Αλίκη της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλίκη της Βρετάνης
Sceau d'Alix - Duchesse de Bretagne.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 5  Σεπτεμβρίου 1200
Βρετάνη
Θάνατος 21  Οκτωβρίου 1221
Νάντη
Αιτία θανάτου puerperal disorder
Τόπος ταφής Αββαείο του Βιλνέβ
Θρησκεία Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Πέτρος Α΄ της Βρετάνης
Τέκνα Ιωάννης Α΄ της Βρετάνης
Γιολάντα της Βρεττάνης
Γονείς Γκυ του Τουάρ και Κωνσταντία της Βρετάνης
Αδέλφια Αρθούρος Α΄ της Βρετάνης (ετεροθαλής αδελφός από μητέρα)
Ελεονώρα της Βρεττάνης (ετεροθαλής αδελφή από μητέρα)
Ματίλδη της Βρετάνης (ετεροθαλής αδελφή από μητέρα)
Αικατερίνη του Τουάρ (αδελφή)
Οικογένεια list of viscounts of Thouars
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αλίκη της Βρετάνης (Alix de Thouars, 120021 Οκτωβρίου 1221) ήταν νόμιμη δούκισσα της Βρετάνης (12031221), κόρη της Κωνσταντίας, δούκισσας της Βρετάνης, και του Γκυ του Θουάρ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μητέρα της πέθανε πάνω στην γέννα του αδελφές της, Αικατερίνης και Μαργαρίτας. Τα μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέλφια της ήταν ο Αρθούρος Α΄, δούκας της Βρετάνης, και η Ελεονώρα της Βρετάνης, παιδιά της Κωνσταντίας και του Γοδεφρείδου Πλανταγενέτη.

Με τον θάνατο του Ριχάρδου Α΄ της Αγγλίας, ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στον νέο βασιλιά Ιωάννη τον Ακτήμονα και τα αδέλφια της, όπου στην μάχη του Μιρεμπώ (1202) συνελήφθησαν. Η Ελεονώρα φυλακίστηκε και ο Αρθούρος δολοφονήθηκε. Αμέσως οι ευγενείς της Βρετάνης την κήρυξαν δούκισσα από φόβο μήπως ο Ιωάννης ο Ακτήμων καταλάβει την περιοχή τους. Ο πατέρας της έγινε αντιβασιλιάς στο όνομά της ως το 1206, οπότε ο ίδιος ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας έγινε αντιβασιλιάς της Βρετάνης στο όνομα της μικρής Αλίκης. Το 1213 παντρεύτηκε τον ξάδελφο του Φιλίππου Β΄, Πέτρο του Ντρε, που έγινε αντιβασιλιάς.

Πέθανε πάνω στην γέννα του τελευταίου της παιδιού και την διαδέχθηκε ο γιος της, Ιωάννης Α΄ της Βρετάνης, ενώ ο πατέρας του Πέτρος παρέμεινε αντιβασιλιάς στο όνομά του, μέχρι το 1237.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alix, Duchess of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).