Κατάλογος των αυτοκινητοδρόμων της Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Autobahnen in Deutschland.svg

Οι γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι (γερμ. Bundesautobahn, BAB) με μονοψήφιο αριθμό (πχ Α 1) είναι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που διασχίζουν συνήθως πολυάριθμα ομόσπονδα κρατίδια. Διψήφιοι αριθμοί (πχ Α 42) φανερώνουν ανεβασμένη τοπική σημασία ενώ αυτοκινητόδρομοι με τριψήφιο αριθμό (όπως πχ Α 516) είναι οι μικρότεροι και συνήθως δεν ξεπερνούν τα σύνορα πόλης. Ενώ το επίσημο όνομα του γερμανικού αυτοκινητόδρομου είναι Bundesautobahn (ομοσπονδιακός αυτοκινητόδρομος), στην καθημερινή χρήση συνηθίζεται ο όρος Autobahn (αυτοκινητόδρομος).

Η σηματοδότηση είναι συνήθως με πινακίδες σε μπλε χρώμα και με την γραμματοσειρά DIN 1451.

A 1 - A 9[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αυτοκινητόδρομοι Α 1 μέχρι Α 9
A 1 Hansalinie
730 χλμ
Fehmarn - Oldenburg, Schleswig-Holstein - Lübeck - Hamburg - Bremen - Osnabrück - Münster - Dortmund - Leverkusen - Köln - Blankenheim
gap
Daun - Trier - Saarbrücken
A 2 Ruhr - Berlin
486 χλμ
(A 3) - Oberhausen - Gelsenkirchen - Dortmund - Bielefeld - Minden - Hannover - Braunschweig - Magdeburg - Werder (Berliner Ring)
A 3
778 χλμ
(Utrecht - Arnhem-) Elten - Wesel - Oberhausen - Duisburg - Düsseldorf - Leverkusen - Köln - Wiesbaden - Frankfurt - Würzburg - Nürnberg - Regensburg - Passau (- Linz - Wien)
A 4
515 χλμ
(Brüssel - Liège (BEL)-) Aachen - Köln - Olpe
κενό
Kirchheim - Eisenach - Erfurt - Gera - Chemnitz - Dresden - Görlitz (- Wrocław (PL) - Katowice (PL) - Kraków (PL))
A 5 HaFraBa
445 χλμ
Hattenbach - Frankfurt - Darmstadt - Heidelberg - Karlsruhe - Freiburg -( Basel (CH) - Bern (CH) / Zürich (CH) / St. Gotthard (CH))
A 6 Via Carolina
432 χλμ
(Paris (F) - Metz (F) -) Saarbrücken - Kaiserslautern - Mannheim - Heilbronn - Nürnberg - Amberg - Waidhaus (- Plzeň (CZ) - Prag (CZ))
A 7
935 χλμ
(Aalborg (DK) - Kolding (DK) -) Flensburg - Hamburg - Hannover - Göttingen - Kassel - Fulda - Würzburg - Ulm - Füssen (- Reutte (A) - Imst (A))
A 8
497 χλμ
(Luxembourg (LUX) -) Perl - Saarlouis - Pirmasens
κενό
Karlsruhe - Stuttgart - Ulm - Augsburg - München - (Salzburg (A) - Villach (A))
A 9
529 χλμ
Potsdam - Leipzig - Bayreuth - Nürnberg - Ingolstadt - München

A 10 - A 19[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση των αυτοκινητόδρομων Α 10 μέχρι Α 999
A 10 Berliner Ring (Περιφερειακός αυτοκινητόδρομος Βερολίνου)
AD Schwanebeck - AD Spreeau - Schönefelder Kr. - AD Nuthetal - AD Potsdam - AD Werder - AD Havelland - AK Oranienburg - AD Pankow - AD Schwanebeck
A 11 
AD Schwanebeck (Berlin) - Finowfurt - AK Uckermark - Penkun (- Stettin)
A 12 
Dreieck Spreeau (Berlin) - Frankfurt (Oder)
A 13 
Κόμβος Schönefeld (Berlin) - AD Spreewald - Großräschen - Dresden
A 14 
(Schwerin) - Magdeburg - Stassfurt - Halle - Leipzig - AD Nossen
A 15 
AD Spreewald - Cottbus - Forst (- Krzyżowa)
A 17 
Dresden - Heidenau (Sachsen) - Pirna (- Bad Gottleuba - Ústí nad Labem - Prag)
A 19 
AD Wittstock - Rostock

A 20 - A 29[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A 20 Ostseeautobahn 
(Stade - Neumünster - Bad Segeberg) - Lübeck - Wismar - Rostock - Grimmen - Greifswald - Neubrandenburg - AK Uckermark
A 21 
(Kiel) - Bad Segeberg - Bargteheide - (Geesthacht)
A 22 Küstenautobahn
Westerstede - Jaderberg - Wesertunnel - Bremervörde - Stade (υπό σχεδιασμό)
A 23 Westküstenautobahn
Heide - Itzehoe - Pinneberg - Hamburg
A 24 
Hamburg - Schwerin - Wittstock - AD Havelland (Berlin)
A 25 Marschenlinie 
Hamburg - Geesthacht
A 26 
Stade - Horneburg - (Hamburg)
A 27 Schellfischlinie 
Cuxhaven - Bremerhaven - Bremen - Walsrode
A 28 
Leer - Westerstede - Oldenburg - Delmenhorst
A 29 
Wilhelmshaven - Oldenburg - AD Ahlhorner Heide

A 30 - A 39[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A 30 
(Hengelo, NL) - Rheine - Osnabrück - Bad Oeynhausen
A 31 Emslandautobahn, Ostfriesenspieß 
Emden - Leer - Lingen - Gronau - Gladbeck - Bottrop
A 33 Teutoburger-Wald-Autobahn / Senneautobahn 
Osnabrück - Borgholzhausen
Bielefeld - Paderborn - AK Wünnenberg-Haaren
A 37 Messeschnellweg 
Burgdorf - Hannover-Misburg
Hannover Messe - AD Hannover-Süd
A 38 Südharztangente 
Göttingen - Nordhausen - Halle - Leipzig
A 39 Salzgitter-Autobahn
(Hamburg) - Wolfsburg - Braunschweig - AD Σάλτσγκιτερ

A 40 - A 49[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A 40 Ruhrschnellweg 
Venlo - Moers - Duisburg - Oberhausen - Essen - Gelsenkirchen - Bochum - Dortmund
A 42 Emscherschnellweg 
Kamp-Lintfort - Duisburg - Oberhausen - Bottrop - Gelsenkirchen - Herne - Castrop-Rauxel - Dortmund
A 43 
Münster - Recklinghausen - Herne - Bochum - Witten - Wuppertal
A 44 DüBoDo / Hellweglinie
Aachen - Jackerath
Mönchengladbach
Mönchengladbach - Willich - Düsseldorf - Ratingen
Bochum - Witten
Dortmund - Soest - Kassel - (Eisenach)
A 45 Sauerlandlinie 
Dortmund - Siegen - Wetzlar - Hanau - Aschaffenburg
A 46 
Heinsberg - Grevenbroich - Neuss - Düsseldorf - Hilden - Wuppertal
Hagen - Iserlohn - Hemer - (Menden) - Arnsberg - Bestwig - (Brilon)
A 48 
AD Vulkaneifel - Koblenz - AD Dernbach
A 49 
Kassel - Schwalmstadt - (υπό σχεδιασμό με επέκταση μέχρι την Α 5, κατασκευάζεται από το 2005)

A 50 - A 59[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A 52 
(Roermond) - Mönchengladbach - Düsseldorf - Essen
Gladbeck - Gelsenkirchen - Marl
A 56 
σχέδια δεν πραγματοποιήθηκαν - βλέπε B 56
Selfkant - Düren - Bonn - Waldbröl
A 57 Trans-Niederrhein-Magistrale 
Goch - Moers - Krefeld - Kaarst - Neuss - Köln
A 59 
Dinslaken - Duisburg
Düsseldorf - Leverkusen
Köln - Bonn

A 60 - A 69[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A 60 Eifelautobahn/Mainzer Ring 
Winterspelt - Bitburg - Wittlich
Bingen - Mainz - Rüsselsheim
A 61 Linksrheinische Autobahn 
(Venlo) - Viersen - Mönchengladbach - Bergheim - Bad Neuenahr-Ahrweiler - Koblenz - Worms - Ludwigshafen - Hockenheim
A 62 
Nonnweiler - Landstuhl - Pirmasens
A 63 
Mainz - Kaiserslautern
A 64 
Trier - Σύνορα Mesenich (συνεχίζει ως Autoroute 1 στο Λουξεμβούργο)
A 65 Pfälzer Autobahn 
Ludwigshafen - Neustadt - Landau - Kandel (- Lauterbourg - Strasbourg)
A 66 Rhein-Main-Schnellweg/Kinzigtalautobahn 
Eltville - Wiesbaden - Frankfurt-Höchst - Nordwestkreuz Frankfurt - Miquelallee
Frankfurt-Enkheim - Hanau - Fulda
A 67 Rechtsrheinische Autobahn 
Rüsselsheim - Darmstadt - Viernheim

A 70 – A 79[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A 70 Maintalautobahn 
Schweinfurt - Bamberg - Bayreuth
A 71 Thüringer-Wald-Autobahn 
(Sangerhausen) - Sömmerda - Erfurt - Suhl - Meiningen - (Schweinfurt)
A 72 Vogtlandautobahn 
(170 km) AD Bayrisches Vogtland/Hof - Plauen - Zwickau - Chemnitz
- (Leipzig) (υπό κατασκευή)
A 73 Thüringer-Wald-Autobahn/Frankenschnellweg 
Suhl - (υπό κατασκευή) - (Eisfeld) - Coburg - (υπό κατασκευή) - (Lichtenfels) - Bamberg - Erlangen - Fürth - Nürnberg - Feucht

A 80 – A 89[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A 80 
Hittistetten - Ulm (αυτή τη στιγμή κομμάτι της Bundesstraße 28), υπό σχεδιασμό πορεία Germersheim - Bruchsal - Stuttgart - Esslingen - Ulm - Autobahndreieck Hittistetten
A 81 Neckarlinie/Bodenseeautobahn 
Würzburg - Heilbronn - Stuttgart - Sindelfingen - Rottweil - Singen - Gottmadingen
A 82 
Karlsruhe - Pforzheim - Ditzingen - Stuttgart
A 85 
Schwäbisch Hall - Backnang - Stuttgart - Metzingen - Riedlingen - Ravensburg (υπό σχεδιασμό)
A 86 Schwarzwaldautobahn 
Breisach - Freiburg im Breisgau - Titisee-Neustadt - Donaueschingen - Tuttlingen - Riedlingen - Ulm - Langenau (υπό σχεδιασμό)
A 89 
Ulm - Laupheim - Biberach an der Riß - Bad Waldsee - Weingarten (Württemberg) - Ravensburg - Friedrichshafen (υπό σχεδιασμό)

A 90 – A 99[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A 91 
Feuchtwangen - Donauwörth - Augsburg - Landsberg - Füssen (υπό σχεδιασμό)
A 92 Isarlinie 
AD M.-Feldmoching - AK Neufahrn - Landshut - Deggendorf
A 93 
Ostbayernautobahn/Inntalautobahn : AD Hochfranken - Hof - Weiden - AK Oberpfälzer Wald - Regensburg - AD Holledau
Inntalautobahn: Rosenheim/AD Inntal - Kufstein (- Innsbruck - Brenner)
A 94 Passauer Autobahn 
München - Forstinning
Ampfing - Altötting - (Burghausen - Pocking)
A 95 Garmischer Autobahn 
München - Garmisch-Partenkirchen
A 96 Lindauer Autobahn 
Lindau - Wangen - Memmingen - Landsberg - München
A 98 Bodenseeautobahn 
Weil am Rhein - Lörrach - Rheinfelden - (Bad Säckingen) - Waldshut-Tiengen - (Jestetten) - (Schaffhausen)
Singen - Stockach
A 99 Umfahrung München 
(AD Unterpfaffenhofen) - AK M.-West - AD M.-Feldmoching - AK M.-Nord - AK M.-Ost - AK M.-Süd
A 99a Eschenrieder Spange 
AD M.-Allach - M.-Eschenried