Πφόρτσχαϊμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πφόρτσχαϊμ
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Δήμαρχος:Peter Boch
Πληθυσμός:127.849[1]
Υψόμετρο:273
Τηλ. κωδικός:07234 και 07231
Ταχ. κώδικας:75172–75181
Πιν. κυκλοφορίας:PF
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Πφόρτσχαϊμ (γερμανικά: Pforzheim) είναι πόλη περίπου 120.000 κατοίκων στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας και στα όρια του Μαύρου Δάσους. Είναι παγκοσμίως διάσημο για την παραγωγή του σε κοσμήματα και ρολόγια. Μέχρι και το 1565 ήταν έδρα των Μαργκράβων της Βάδης. Λόγω αυτού, απέκτησε το παρατσούκλι "Goldstadt" ή Χρυσή Πόλη. Έχει έκταση 98 τ.χλμ. και βρίσκεται μεταξύ των πόλεων της Στουτγκάρδης και της Καρλσρούης στο σημείο ένωσης τριών ποταμών (Εντζ, Νάγκολντ και Βιρμ) και αποτελεί τα σύνορα μεταξύ Βάδης και Βυρτεμβέργης, ευρισκόμενο στα εδάφη της Βάδης. Το Πφόρτσχαϊμ βρίσκεται στη Διαδρομή Μνήμης Μπέρτα Μπεντς.

Ο Δήμος του Πφόρτσχαϊμ δεν ανήκει σε καμία περιφέρεια (Kreis), αν και φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της περιφέρειας του Εντς, η οποία βρίσκεται περιμετρικά της πόλης.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το Πφόρτσχαϊμ βομβαρδίστηκε αρκετές φορές. Η μεγαλύτερη επίθεση, και μία από τις πλέον καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε χώρα από την βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία το απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου 1945. Περίπου το 1/4 του πληθυσμού της πόλης, πάνω από 17.000 άτομα, σκοτώθηκε στη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής, και περίπου το 83% των κτιρίων της πόλης καταστράφηκαν. Η πόλη υπολογιζόταν από τις Συμμαχικές Δυνάμεις, ως μονάδα παραγωγής οπλισμού για τις ναζιστικές στρατιωτικές δυνάμεις και κέντρο για την μεταφορά στρατιωτικών μονάδων των Γερμανών. Η ιστορία αυτού του βομβαρδισμού περιγράφεται δραματικά σε ένα βιβλίο ιστορίας του 2011 του Τζιλ Μίλτον, με τον τίτλο Wolfram: The Boy Who Went To War.

Μετά το πέρας του πολέμου, τα συντρίμμια από την καταστροφή μεταφέρθηκαν σε έναν μεγάλο σωρό στο όρος Φόλμπεργκ και στην κοιλάδα Μπρέτζινγκερ Ταλ, στα προάστια της πόλης, που έχει ως αποτέλεσμα σήμερα το συγκεκριμένο βουνό να μοιάζει με ηφαίστειο λόγω απόχρωσης και η συγκεκριμένη κοιλάδα να έχει εξαφανιστεί. Παρόμοιες προσπάθειες έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις που καταστράφηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου, όπως η Στουτγκάρδη και το Μόναχο. Στα 20 χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του πολέμου, το Πφόρτσχαϊμ σταδιακά ανοικοδομήθηκε, παίρνοντας έτσι μια σύγχρονη όψη με την κατασκευή πολλών κατοικιών στον αρχιτεκτονικό ρυθμό της δεκαετίας του 1950.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 48°53′36″N 8°42′16″E / 48.89333°N 8.70444°E / 48.89333; 8.70444