Έσλινγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Έσλινγκεν
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Δήμαρχος:Γύργκεν Τσίγκερ
Πληθυσμός:94.941[1]
Υψόμετρο:241
Τηλ. κωδικός:0711
Ταχ. κώδικας:73728–73734
Πιν. κυκλοφορίας:ES
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Έσλινγκεν αμ Νέκαρ (γερμ.: Esslingen am Neckar) είναι πόλη στη νοτιοδυτική Γερμανία, το οποίο ανήκει στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και είναι η δέκατη μεγαλύτερη πόλη του. Βρίσκεται 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Στουτγκάρδης. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Νέκαρ (Neckar). Ο ποταμός διασχίζει την πόλη από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά. Το Έσλινγκεν είναι γνωστό στην ευρύτερη περιοχή για το μεσαιωνικό χριστουγεννιάτικο παζάρι του (γερμ.: Weihnachtsmarkt).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 1ο αιώνα μ.Χ. η περιοχή έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρχε μια ρωμαϊκή αποθήκη στην περιοχή της Ομπερέσλινγκεν. Το Έσλινγκεν αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 777 ως Ezlinga. Έλαβε δικαιώματα πόλης το 1229 υπό τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β΄. Στο διάστημα μεταξύ του 13ου και 16ου αιώνα υπήρξαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ της ελεύθερης αυτοκρατορικής πόλης και τους κόμητες της Βυρτεμβέργης. Περίπου ο μισός πληθυσμός έχασε τη ζωή του στον Τριακονταετή Πόλεμο μεταξύ 1618 και 1648, λόγω της πείνας ή επιδημιών. Το Έσλινγκεν έχασε την ανεξαρτησία του ως αυτοκρατορική πόλη το 1803, οπότε έγινε μέρος του Δουκάτου της Βυρτεμβέργης.

Το Έσλινγκεν κατελήφθη από στρατιώτες των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 1945, προς το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η πόλη υπέστη πολύ μικρή ζημιά.

Hochschule Esslingen[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη είναι έδρα της Ανωτάτης Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του Έσλινγκεν (γερμανικά: Hochschule Esslingen), γνωστής κυρίως για την μηχανολογία και τη μηχανική αυτοκινήτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Συντεταγμένες: 48°45′00″N 9°19′00″E / 48.75°N 9.3167°E / 48.75; 9.3167