Κατάλογος φωτεινότερων αστέρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των φωτεινότερων αστέρων, όπως καθορίζεται από το μέσο οπτικό φαινόμενο μέγεθος m(V) που παρατηρείται από τη Γη. Σημειώνεται ότι με γυμνό μάτι, κοντινοί διπλοί ή πολλαπλοί αστέρες εμφανίζονται ως ένα αστέρι του οποίου το φαινόμενο μέγεθος είναι φωτεινότερο από αυτό των συστατικών του, π.χ. το διπλό σύστημα άλφα Κενταύρου έχει φαινόμενο μέγεθος –0,27, αλλά ο φωτεινότερος αστέρας του, το α Κενταύρου Α, έχει φαινόμενο μέγεθος –0,01. Έτσι ο άλφα Κενταύρου είναι το τρίτο φωτεινότερο αστέρι στο νυχτερινό ουρανό, ενώ το α Κενταύρου Α είναι ο τέταρτος φωτεινότερος μεμονωμένος αστέρας.

Ο πίνακας περιλαμβάνει αστέρες με μέγεθος μέχρι +2,5, καθώς ο αριθμός των παρατηρούμενων αστέρων αυξάνει εκθετικά όσο το φαινόμενο μέγεθος μεγαλώνει.

  m(V)
(m)
Ονομασία κατά Μπάγιερ Κοινή ονομασία Απόσταση (έ.φ.) Φασματικός τύπος Παραπομπή στη
SIMBAD
0 0.000−26,74   Ήλιος 0,000 016 G2 V
1 0.001−1,46 α CMa Σείριος 0008,6 A1 V Sirius A
2 0.003−0,72 α Car Κάνωπος 0310 F0 Ib Canopus
3 0.004−0,27 α Cen AB (α1,2 Cen) Ρίγκελ Κενταύρου 0004,4 G2 V, K1 V Alpha Centauri
4 0.005−0,04 μετ α Boo Αρκτούρος 0037 K0 III Arcturus
5 0,03 α Lyr Βέγας 0025 A0 Va Vega
6 0,08 α Aur Αίγα 0042 K0 III, G1 III Capella A
7 0,12 β Ori Ρίγκελ 0860 B8 Ia Rigel
8 0,34 α CMi Προκύων 0011 F5 IV-V Procyon
9 0,42 μετ α Ori Μπετελγκέζ 0640 [1] M2 Iab Betelgeuse
10 0,50 α Eri Αχερνάρ 0140 B6 Vep Achernar
11 0,60 β Cen Χαντάρ, Αγένα 0350 B1 III Hadar (Agena)
12 0,77 α Aql Αλτάιρ 0017 A7 V Altair
13 0,77 α Cru Ακρούξ 0320 B0.5 IV, B1 V Acrux A
14 0,85 μετ α Tau Αλντεμπαράν 0065 K5 III Aldebaran
15 1,04 α Vir Στάχυς 0260 B1 III-IV, B2 V Spica
16 1,09 μετ α Sco Αντάρης 0600 M1.5 Iab, B3 V Antares
17 1,15 β Gem Πολυδεύκης 0034 K0 III Pollux
18 1,16 α PsA Φομαλώ 0025 A3 V Fomalhaut
19 1,25 α Cyg Ντενέμπ 2,600 A2 Ia Deneb
20 1,30 β Cru Μιμόζα, Μπεκρούξ 0350 B0.5 II, B2 V Mimosa
21 1,35 α Leo Βασιλίσκος 0077 B7 V Regulus
22 1,51 ε CMa Αντάρα, Αντχάρα 0430 B2 Iab: Adara
23 1,58 α Gem Κάστορας 0052 Am, A1 V Castor
24 1,62 λ Sco Σάουλα 0700 B2 IV Shaula
25 163 γ Cru Γκακρούξ 0088 M3.5 III Gacrux
26 1,64 γ Ori Μπελλατρίξ 0240 B2 III Bellatrix
27 1,68 β Tau Ελ Ναθ 0130 B7 III El Nath
28 1,68 β Car Μιαπλάσιντους 0110 A1 III Miaplacidus
29 1,70 ε Ori Αλνιλάμ 1.300 B0 Ia Alnilam
30 1,70 ζ Ori A Αλνιτάκ 0820 O9.7 Ib, O9 III, B0 II-IV Alnitak A
31 1,74 α Gru Αλνάιρ 0100 B7 IV Al Na'ir
32 1,76 ε UMa Αλιόθ 0081 A1 III-IVp kB9 Alioth
33 1,78 γ2 Vel Σουχάιλ, Ρέγκορ 0840 WC8, O7.5e Gamma2 Velorum
34 1,79 α UMa Ντούμπχε 0120 G9 III, A7.5 Dubhe
35 1,80 ε Sgr Κάους Αουστράλις 0140 B9.5 III Kaus Australis
36 1,82 α Per Μιρφάκ 0590 F5 Ib Mirfak
37 1,84 δ CMa Ουέζεν 1.800 F8 Ia Wezen
38 1,85 η UMa Μπενετνάς, Αλκάιντ 0100 B3 V Benetnasch (Alkaid)
39 1,86 θ Sco Σάργκας 0270 F0 II Sargas
40 1,86 ε Car Αβιόρ 0630 K3 III, B2 Vp Avior
41 1,90 γ Gem Αλχένα 0100 A1.5 IV+ Alhena
42 1,90 β Aur Μενκαλινάν 080 A1m IV + A1m IV Menkalinan
43 1,91 α Pav Παγώνι 0180 B2 IV Peacock
44 1,92 α TrA Άτρια 0420 K2 IIb-IIIa Atria
45 1,96 δ Vel Κου-Σε 0080 A1 Va(n), F2-F5 Delta Velorum
46 1,97 μετ α UMi Πολικός Αστέρας 0430 F8 Ib Polaris
47 1,98 β CMa Μουρζίμ, Μιρζάμ 0500 B1 II-III Murzim
48 1,98 α Hya Αλφάρντ 0180 K3 II-III Alphard
49 2,00 α Ari Χαμάλ 0066 K1 IIIb Hamal
50 2,01 γ1 Leo Αλγκιέμπα 0130 K0 III, G7 IIIb Algieba
51 2,04 β Cet Ντένεμπ Κήτους, Ντίφδα 0096 K0 III Deneb Kaitos
52 2,05 κ Ori Σάιφ 0720 B0 Iab: Saiph
53 2,06 σ Sgr Νούνκι, Σαντίρα 0220 B2.5 V Nunki
54 2,06 θ Cen Μενκέτ 0061 K0 III Menkent
55 2,06 α And Αλφεράτζ, Σιράχ 0097 B8 IV Alpheratz
56 2,06 β And Μιράχ 0200 M0III Mirach
57 2,08 β UMi Κόχαμπ 0130 K4 III Kochab
58 2,10 α Oph Ρασαλχάγκ 0047 A5 V Ras Alhague
59 2,12 μετ β Per Αλγκόλ 0093 B8 V Algol
60 2,13 β Gru - 0170 M5 III Beta Gruis
61 2,14 β Leo Ντενέμπολα 0036 A3 Va Denebola
62 2,15 γ And Αλμάχ, Αλαμάκ 0350 K3 IIb, B9.5 V, B9.5 V, A0 V Almach
63 2,17 γ Cen Μουχλιφάιν 0130 A1IV, (A0III/A0III) Muhlifain
64 2,21 ζ Pup Ναός, Σουχάιλ Χαντάρ 1,400 O4 If(n)p Zeta Puppis
65 2,21 α CrB Αλφέκα, Τζέμα 0075 A0 V, G5 V Alphecca
66 2,23 λ Vel Σουχάιλ 0570 K4.5 Ib-II Lambda Velorum
67 2,23 γ Dra Ελτανίν 0150 K5 III Etamin
68 2,23 ζ1 UMa Μιζάρ 0078 A2 Vp, A2 Vp, A1m, A5 V Mizar
69 2,23 δ Ori Μιντάκα 0900 B0 III, O9 V Mintaka
70 2,24 γ Cyg Σαντρ 1,500 F8 Ib Sadr
71 2,25 α Cas Σένταρ 0230 K0 IIIa Schedar
72 2,25 ι Car Ασπιντίσκε, Τουράις 0690 A9 Ib Aspidiske
73 2,27 β Cas Καφ 0054 F2 III Caph
74 2,27 ε Cen - 0380 B1III Epsilon Centauri
75 2,28 α Lup Μεν, Κακάμπ 0550 B1.5 III Alpha Lupi
76 2,29 δ Sco Ντσούμπα 0400 B0.3 IV Dschubba
77 2,29 ε Sco Βέι 0065 K1 III Wei
78 2,32 η Cen Μάρφικεντ 0310 B1.5Vne Eta Centauri
79 2,35 β UMa Μεράκ 0079 A1 IVps Merak
80 2,37 α Phe Άνκαα, Νάιρ αλ Ζαουράκ 0077 K0.5 IIIb Ankaa
81 2,38 κ Sco Γκιρτάμπ 0460 B1.5 III Girtab
82 2,39 γ Cas Τσιχ, Νάβι 0610 B0.5 IVpe Gamma Cassiopeiae
83 2,39 ε Boo Ιζάρ 0202 K0 II-III, A2 V Izar
84 2,40 ε Peg Ενίφ 0670 K2 Ib Enif
85 2,40 η CMa Αλάντρα 2,000[2] B5 Ia Aludra
86 2,42 β Peg Σχέατ 0200 M2.5 II-IIIe Scheat
87 2,43 γ UMa Φέκντα 0084 A0Ve Phecda
88 2,43 η Oph Σαντίκ 0049 A1 V, A3 V Sabik
89 2,44 α Cep Αλντεραμίν 0049 A8 Vn Alderamin
90 2,46 κ Vel Μαρκέμπ 0540 B2 IV Kappa Velorum
91 2,49 α Peg Μαρκάμπ 0140 B9 III Markab
92 2,50 ε Cyg Γκιέναχ 0072 K0 III-IV Gienah
93 2,50 β Sco Ακράμπ 0404 B1V, B2V Acrab

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Graham M. Harper, Alexander Brown, and Edward F. Guinan, (April 2008). «A New VLA-Hipparcos Distance to Betelgeuse and its Implications» (PDF). The Astronomical Journal (IOP Publishing) 135 (4,): pp. 1430–1440. doi:10.1088/0004-6256/135/4/1430. Bibcode2008AJ....135.1430H. http://iopscience.iop.org/1538-3881/135/4/1430/pdf/aj_135_4_1430.pdf. Ανακτήθηκε στις 2010-07-10. 
  2. van Leeuwen, F. (November 2007). «Validation of the new Hipparcos reduction». Astronomy and Astrophysics 474 (2): 653–664. doi:10.1051/0004-6361:20078357. Bibcode2007A&A...474..653V. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]