Κατάλογος φωτεινότερων αστέρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των λαμπρότερων αστέρων, όπως καθορίζεται από το μέσο οπτικό φαινόμενο μέγεθος m(V) που παρατηρείται από τη Γη. Σημειώνεται ότι με γυμνό μάτι, κοντινοί διπλοί ή πολλαπλοί αστέρες εμφανίζονται ως ένα αστέρι του οποίου το φαινόμενο μέγεθος είναι φωτεινότερο από αυτό των συστατικών του, π.χ. το διπλό σύστημα άλφα Κενταύρου έχει φαινόμενο μέγεθος –0,27, αλλά ο φωτεινότερος αστέρας του, το α Κενταύρου Α, έχει φαινόμενο μέγεθος –0,01. Έτσι ο άλφα Κενταύρου είναι το τρίτο λαμπρότερο αστέρι στο νυχτερινό ουρανό, ενώ το α Κενταύρου Α είναι ο τέταρτος φωτεινότερος μεμονωμένος αστέρας.

Ο πίνακας περιλαμβάνει αστέρες με μέγεθος μέχρι +2,5, καθώς ο αριθμός των παρατηρούμενων αστέρων αυξάνει εκθετικά όσο το φαινόμενο μέγεθος μεγαλώνει.

  m(V)
(m)
Ονομασία κατά Μπάγιερ Κοινή ονομασία Απόσταση (έ.φ.) Φασματικός τύπος Παραπομπή στη
SIMBAD
0 0.000−26,74   Ήλιος 0,000 016 G2 V
1 0.001−1,46 α CMa Σείριος 0008,6 A1 V Sirius A
2 0.003−0,72 α Car Κάνωπος 0310 F0 Ib Canopus
3 0.004−0,27 α Cen AB (α1,2 Cen) Ρίγκελ Κενταύρου 0004,4 G2 V, K1 V Alpha Centauri
4 0.005−0,04 μετ α Boo Αρκτούρος 0037 K0 III Arcturus
5 0,03 α Lyr Βέγας 0025 A0 Va Vega
6 0,08 α Aur Αίγα 0042 K0 III, G1 III Capella A
7 0,12 β Ori Ρίγκελ 0860 B8 Ia Rigel
8 0,34 α CMi Προκύων 0011 F5 IV-V Procyon
9 0,42 μετ α Ori Μπετελγκέζ 0640 [1] M2 Iab Betelgeuse
10 0,50 α Eri Αχερνάρ 0140 B6 Vep Achernar
11 0,60 β Cen Χαντάρ, Αγένα 0350 B1 III Hadar (Agena)
12 0,77 α Aql Αλτάιρ 0017 A7 V Altair
13 0,77 α Cru Ακρούξ 0320 B0.5 IV, B1 V Acrux A
14 0,85 μετ α Tau Αλντεμπαράν 0065 K5 III Aldebaran
15 1,04 α Vir Στάχυς 0260 B1 III-IV, B2 V Spica
16 1,09 μετ α Sco Αντάρης 0600 M1.5 Iab, B3 V Antares
17 1,15 β Gem Πολυδεύκης 0034 K0 III Pollux
18 1,16 α PsA Φομαλώ 0025 A3 V Fomalhaut
19 1,25 α Cyg Ντενέμπ 2,600 A2 Ia Deneb
20 1,30 β Cru Μιμόζα, Μπεκρούξ 0350 B0.5 II, B2 V Mimosa
21 1,35 α Leo Βασιλίσκος 0077 B7 V Regulus
22 1,51 ε CMa Αντάρα, Αντχάρα 0430 B2 Iab: Adara
23 1,58 α Gem Κάστορας 0052 Am, A1 V Castor
24 1,62 λ Sco Σάουλα 0700 B2 IV Shaula
25 163 γ Cru Γκακρούξ 0088 M3.5 III Gacrux
26 1,64 γ Ori Μπελλατρίξ 0240 B2 III Bellatrix
27 1,68 β Tau Ελ Ναθ 0130 B7 III El Nath
28 1,68 β Car Μιαπλάσιντους 0110 A1 III Miaplacidus
29 1,70 ε Ori Αλνιλάμ 1.300 B0 Ia Alnilam
30 1,70 ζ Ori A Αλνιτάκ 0820 O9.7 Ib, O9 III, B0 II-IV Alnitak A
31 1,74 α Gru Αλνάιρ 0100 B7 IV Al Na'ir
32 1,76 ε UMa Αλιόθ 0081 A1 III-IVp kB9 Alioth
33 1,78 γ2 Vel Σουχάιλ, Ρέγκορ 0840 WC8, O7.5e Gamma2 Velorum
34 1,79 α UMa Ντούμπχε 0120 G9 III, A7.5 Dubhe
35 1,80 ε Sgr Κάους Αουστράλις 0140 B9.5 III Kaus Australis
36 1,82 α Per Μιρφάκ 0590 F5 Ib Mirfak
37 1,84 δ CMa Ουέζεν 1.800 F8 Ia Wezen
38 1,85 η UMa Μπενετνάς, Αλκάιντ 0100 B3 V Benetnasch (Alkaid)
39 1,86 θ Sco Σάργκας 0270 F0 II Sargas
40 1,86 ε Car Αβιόρ 0630 K3 III, B2 Vp Avior
41 1,90 γ Gem Αλχένα 0100 A1.5 IV+ Alhena
42 1,90 β Aur Μενκαλινάν 080 A1m IV + A1m IV Menkalinan
43 1,91 α Pav Παγώνι 0180 B2 IV Peacock
44 1,92 α TrA Άτρια 0420 K2 IIb-IIIa Atria
45 1,96 δ Vel Κου-Σε 0080 A1 Va(n), F2-F5 Delta Velorum
46 1,97 μετ α UMi Πολικός Αστέρας 0430 F8 Ib Polaris
47 1,98 β CMa Μουρζίμ, Μιρζάμ 0500 B1 II-III Murzim
48 1,98 α Hya Αλφάρντ 0180 K3 II-III Alphard
49 2,00 α Ari Χαμάλ 0066 K1 IIIb Hamal
50 2,01 γ1 Leo Αλγκιέμπα 0130 K0 III, G7 IIIb Algieba
51 2,04 β Cet Ντένεμπ Κήτους, Ντίφδα 0096 K0 III Deneb Kaitos
52 2,05 κ Ori Σάιφ 0720 B0 Iab: Saiph
53 2,06 σ Sgr Νούνκι, Σαντίρα 0220 B2.5 V Nunki
54 2,06 θ Cen Μενκέτ 0061 K0 III Menkent
55 2,06 α And Αλφεράτζ, Σιράχ 0097 B8 IV Alpheratz
56 2,06 β And Μιράχ 0200 M0III Mirach
57 2,08 β UMi Κόχαμπ 0130 K4 III Kochab
58 2,10 α Oph Ρασαλχάγκ 0047 A5 V Ras Alhague
59 2,12 μετ β Per Αλγκόλ 0093 B8 V Algol
60 2,13 β Gru - 0170 M5 III Beta Gruis
61 2,14 β Leo Ντενέμπολα 0036 A3 Va Denebola
62 2,15 γ And Αλμάχ, Αλαμάκ 0350 K3 IIb, B9.5 V, B9.5 V, A0 V Almach
63 2,17 γ Cen Μουχλιφάιν 0130 A1IV, (A0III/A0III) Muhlifain
64 2,21 ζ Pup Ναός, Σουχάιλ Χαντάρ 1,400 O4 If(n)p Zeta Puppis
65 2,21 α CrB Αλφέκα, Τζέμα 0075 A0 V, G5 V Alphecca
66 2,23 λ Vel Σουχάιλ 0570 K4.5 Ib-II Lambda Velorum
67 2,23 γ Dra Ελτανίν 0150 K5 III Etamin
68 2,23 ζ1 UMa Μιζάρ 0078 A2 Vp, A2 Vp, A1m, A5 V Mizar
69 2,23 δ Ori Μιντάκα 0900 B0 III, O9 V Mintaka
70 2,24 γ Cyg Σαντρ 1,500 F8 Ib Sadr
71 2,25 α Cas Σένταρ 0230 K0 IIIa Schedar
72 2,25 ι Car Ασπιντίσκε, Τουράις 0690 A9 Ib Aspidiske
73 2,27 β Cas Καφ 0054 F2 III Caph
74 2,27 ε Cen - 0380 B1III Epsilon Centauri
75 2,28 α Lup Μεν, Κακάμπ 0550 B1.5 III Alpha Lupi
76 2,29 δ Sco Ντσούμπα 0400 B0.3 IV Dschubba
77 2,29 ε Sco Βέι 0065 K1 III Wei
78 2,32 η Cen Μάρφικεντ 0310 B1.5Vne Eta Centauri
79 2,35 β UMa Μεράκ 0079 A1 IVps Merak
80 2,37 α Phe Άνκαα, Νάιρ αλ Ζαουράκ 0077 K0.5 IIIb Ankaa
81 2,38 κ Sco Γκιρτάμπ 0460 B1.5 III Girtab
82 2,39 γ Cas Τσιχ, Νάβι 0610 B0.5 IVpe Gamma Cassiopeiae
83 2,39 ε Boo Ιζάρ 0202 K0 II-III, A2 V Izar
84 2,40 ε Peg Ενίφ 0670 K2 Ib Enif
85 2,40 η CMa Αλάντρα 2,000[2] B5 Ia Aludra
86 2,42 β Peg Σχέατ 0200 M2.5 II-IIIe Scheat
87 2,43 γ UMa Φέκντα 0084 A0Ve Phecda
88 2,43 η Oph Σαντίκ 0049 A1 V, A3 V Sabik
89 2,44 α Cep Αλντεραμίν 0049 A8 Vn Alderamin
90 2,46 κ Vel Μαρκέμπ 0540 B2 IV Kappa Velorum
91 2,49 α Peg Μαρκάμπ 0140 B9 III Markab
92 2,50 ε Cyg Γκιέναχ 0072 K0 III-IV Gienah
93 2,50 β Sco Ακράμπ 0404 B1V, B2V Acrab

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Graham M. Harper, Alexander Brown, and Edward F. Guinan, (April 2008). «A New VLA-Hipparcos Distance to Betelgeuse and its Implications» (PDF). The Astronomical Journal (IOP Publishing) 135 (4,): pp. 1430–1440. doi:10.1088/0004-6256/135/4/1430. Bibcode2008AJ....135.1430H. http://iopscience.iop.org/1538-3881/135/4/1430/pdf/aj_135_4_1430.pdf. Ανακτήθηκε στις 2010-07-10. 
  2. van Leeuwen, F. (November 2007). «Validation of the new Hipparcos reduction». Astronomy and Astrophysics 474 (2): 653–664. doi:10.1051/0004-6361:20078357. Bibcode2007A&A...474..653V. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]