Μενκαλινάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μενκαλινάν (β Ηνιόχου)
ΑστερισμόςΗνίοχος
Συντεταγμένες
(εποχή 2000.0):
α = 5h:59m:32s , δ = +44°.56΄.51΄΄
Φαινόμενο μέγεθος+1,90 (2,56 ο Α και 2,8 ο B)
Φασματικός τύποςA2 IV (οι A, B) + MV (ο C)
Απόσταση από τη Γη82,1 έτη φωτός

Μενκαλινάν (Menkalinan) είναι η ιδιαίτερη ονομασία του αστέρα β (βήτα) του αστερισμού Ηνίοχος.

Το όνομα αυτό, όπως και οι άλλεs μεταγραφές Menkalinam, Menkalina και Menkarlina προέρχονται από την αραβική του ονομασία, Al Mankib dhi-l-‘Inan, που σημαίνει «ο ώμος του ηνιόχου» και οφείλεται στη θέση του στη μορφή που σχηματίζεται στον αστερισμό του, περίπου 10 μοίρες ανατολικά από το φωτεινότερο άστρο του Ηνιόχου, την Αίγα. Στην Κίνα ήταν γνωστός ως ο «Τρίτος Αστέρας των Πέντε Αρμάτων».

Ο Μενκαλινάν δεν διαφέρει πολύ από τους γνωστούς αστέρες παρόμοιου φασματικού τύπου Βέγα, Ντενέμπολα και Σείριο: το φως του είναι λευκό.

Ο Μενκαλινάν είναι ένας τριπλός αστέρας, δηλαδή παρότι και με τα ισχυρότερα τηλεσκόπια παρατηρούμε μόνο ένα άστρο ως «Μενκαλινάν», στην πραγματικότητα αυτός είναι τρία διαφορετικά άστρα πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Ο β Ηνιόχου A και ο β Ηνιόχου B είναι αμφότεροι λευκοί υπογίγαντες με σχεδόν ίση μάζα και ακτίνα. Το σύστημα AB αποτελεί έναν φασματοσκοπικώς διπλό αστέρα που επιπλέον είναι και δι' εκλείψεων μεταβλητός: το φαινόμενο μέγεθος του ζεύγους κυμαίνεται ελαφρώς με περίοδο 3,96004 γήινες ημέρες μεταξύ +1.85 and +1.93, καθώς ο ένας αστέρας υφίσταται μερική έκλειψη από τον άλλο όπως φαίνεται από την οπτική γωνία της Γης. Ο τρίτος αστέρας, ο β Ηνιόχου C, είναι ένας ερυθρός νάνος με φαινόμενο μέγεθος 10,6 που απέχει περίπου 49 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από το ζεύγος AB.

Τα μέλη του διπλού συστήματος AB έχουν υπολογιζόμενη επιφανειακή θερμοκρασία 8.800 K και στην πραγματικότητα εκπέμπουν 95 φορές περισσότερο φως από τον Ήλιο. Το σύστημα πλησιάζει τη Γη και γενικότερα το Ηλιακό Σύστημα με ταχύτητα 18,2 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Allen, Richard Hinckley: Star Names: Their Lore and Meaning, Dover Publ., 1963

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αγγλικά: