Ουέζεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δέλτα Μεγάλου Κυνός)
Ουέζεν (δ Μεγάλου Κυνός)
ΑστερισμόςΜέγας Κύων
Συντεταγμένες
(εποχή 2000.0):
α = 7h:08m:24s , δ = −26°.23′.36″
Φαινόμενο μέγεθος1,83
Φασματικός τύποςF8 Ia
Απόσταση από τη Γηπερί τα 1.800 έτη φωτός

Ουέζεν (Wezen ή Wesen) είναι το ιδιαίτερο όνομα του αστέρα δ του αστερισμού Μέγας Κύων (delta Canis Majoris, δ CMa). Το όνομα αυτό (όπως και η παρεφθαρμένη παραλλαγή Al Wazor) προέρχεται από την αραβική λέξη Al Wazn (وزن), που σημαίνει «το βάρος», «καθώς ο αστέρας αυτός φαίνεται να σηκώνεται με δυσκολία πάνω από τον ορίζοντα». Το ίδιο όνομα αποδίνεται κάποτε και στον αστέρα β Περιστεράς. Στην αραβική αστρονομία ήταν μέλος του μικρού αστερισμού Οι Παρθένοι, μαζί με τον Αντχάρα και τον Αλάντρα. Ο Γερμανός αστρονόμος Christian Ludwig Ideler (1766-1846) αποκαλεί αυτό το όνομα «απίστευτο» για αστέρα. Επίσης, ο αστέρας φέρει και το όνομα 25 Μεγάλου Κυνός (ονοματολογία κατά Τζον Φλάμστηντ). Βρίσκεται στο πίσω μέρος του σώματος του σκύλου που παριστάνει ο αστερισμός του. Είναι ο τρίτος λαμπρότερος αστέρας του Μέγα Κύονα μετά τον Σείριο και τον Αντχάρα.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουέζεν είναι ένας κιτρινόλευκος υπεργίγαντας. Η επιφανειακή θερμοκρασία του είναι 6.200 K, ενώ η μάζα του εκτιμάται ότι είναι δεκαεπταπλάσια της μάζας του Ήλιου και η διάμετρός του 200 φορές μεγαλύτερη της ηλιακής, επομένως ο όγκος του είναι 8 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του Ήλιου. Το μέσο απόλυτο μέγεθος του αστέρα είναι −6,87, που αντιστοιχεί σε πραγματική λαμπρότητα 50 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου. Ο Γκουλντ θεωρούσε τον δ Μεγάλου Κυνός μεταβλητό, και πραγματικά έχει μία ελαφριά μεταβλητότητα του τύπου «α Κύκνου». Η γραμμική ταχύτητα περιστροφής του περί τον άξονά του είναι, στον ισημερινό, περί τα 28 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, μάλλον αργή για τη σχετικώς μικρή ηλικία του, των 10 εκατομμυρίων ετών περίπου. Με αυτήν την ταχύτητα θέλει ένα χρόνο για να ολοκληρώσει μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό του. Τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια θα μετατραπεί σε ερυθρό υπεργίγαντα και όταν αποκτήσει ένα πυρήνα από σίδηρο θα καταρρεύσει σε έναν υπερκαιοφανή.

Ο Ουέζεν, ως μακρινός αστέρας, εμφανίζει αμελητέα ιδία κίνηση, η οποία μετρήθηκε σε 0,004 arcsec/έτος, και απομακρύνεται από εμάς με ταχύτητα 34 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο (122.000 χιλιόμετρα την ώρα).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Allen, Richard H.: Star Names: Their Lore and Meaning, Dover Publ. 1963

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]