Αβιόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αβιόρ
ΑστερισμόςΤρόπις
Συντεταγμένες
(εποχή 2000.0):
α = 8h:22m:31s,
δ = −59°.30΄.35΄΄
Φαινόμενο μέγεθος1,86 (2,4 και 3,1)
Φασματικός τύποςK3 III + B2 V
Απόσταση από τη Γη630 έτη φωτός

Αβιόρ είναι το ιδιαίτερο όνομα του αστέρα ε (έψιλον) στον αστερισμό Τρόπις (epsilon Carinae, ε Car). Δεν είναι ορατός από την Ελλάδα ή την Ευρώπη, καθώς βρίσκεται πολύ νότια στην ουράνια σφαίρα.

Ονομασία και Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα «Αβιόρ» (Avior) δεν είναι κλασσικό. Δόθηκε στον αστέρα ε Τρόπιδος από το Βασιλικό Γραφείο του Ναυτικού Αλμανάκ της Μεγάλης Βρετανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1930, κατά τη διάρκεια της συντάξεως του «Αεροπορικού Αλμανάκ» (The Air Almanac), ενός οδηγού για τους αεροναυτίλους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (R.A.F.). Από τους 57 αστέρες που περιείχε το νέο αλμανάκ, οι δύο δεν είχαν ιδιαίτερο όνομα: ο ε Τρόπιδος και ο α Ταώ. Η RAF επέμεινε ότι όλοι οι αστέρες έπρεπε να έχουν ιδιαίτερα ονόματα και έτσι επινοήθηκαν δύο νέα: ο α Ταώ ονομάσθηκε Peacock (Παγώνι, ταώς = παγώνι στα αρχαία ελληνικά), ενώ ο ε Τρόπιδος αποκλήθηκε Avior (Sadler, D.H.: A Personal History of H.M. Nautical Almanac Office, σελ. 46, ιδιωτική έκδ. G.A. Wilkins, 1993).

Αστρονομικά και αστροφυσικά δεδομένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ε Τρόπιδος είναι διπλός αστέρας, ένα διπλό αστρικό σύστημα ενός εξελιγμένου πορτοκαλί γίγαντα και ενός κυανού νάνου. Οι επιφανειακές θερμοκρασίες τους είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους: 4.100 και 24.000 K. Οι μάζες τους εκτιμάται ότι είναι 16 και 4,6 φορές μεγαλύτερες της μάζας του Ήλιου και η διάμετροί τους 153 και 6 φορές μεγαλύτερες. Το συνολικό απόλυτο μέγεθος των μελών του ε Τρόπιδος είναι −4,58, που αντιστοιχεί σε πραγματική λαμπρότητα 17 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου.

Ο ε Τρόπιδος απομακρύνεται από εμάς με ταχύτητα 2 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο (7.200 χιλιόμετρα την ώρα) και εμφανίζει ιδία κίνηση 0,034 δευτερόλεπτο της μοίρας ανά έτος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Epsilon Carinae της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).