Κακή Θάλασσα Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°50′19″N 24°02′54″E / 37.83861°N 24.04833°E / 37.83861; 24.04833

Κακή Θάλασσα
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Κακή Θάλασσα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΚερατέας
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΑττικής
Υψόμετρο5
Πληθυσμός127 (2011)
Η παραλία της Κακιάς Θάλασσας

Η Κακή Θάλασσα είναι παραθαλάσσιος οικισμός της νοτιοανατολικής Αττικής, χτισμένος μπροστά από την ομώνυμη παραλία. Βρίσκεται λίγο νοτιότερα του Λιμένα Μαρκοπούλου. Είναι ένας από τους πολυάριθμους οικισμούς του δήμου Κερατέας [1] που δημιουργήθηκαν από εξοχικές κατοικίες, συχνά αυθαίρετες, που χτίστηκαν στην περιοχή τις προηγούμενες δεκαετίες[2]. Ο οικισμός σήμερα έχει πληθυσμό 203 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραλία της Κακής ή Κακιάς Θάλασσας είναι οργανωμένη, και από τις πιο δημοφιλείς της νοτιοανατολικής Αττικής. Στη μία της πλευρά υπάρχει κάθετος βράχος που χρησιμοποιείται για αναρρίχηση. Λίγο ανατολικότερα του οικισμού βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι παλαιοημερολογιτών.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βάσει της ελληνικής μυθολογίας όταν οι βάρβαροι επιτέθηκαν στην Ελλάδα, ο Δίας και ο Άδης έσυραν τις ακτές ώστε να μπορούν να μιλάνε και άφησαν το νερό της θάλασσας στο ενδιάμεσο. Καθώς οι Έλληνες ήταν πολύ λίγοι στον αριθμό, ο Δίας και ο Άδης τους βοήθησαν ζητώντας από τον Ποσειδώνα να στείλει εκεί κύματα μεγαλύτερα από τα πλοία των βαρβάρων. Από τότε λέγεται πως ακόμα και ο Άδης υπερασπίστηκε τους Έλληνες. Από τότε η θάλασσα στην περιοχή της Κερατέας ονομάστηκε Κακιά Θάλασσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]