Λεγρενά Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κάτω Σούνιο)

Συντεταγμένες: 37°40′10″N 23°59′46″E / 37.66944°N 23.99611°E / 37.66944; 23.99611

Λεγρενά
Λεγρενά is located in Greece
Λεγρενά
Λεγρενά
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΛαυρεωτικής
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΑνατολικής Αττικής
Υψόμετρο5
Πληθυσμός289 (2011)

Τα ΛεγρενάΛεγραινά) είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Ανατολικής Αττικής που είναι χτισμένος στις ακτές του Σαρωνικού, μπροστά από την ομώνυμη παραλία. Βρίσκεται 64 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, πολύ κοντά στο ακρωτήριο Σούνιο και μαζί με το Κάτω Σούνιο είναι οι νοτιότεροι οικισμοί του ηπειρωτικού τμήματος του νομού Αττικής. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Λαυρεωτικής. Μέχρι το 1952 ανήκε στον δήμο Κερατέας οπότε αποσπάστηκε και εντάχθηκε στον δήμο Λαυρεωτικής[1].

Στο κέντρο σχεδόν του οικισμού υφίσταται ο Ι. Ναός της Παναγίας της Ελεούσας. Εκκλησιαστικά τα Λεγρενά ανήκουν στην Αρχιερατική περιφέρεια της Λαυρεωτικής, την τρίτη περιφέρεια μετά των Σπάτων και της Κρωπίας, της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Τον αστυνομικό έλεγχο της περιοχής ασκεί το Α.Τ. Λαυρίου δια του Αστυνομικού Σταθμού Σουνίου. Τον δε λιμενικό έλεγχο στη περιοχή ασκεί το Λιμεναρχείο Λαυρίου.

Στη παραλία των Λεγρενών υφίσταται μικρός λιμενίσκος, αλιευτικό καταφύγιο, όπου μπορούν να ελλιμενισθούν μικρά αλιευτικά και ταχύπλοα σκάφη, με εγκατάσταση κεκλιμένου επιπέδου, (ράμπας), καθέλκυσης και ανέλκυσης αυτών. Η από θαλάσσης προσέγγιση σ΄ αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω υφιστάμενων πάγκων, σχεδόν σ΄ όλο το μήκος της παραλίας. Ο λιμενίσκος αποτελούσε αυθαίρετη κατασκευή των εκεί κατοίκων από τις αρχές της δεκαετία του 1970 μέχρι το 1988 όταν προ του κινδύνου της αποκατάστασης του χώρου το Λιμεναρχείο Λαυρίου προέβη σε ανάλογες ενέργειες επισημοποίησής του με συναρμόδιες υπηρεσίες εκδίδοντας σχετικό κανονισμό λειτουργίας του και υπάγοντάς το στη τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο πληθυσμός του οικισμού σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 453 κάτοικοι[2].

Το Κάτω Σούνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάτω Σούνιο είναι μικρός παραθαλάσσιος οικισμός του δήμου Λαυρεωτικής. Βρίσκεται βορειοανατολικά του Σουνίου, μεταξύ των Λεγρενών και του οικισμού Κάτω Ποσειδωνία. Ο οικισμός που αποτελείται κυρίως από εξοχικές κατοικίες και κάποιες τουριστικές εγκαταστάσεις έχει πληθυσμό 290 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001[2]. Ο οικισμός βρίσκεται σχεδόν μέσα στα όρια του Εθνικού δρυμού Σουνίου, ο οποίος καταλαμβάνει το νοτιοανατολικότερο τμήμα του νομού Αττικής[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Λαύριο, δήμος Λαυρεωτικής». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2010. 
  2. 2,0 2,1 Απογραφή 2001 Εθνική Στατιστική Υπηρεσία
  3. «Λαύριο, ο εθνικός δρυμός Σουνίου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2010.