Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση1ος αιώνας
XώραΚύπρος
ΈδραΛεμεσός
ΥπαγωγήΕκκλησία της Κύπρου
Μητροπολιτικός ναόςΠαναγία Παντάνασσα (Καθολική) Λεμεσού
Ιστοσελίδαimlemesou.org
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΑθανάσιος (Νικολάου)
Βοηθός ΕπίσκοποςΑμαθούντος Νικόλαος (Ξιουρή)
ΠρωτοσύγκελλοςΑρχιμ. Ισαάκ Μαχαιριώτης
Γενικός Αρχιερατικός ΕπίτροποςΠρωτ. Στυλιανός Κωνσταντίνου

Η Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού είναι μια από τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κύπρου. Η έδρα της είναι στην πόλη της Λεμεσού και Μητροπολίτης της είναι από τις 14 Φεβρουαρίου 1999 ο Αθανάσιος (Νικολάου).

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μητρόπολη συστάθηκε το 1973 παίρνοντας περιοχές από την Επισκοπή Κιτίου, και μαζί της ανασυστάθηκαν και οι πάλαι ποτέ διαλάμψασες Επισκοπές Αμαθούντος και Κουρίου.

Φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση με την Επισκοπή Νεαπόλεως, η οποία σήμερα δεν υπάρχει ως Μητρόπολη με δική της περιφέρεια, και έχει κατά κάποιον τρόπο αντικατασταθεί από τη Μητρόπολη Λεμεσού, ίσως επειδή η σημερινή τοποθεσία της πόλεως Λεμεσού να είναι η περιοχή στην οποία παλαιά υπήρχε η Νεάπολη. Υπάρχει όμως η Επισκοπή Νεαπόλεως, η οποία ανασυστάθηκε τον Οκτώβριο του 2007 κατόπιν εισηγήσεως του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ και είναι Χωρεπισκοπή. Ο Χωρεπίσκοπος είναι βοηθός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και η έδρα της βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Σημερινός Επίσκοπος Νεαπόλεως είναι ο κ. Πορφύριος. Πιστεύεται ότι με την Επισκοπή Νεαπόλεως ταυτίζεται η Επισκοπή Θεοδοσιανής, για την οποία υπάρχουν ιστορικές αναφορές.

Βοηθός του Πανιερώτατου Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανάσιου είναι ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος. Η έδρα της Χωρεπισκοπής είναι η κοινότητα Άγιος Τύχωνας, η οποία έχει ενα εξαίρετο κληρικό ονόματι π. Χριστόδουλο Αναξαγόρου και ενα καλλιφωνότατο λαμπαδάριο, πρόκειται για τον κ. Παναγιώτη Ορφανό.

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]