Θησαυρός των Μασσαλιωτών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θησαυρός των Μασσαλιωτών
Πίσω αριστερά η Θόλος και εμπρός δεξιά
ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών.
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
Είδοςκτίριο σε μορφή ναού
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°28′48″N 22°30′29″E
Διοικητική υπαγωγήΔελφοί και Δήμος Δελφών
ΤοποθεσίαΔελφοί
ΧώραΕλλάδα
Ολοκλήρωση530-510 ΠΚΕ
Χρήσημικρός ναός, που στέγαζε τα αναθήματα των Μασσαλιωτών
ΙδιοκτήτηςΑρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Διαστάσεις
Γενικές διαστάσεις8,63 × 6,14
Ύψος7,8 μ.
Υλικά κατασκευής
ΥλικάΜάρμαρο Πάρου
Ιστότοπος
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Commons page Πολυμέσα

Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών ή Αιολικός θησαυρός[1] ή Ιωνικός Θησαυρός των Μασσαλιωτών,[2] ήταν κτίριο που βρισκόταν κοντά στο Ιερό της Αθηνάς Προναίας, στους Δελφούς. Κατασκευάσθηκε στην περίοδο μεταξύ 530-510 π.Χ.[1] και είχε τη μορφή μικρού ναού «εν παραστάσι» με δύο στήλες στην πρόσοψη. Κατασκευάστηκε από μάρμαρο της Πάρου[1] και μεταξύ των αξιοσημείωτων χαρακτηριστικών του ήταν τα αιολικά κιονόκρανά του.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα στο χώρο, όπου βρισκόταν το Ιερό της Αθηνάς Προναίας, στα δυτικά των ναών της Αθηνάς και της Θόλου και δίπλα στον Δωρικό Θησαυρό, ανεγέρθηκε ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών με πρόναο και σηκό. Είχε δυο στήλες στην πρόσοψη, διακοσμημένες με «αιολικά κιονόκρανα», τα οποία γενικά θεωρούνται ως πρόδρομοι των κορινθιακών κιονόκρανων.[1] Το κτίριο, το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 530 και του 510 π.Χ.,[1] ήταν κατασκευασμένο από παριανό μάρμαρο, και είχε διαστάσεις 6,14 x 8,63 μέτρα και ύψος περίπου 7,8 μέτρα. Ένα τουλάχιστον από τα αετώματα του έφερε ως γλυπτό διάκοσμο, τέθριππο άρμα. Η σίμη ήταν διακοσμημένη με κεφαλές λεόντων, ενώ πλαισιωνόταν από ακρωτήρια με την μορφή της Νίκης. Η ιωνική ανάγλυφη ζωφόρος, με πλούσια διακόσμηση με ανθέμια λωτού,[1] εκτεινόταν τουλάχιστον στις τρεις πλευρές και περιλάμβανε πάνω από 140 μορφές σε σκηνές μάχης με θεματολογία από Αμαζονομαχία και Κενταυρομαχία (Γιγαντομαχία).[3][1]

Ο Θησαυρός κατασκευάσθηκε από τους Μασσαλούς, ως δείγμα της ισχυρής και διαρκώς αυξανόμενης εμπορικής δύναμης της Αρχαίας Μασσαλίας κατά την εποχή εκείνη. Ωστόσο, είναι πιθανό το κτήριο να αποτελούσε επίσης αφιέρωμα - ανάθημα, ως σύμβολο για τη νίκη τους εναντίον της φυλής των Λιγύων (φυλή στην περιοχή της Λιγουρίας της Βόρειας Ιταλίας). Η ταυτοποίηση του κτιρίου επιβεβαιώνεται και από αποσπασματική επιγραφή σε ένα μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος που βρέθηκε στην περιοχή. Το 2013 ο γλυπτός διάκοσμος του Θησαυρού των Μασσαλιωτών ανακατασκευάστηκε σε τρισδιάστατη μορφή στο πλαίσιο για τους εορτασμούς της επετείου των 2500 ετών από την ίδρυση της Μασσαλίας.[4] Η σχετική Έκθεση, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Θησαυρό των Μασσαλιωτών των Δελφών, με τίτλο «Le trésor des Marseillais. 500 av. J.-C.: l’éclat de Marseille à Delphes», φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μεσογειακής Αρχαιολογίας (Musée d’ Archéologie Méditerranéenne), στη σύγχρονη Μασσαλία, με αφορμή την ανακήρυξη της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2013.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες - σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Αφροδίτη Καμάρα, «Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών Αρχειοθετήθηκε 2018-07-21 στο Wayback Machine.», από την ιστοσελίδα: www.delphi.diadrasis.net - Αρχαιολογικό Μουσείο και Χώρος Δελφών.
  2. «Δελφοί Αρχειοθετήθηκε 2013-11-26 στο Wayback Machine.», Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), Δελφοί 2011, σελ. 2, ΙΙΙ. ΤΕΜΕΝΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΝΑΙΑΣ: 3. Ιωνικός Θησαυρός των Μασσαλιωτών.
  3. P. Bommelaer, D. Laroche, "Guide de Delphes: Le site", Paris 1991.
  4. Le Trésor des Marseillais: récit d’une expérience.
  5. Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών, 12/01/2013, από την ιστοσελίδα: www.archaiologia.gr του περιοδικού "Αρχαιολογία".

Πηγές-Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bommelaer, J.-F., Laroche, D., Guide de Delphes. Le site, Sites et Monuments 7, Paris 1991.
  • De la Coste Messelière, P., Au Musée des Delphes, Paris 1936.
  • Partida, E., The Treasures at Delphi, an Architectural Study, Jonsered 2000.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]