Cosworth

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κόσγουωρθ)
Ο θρυλικός κινητήρας DFV εγκατεστημένος σε μία Lotus 49 - ο συνδυασμός χάρισε στον Γκρέιαμ Χιλ και τη Λότους τους δύο τίτλους του 1968. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον ίδιο κινητήρα χρησιμοποίησαν εκείνη τη χρονιά και οι τρεις πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος.

Η Κόσγουωρθ (Cosworth) είναι βρετανική εταιρεία που εξειδικεύεται στην κατασκευή κινητήρων για αγωνιστικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε στο χώρο της αεροναυπηγικής. Έχει μακρά παρουσία στα τρία κορυφαία μηχανοκίνητα πρωταθλήματα (Φόρμουλα 1, Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράλλυ, Παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσικλέτας) ως προμηθεύτρια διαφόρων ομάδων.

Ιδρύθηκε το 1958 στο Λονδίνο και εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στο γειτονικό Νορθάμπτον, ενώ το αμερικανικό τμήμα της εδρεύει στο Τόρενς της Καλιφόρνιας. Η πλειοψηφία των μετοχών της έχει περάσει κατά καιρούς από διάφορα χέρια, μεταξύ των οποίων και της αυτοκινητοβιομηχανίας Φορντ. Για πολλούς οπαδούς της Φόρμουλα 1 οι δύο εταιρείες είναι ταυτισμένες - κάτι που στέκει μεν σε επίπεδο έρευνας, αφού επί μακρόν οι κινητήρες της αγγλικής εταιρείας στηρίζονταν σε τεχνογνωσία ή κεφάλαια της αμερικανικής πολυεθνικής, αλλά σε ιδιοκτησιακό επίπεδο η Κόσγουωρθ υπήρξε θυγατρική της Φορντ μόνο για σύντομο διάστημα. Σήμερα η εταιρεία είναι χωρισμένη σε δύο κλάδους με διαφορετικές μετοχικές συνθέσεις: την Cosworth Racing που εξακολουθεί να κατασκευάζει αγωνιστικούς κινητήρες και την Cosworth Technology.

DFV[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κόσγουωρθ έγραψε τη δική της ιστορία στη Φόρμουλα 1 από το 1968 έως το 1983, εντάσσοντας στο πελατολόγιό της τις περισσότερες ομάδες του πρωταθλήματος χάρη στον τρίλιτρο Ford Cosworth Double Four Valve (συντομότερα DFV). Αυτόν τον κινητήρα «φορούσαν» τα μονοθέσια των Λότους, Τίρελ, Ματρά, Μπράμπαμ, Μακλάρεν και Ουΐλιαμς, όταν αναδείκνυαν σωρηδόν παγκόσμιους πρωταθλητές την παραπάνω δεκαπενταετία. Το συγκεκριμένο μοντέλο υπήρξε η πιο αξιόπιστη επιλογή για τις μη εργοστασιακές ομάδες, αυτές δηλαδή που δεν είχαν από πίσω τους κάποια αυτοκινητοβιομηχανία.