Η αρχόντισσα κι ο αλήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η αρχόντισσα κι ο αλήτης
ΣκηνοθεσίαΝτίνος Δημόπουλος
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
ΣενάριοΛάκης Μιχαηλίδης
ΠρωταγωνιστέςΑλίκη Βουγιουκλάκη
Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Φλωρέττα Ζάννα
Πέτρος Λοχαΐτης
Γιώργος Τσιτσόπουλος
Ελένη Ζαφειρίου
ΜουσικήΝίκος Μαμαγκάκης
ΤραγούδιΑλίκη Βουγιουκλάκη
Δημήτρης Παπαμιχαήλ
ΦωτογραφίαΓιώργος Αρβανίτης
Πρώτη προβολή30 Δεκεμβρίου 1968 (Ελλάδα)
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Η Αρχόντισσα κι ο Αλήτης είναι ελληνική αισθηματική κωμωδία του 1968, παραγωγής της κινηματογραφικής εταιρείας Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη. Πρωταγωνιστούν: η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρένα Κατσαρού (Αλίκη Βουγιουκλάκη), κόρη του Κερκυραίου εφοπλιστή Κατσαρού (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) τσακώνεται με τον πατέρα της, που θέλει να την παντρέψει με τον αφελή γιο του εφοπλιστή Ευαγγελίου (Γιώργος Γαβριηλίδης), Ντίνο (Γιώργος Τσιτσόπουλος). Ο Κατσαρός κάνει μια δεξίωση για την Ρένα και τον Ντίνο, και εκείνη, για να αποφύγει το γάμο, δραπετεύει από το παράθυρο του δωματίου της και κρύβεται σε μια βάρκα ενός φτωχού ψαρά (Λαυρέντης Διανέλλος), ο οποίος την φιλοξενεί με την γυναίκα του, Αγγέλα (Γκόλφω Μπίνη) για την νύχτα.

Το επόμενο πρωί, η Ρένα φεύγει από το φτωχικό σπίτι, μεταμφιεσμένη σε αγόρι, για να φύγει από την Κέρκυρα. Στον δρόμο, ως Πίπης πλέον, γνωρίζεται με τον Λευτέρη (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), έναν φτωχό νεαρό, ο οποίος (μετά την απόλυση του από τον Ντίνο) πάει στα Γιάννενα για να δουλέψει στον θείο του (Νίκος Πασχαλίδης) και να καταφέρει να προικίσει την αδερφή του, Αννέτα (Φλωρέττα Ζάννα), της οποίας ο αρραβωνιαστικός (και ερασιτέχνης ντετέκτιβ) Νέστωρ (Πέτρος Λοχαΐτης) ζητάει προίκα. Ο Κατσαρός αναζητεί την κόρη του και δίνει μεγάλη χρηματική αμοιβή (300.000 δρχ.) σε όποιον βοηθήσει να ξαναβρεθεί. Ο Νέστωρ την αναζητεί, διαβλέποντας στην αμοιβή την ευκαιρία να πλουτίσει και να παντρευτεί την εκλεκτή του, χωρίς να αναμένει την προικοδότησή της από τον Λευτέρη.

Αφότου έφτασαν στη Ηγουμενίτσα με πλοίο, ο Λευτέρης και ο «Πίπης» πηγαίνουν στα Γιάννενα με λεωφορείο, το οποίο έμεινε από λάστιχο. Εμφανίστηκε η αστυνομία και ο «Πίπης» πήγε προς το δάσος για να κρυφτεί και τον Λευτέρη να την ψάχνει, χάνοντας το λεωφορείο. Ευτυχώς γι' αυτούς, ένας πλανόδιος πωλητής, ο Θανάσης (Νίκος Ρίζος), σταματά και τους παίρνει μαζί του πηγαίνοντας σε ένα πανηγύρι. Σε μια ταβέρνα στο πανηγύρι, ο «Πίπης» φλερτάρει την κοπέλα (Νίτσα Μαρούδα) ενός μάγκα, του Παναγή (Νίκος Τσούκας) και ξεσπάει καβγάς. Μόλις φεύγουν από εκεί, πάνε να κοιμηθούν κάτω από ένα δέντρο.

Κάποια συμβάντα οδηγούν τον Λευτέρη στην αποκάλυψη της ταυτότητας της Ρένας τον οποίο στο μεταξύ έχει ερωτευτεί κεραυνοβόλα. Μετά από ένα ξωκλήσι, ο Λευτέρης ζητά από τη Ρένα να επιστρέψει στο σπίτι της λόγω του ότι εκείνος είναι φτωχός κι εκείνη πλούσια και τσακώνονται. Σε έναν τσιγγάνικο γάμο, όμως ξανασμίγουν και πάνε να κοιμηθούν σε ένα ξενοδοχείο, στο οποίο μένει και ο Νέστωρ. Το επόμενο πρωί, καθώς ο Λευτέρης απουσιάζει, ο Νέστωρ βρίσκει τη Ρένα και ενημερώνει την αστυνομία (ώστε εκείνη να επιστραφεί στους οικείους της & αυτός να εισπράξει τα εύρετρα του Κατσαρού), κι εκείνη, λόγω της σύντομης απουσίας του Λευτέρη, νομίζει ότι εκείνος την πρόδωσε.

Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα, δεχόμενη να παντρευτεί τον Ντίνο, απαρνιέται τον Λευτέρη, ενώ εκείνος θέλει να της μιλήσει. Αργότερα, η Ρένα βλέπει τον πατέρα της να δίνει τις 300.000 δρχ. στον Λευτέρη και είπε άσχημα λόγια για αυτόν. Εκείνος, τις αρνείται και φεύγει νευριασμένος. Στη δεξίωση της Ρένας και του Ντίνου, ο Λευτέρης επιστρέφει για να πει δυο λόγια σε εκείνη και φεύγει. Η Ρένα καταλαβαίνει το λάθος της, και με την άδεια του πατέρα της, φεύγει να τον βρει τρέχοντας ξωπίσω του. Η παρεξήγηση λύνεται και η Ρένα παντρεύεται τον Λευτέρη.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Αλίκη Βουγιουκλάκη Ρένα Κατσαρού / Πίπης
Δημήτρης Παπαμιχαήλ Λευτέρης
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος Κος Κατσαρός (εφοπλιστής, πατέρας Ρένας)
Φλωρέττα Ζάννα Αννέτα (αδελφή Λευτέρη)
Λαυρέντης Διανέλλος βαρκάρης
Γιώργος Τσιτσόπουλος Ντίνος Ευαγγελίου (υποψήφιος γαμπρός)
Πέτρος Λοχαΐτης Νέστωρ (ερασιτέχνης ντετέκτιβ, αρραβωνιαστικός Αννέτας)
Ελένη Ζαφειρίου μητέρα του Λευτέρη
Τζόλυ Γαρμπή Ανδρονίκη (προξενήτρα)
Γιώργος Γαβριηλίδης Κος Ευαγγελίου (εφοπλιστής, πατέρας Ντίνου)
Έλσα Ρίζου Μαριώ (υπηρέτρια)
Θόδωρος Ντόβας αστυνόμος
Μαίρη Μεταξά ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου
Νίκος Πασχαλίδης θείος Κώστας
Νίκος Τσούκας Παναγής (μάγκας στη ταβέρνα)
Νίτσα Μαρούδα κοπέλα του Παναγή
Νίκος Ρίζος Θανάσης (πλανόδιος πωλητής)
Γκόλφω Μπίνη Αγγέλα (σύζυγος βαρκάρη)
Τζούλια Λαπάκη υπηρέτρια Ρένας #1
Μιχάλης Γιαννάτος εισπράκτορας λεωφορείου
Χρήστος Στύπας ταβερνιάρης
Μαίρη Χαλκιά υπηρέτρια Ρένας #2
Γιάννης Τότσικας ;
Δημήτρης Δαλαβήρας ;
Γρηγόρης Μασσαλάς επιβάτης λεωφορείου
Θεόδωρος Ζιζίκος αστυνομικός
Νίκος Μπίνας αστυνομικός
Στέλιος Λιονάκης Γιώργης (φίλος Λευτέρη)
Γιώργος Οικονόμου τσιγγάνος

Σχετικά με την ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Με την ταινία αυτή η Αλίκη Βουγιουκλάκη επέστρεψε στη Φίνος Φιλμ μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας της σε άλλες εταιρείες.
  • Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 30 Δεκεμβρίου 1968 και αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, κόβοντας 750.380 εισιτήρια στην πρώτη προβολή (σε Αθήνα, Πειραιά και προάστια) καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση της σεζόν μεταξύ 108 ταινιών.[1] Η παραγωγή της είχε στοιχίσει στον Φίνο το ιλιγγιώδες για την εποχή ποσό των 6.500.000 δραχμών.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βλ. Γιάννη Σολδάτου, «Στατιστικοί πίνακες εισιτηρίων ελληνικών ταινιών», περιοδικό Φιλμ, τεύχ. 15 (1977-78), σελ. 550-551.
  2. Βλ. «Η αρχόντισσα και ο αλήτης (1968)», finosfilm.com, ειδικότερα τα Στοιχεία ταινίας και τα Trivia/Σχόλια.