Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας
Green Party of England and Wales
Green Party of England and Wales logo.svg
Ηγέτης Νάταλι Μπένετ
Ίδρυση 1990
Έδρα 56-64 Development House, Λονδίνο, EC2A 4LT, Ηνωμένο Βασίλειο
Ιδεολογία Πολιτική οικολογία
Περιβαλλοντισμός
Ρεπουμπλικανισμός
Κοινωνικός προοδευτισμός
Σοσιαλδημοκρατία
Ήπιος ευρωσκεπτικισμός
Πολιτική θέση Αριστερά
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
Διεθνής προσχώρηση Παγκόσμιοι Πράσινοι
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία
Ιστοσελίδα
http://www.greenparty.org.uk/
Πολιτικό σύστημα Ηνωμένου Βασιλείου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Πράσινο κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλικά: Green Party of England and Wales, Ουαλικά: Plaid Werdd Cymru a Lloegr) είναι το κύριο οικολογικό πολιτικό κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας. Συνεργάζεται με τα ανεξάρτητα πράσινα κόμματα της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι μέλος του Ευρωπαΐκού Πράσινου Κόμματος και των Παγκόσμιων Πράσινων όπως και το αντίστοιχο Ελληνικό κόμμα Οικολόγοι Πράσινοι.

Ιδρύθηκε το 1973 με το όνομα ΛΑΟΣ (Αγγλικά: PEOPLE) και είναι το παλαιότερο της Ευρώπης και ένα από τα πρώτα στον κόσμο. Μετονομάστηκε σε «Οικολογικό Κόμμα» το 1975 και σε «Πράσινο Κόμμα» το 1985. Το 1990 οι Πράσινοι της Σκωτίας και της Β.Ιρλανδίας δημιουργήσαν τα δικά τους κόμματα διατηρώντας όμως πολύ καλές σχέσεις με τους Αγγλους συντρόφους τους, οι δε Ουαλοί δημιουργησαν αυτόνομο περιφεριακό κόμμα παραμένωντας στο Πράσινο Κόμμα που απο τότε πήρε το σημερινό του όνομα.

Λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος δυσκολεύτηκε να καταφέρει να εκπροσωπηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο. Εκτός από το ότι σε τοπικό επίπεδο παίζει σημαντικό ρόλο, έχει σημειώσει ορισμένες σημαντικές εκλογικές επιτυχίες σε ευρωεκλογές με αποκορύφομα το 15% στις ευρωεκλογές του 1989. Στις εθνικές εκλογές του 2010 κατάφερει να εκλέξει μια βουλευτή καθώς κέρδισε το Μπράιτον.

Οι πολιτική του κόμματος βασίζεται σε ένα μεγάλο κείμενο, το Μανιφέστο για μια Βιώσιμη Κοινωνία (Manifesto for a Sunstainable Society), που δημιουργήθηκε στο Coverty το 1973 και συμπληρώνεται και/ή δέχεται μετατροπές σε κάθε συνέδριο, δηλαδή δύο φορές το χρόνο. Στη σημερινή του μορφή έχει γύρω στις 124.520 λέξεις με τις βασικές αρχές έως λεπτομέρειες για επιμέρους θέματα.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Βουλή των Κοινοτήτων
1 / 650
Βουλή των Λόρδων
1 / 724
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
3 / 73
Συνέλευση του Λονδίνου
2 / 25
Ουαλική Συνέλευση
0 / 60
Τοπική αυτοδιοίκηση[1][2]
172 / 20.565

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Keith Edkins (30 November 2009). «Local Council Political Compositions». Ανακτήθηκε στις 2 December 2009. 
  2. Nicholas Whyte (10 May 2005). «The 2005 Local Government Elections in Northern Ireland». Northern Ireland Social and Political Archive. Ανακτήθηκε στις 2 December 2009.