Οι Πράσινοι (Λουξεμβούργο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οι Πράσινοι
Déi gréng
Dei greng logo.png
Ηγέτης Σαμ Τάνσον και Κρίστιαν Κμιότεκ
Ίδρυση 23 Ιουνίου 1983
Έδρα 1, rue du Fort Elisabeth, L-1463 Πόλη του Λουξεμβούργου, Λουξεμβούργο
Ιδεολογία Πολιτική οικολογία[1]
Πολιτική θέση Κεντροαριστερά[2]
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
Διεθνής προσχώρηση Παγκόσμιοι Πράσινοι
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία
Βουλή των Αντιπροσώπων
6 / 60
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
1 / 6
Ιστοσελίδα
http://www.greng.lu/
Πολιτικό σύστημα Λουξεμβούργου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Οι Πράσινοι (λουξ. Déi gréng, γαλλ. Les Verts, γερμ. Die Grünen) είναι ένα πράσινο[1] πολιτικό κόμμα του Λουξεμβούργου.

Το κόμμα ιδρύθηκε το 1983, ενώ κέρδισε για πρώτη φορά έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας στις εκλογές του 1984, όταν κέρδισε δύο έδρες. Ωστόσο, το 1985, το κόμμα διασπάστηκε στα δύο δημιουργώντας τα κόμματα GLEI (Πράσινη Λίστα, Οικολογική Πρωτοβουλία) και GAP (Πράσινο Εναλλακτικό Κόμμα), τα οποία κέρδισαν από δύο έδρες το καθένα στις εκλογές του 1989. Στις εκλογές του 1994, τα δύο κόμματα κατήλθαν από κοινού και κέρδισαν το 11% των ψήφων και πέντε έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ στις ευρωεκλογές του ίδιου έτους κέρδισε μία από τις έξι έδρες που αντιστοιχούν στο Λουξεμβούργο. Στις εκλογές και τις ευρωεκλογές του 1999, οι Πράσινοι διατήρησαν τον ίδιο αριθμό εδρών, αν και η δύναμη του κόμματος έπεσε στο 9%. Στις εκλογές του 2004, το κόμμα κέρδισε δύο επιπλέον έδρες και διατήρησε τη μοναδική του έδρα στις ευρωεκλογές του ιδίου έτους.

Το κόμμα υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, την μεταρρύθμιση στην οικολογική φορολογία, την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποδοτική χρήση της ενέργειας και την ενοποίηση των δαπανών για τις συντάξεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα The Greens (Luxembourg) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).