Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εσθονοί Πράσινοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πράσινοι Εσθονίας
Erakond Eestimaa Rohelised
ΠρόεδροιΖούλεϊξα Ισμαΐλοβα
Κασπάρ Κουρβέ
Ίδρυση25 Νοεμβρίου 2006
ΈδραΤάλιν
Μέλη  (2021)Μείωση 906[1]
ΙδεολογίαΠράσινη Πολιτική[2][3][4]
Σοσιαλφιλελευθερισμός[3]
Άμεση δημοκρατία[2]
Πολιτικό φάσμαΚεντροαριστερά[2]
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΕυρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
ΧρώματαΠράσινο
Εσθονικό Κοινοβούλιο
0 / 101
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 7
Ιστότοπος
erakond.ee
Πολιτικό σύστημα Εσθονίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Οι Εσθονοί Πράσινοι (εσθονικά: Erakond Eestimaa Rohelised, EER‎‎) είναι πράσινο πολιτικό κόμμα της Εσθονίας. Αρχικά ιδρύθηκε το 1989, με το κόμμα να ιδρύεται με την σημερινή του μορφή το 2006. Κατείχε έξι έδρες στο Εσθονικό Κοινοβούλιο από το 2007 έως το 2011. Στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη της Εσθονίας είναι φιλική προς το περιβάλλον, βιώσιμη, πολιτικά σταθερή και οικονομικά αποδοτική.

Οι Εσθονοί Πράσινοι έχουν μια δημοκρατική κοινοβουλευτική πολιτική που αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη της Δημοκρατίας της Εσθονίας είναι φιλική προς το περιβάλλον, βιώσιμη, πολιτικά σταθερή και οικονομικά αποδοτική. Το κόμμα αντιτίθεται στην υπερβολική συγκέντρωση πολιτικής, διοικητικής και οικονομικής εξουσίας, ευνοώντας την αυτόνομη λήψη αποφάσεων και την σημασία της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Υποστηρίζει σθεναρά την επιστήμη: την συμμετοχή ερευνητών σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, εφαρμογή αποτελεσμάτων ερευνών, ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης και εγγύηση της πρόσβασης του κοινού σε υπηρεσίες υγείας, καλύτερη κατανόηση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και οργάνωση και ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφοριών, καθιστώντας τις προτεινόμενες λύσεις πιο αξιόπιστες και ανθρώπινες. Σκοπεύει να ενθαρρύνει την καινοτομία στη βιομηχανία και την γεωργία και την εγκατάλειψη του σχιστόλιθου ως καυσίμου.

Οικονομική πολιτική

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόμμα ενθαρρύνει καινοτόμες, βασισμένες στη γνώση, υπεύθυνες για το περιβάλλον και φιλικές προς τους εργαζόμενους και καταναλωτές επιχειρήσεις. Υποστηρίζει πόρους και περιβαλλοντικές πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη το κόστος του πετρελαίου σχιστόλιθου. Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που συνδέονται με το κλείσιμο του κλάδου του σχιστόλιθου στην επαρχεία Ίντα-Βίρου μπορούν να μετριαστούν με δικαιώματα αξιοποίησης πόρων.[5]

Ενεργειακός τομέας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι στόχοι του κόμματος στον ενεργειακό τομέα είναι:

 • Μηδενικές εκπομπές άνθρακα στην Εσθονία έως το 2050. Εξάλειψη της ενέργειας σχιστόλιθου το αργότερο το 2030, και το 2035 (το αργότερο) εξάλειψη της παραγωγής σχιστόλιθου. Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Αουβέρε και ορισμένα αποθέματα πετρελαίου από σχιστόλιθο θα διατηρούνται, καθώς η μακροχρόνια εκμετάλλευσή του είναι οικονομικά επιβλαβής σε περίπτωση σημαντικής αύξησης της τιμής των ποσοστώσεων CO2 .
 • Σχέδιο δράσης που προβλέπει τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την απασχόληση και την αειφόρο ανάπτυξη στην επαρχεία Ίντα-Βίρου.
 • Συγκέντρωση επιστημόνων και επιχειρηματιών με σκοπό να βρεθούν τρόποι να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερα με λιγότερο σχιστόλιθο ως πρώτη ύλη για την χημική βιομηχανία. Υποστήριξη της αποκεντρωμένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως αιολικά πάρκα, γεωθερμική ενέργεια και ηλιακοί συλλέκτες. Εξάλειψη των νομικών εμποδίων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Βεβαίωση ότι κάθε νοικοκυριό μπορεί να πουλήσει ηλεκτρικό ρεύμα εάν αυτό είναι επιθυμητό. Υποστήριξη της ανάπτυξης έξυπνου-δικτύου. Εξοικονόμηση αφορολόγητης ενέργειας.
 • Ανάπτυξη σχεδίου για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για χερσαίες και πλωτές μεταφορές. Υποστήριξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ποδηλάτων. Πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων με έκπτωση. Ανάπτυξη λύσεων ΤΠΕ για την ανάπτυξη ευέλικτων αυτοκινήτων, συστημάτων ενοικίασης και διανομής ποδηλάτων και μεταφορών βάσει ζήτησης.
 • Προώθηση των σιδηροδρομικών μεταφορών έναντι των οδικών μεταφορών. Υποστήριξη ενός ταχύτερου σιδηροδρομικού δικτύου που θα βασίζεται σε υπάρχουσες διαδρομές (συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τη Ρίγα και αποκατάσταση των ρευστοποιημένων σιδηροδρομικών γραμμών. Υποστηρίζεται πως η διακρατική σιδηροδρομική σύνδεση δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος του τοπικού δικτύου ή της φύσης.
 • Δημιουργία νομικού περιβάλλοντος που υποστηρίζει τη διαχείριση των επιχειρήσεων. Υποστήριξη εμπορικών ενώσεων που παράγουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αφιερώνονται στην παραγωγή και την εξυπηρέτηση μικρής κλίμακας. Ενθάρρυνση των επενδύσεων στην επιστήμη. Υποστηρίξτε τους μικρούς παραγωγούς και τη δημιουργία τοπικών επιχειρήσεων, εστιάζοντας στη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Παρέχετε εγγυήσεις δανείου για μικρές επιχειρήσεις και εμπορικές ενώσεις.
 • Υποστήριξη εθνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων που είναι αποδοτικές στους πόρους και παράγουν πρακτικά, δημόσια χρηματοδοτούμενα αποτελέσματα έρευνας και ανάπτυξης. Έμφαση στον αυτοματισμό σχετικά με την εισαγωγή ξένων εργασιών. Ενθάρρυνση της μετάβασης σε λιγότερες ώρες εργασίας. Μακροπρόθεσμα, το κόμμα πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα (αστικός μισθός).
 • Προώθηση του φυσικού τουρισμού και υποστήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσικών τοπίων, των οικοσυστημάτων και των φυσικών κοινοτήτων.

Κοινότητα και κράτος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόμμα στοχεύει να κάνει την Εσθονία μια χώρα συμμετοχικής, άμεσης δημοκρατίας που βασίζεται σε τακτικά δημοψηφίσματα, παρόμοια με την Ελβετία. Νομοθετεί με δημοψήφισμα την εισαγωγή μιας νέας νομοθετικής διάταξης ή την προσφυγή μιας απόφασης του Κοινοβουλίου, μια ευκαιρία που προσφέρει η πρώτη περίοδος ανεξαρτησίας από το εσθονικό σύνταγμα . Για να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα, πρέπει να συλλεγεί ορισμένος αριθμός υπογραφών. Το δημοψήφισμα θα προηγηθεί από δημόσια συζήτηση ενός μηνός και ισότιμη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και από τις δύο πλευρές.

Οι Πράσινοι Εσθονίας υποστηρίζουν την απαίτηση μεταπτυχιακού τίτλου για όλους τους υπουργούς. Ο Υπουργός Παιδείας και Έρευνας πρέπει να έχει διδακτορικό ή ισοδύναμη κατάρτιση. Το κόμμα αντιτίθεται στη δυσφήμιση των άλλων, διακρίνοντας μεταξύ της δυσφήμισης και της ελευθερίας της έκφρασης. Αποσκοπεί στην τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τις θαλάσσιες υποθέσεις, ώστε τα πλοία των εφοπλιστών της Εσθονίας να επιστρέψουν στην εσθονική σημαία. Το κόμμα τάσσεται υπέρ μιας προσωπικής εκλογής με τη μέθοδο μιας ενιαίας μεταβιβάσιμης ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές του Ανώτατου Συμβουλίου του 1990, ώστε να επιτραπεί η επιλογή όλων των κατάλληλων υποψηφίων, ανεξάρτητα από το κόμμα. Υποστηρίζει τη μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 και την επέκταση της βάσης εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μεταφορά των περισσότερων προσωπικών εσόδων και εταιρικών φόρων στις τοπικές κυβερνήσεις.

Το κόμμα υποστηρίζει τις αρχές ασφαλείας, την αστυνομία και τη φορολογική διοίκηση και τον πολιτικό έλεγχο των δραστηριοτήτων τους. Υποστηρίζει μικρότερη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και μεγαλύτερη περιοδική εκπαίδευση. Η Εσθονική Αμυντική Ένωση θα πρέπει να ενισχυθεί, με μεγαλύτερη συνεργασία με τις Εσθονικές Αμυντικές Δυνάμεις . Το κόμμα υποστηρίζει τη μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας σε δύο τοις εκατό του ΑΕΠ και μια διευρυμένη ικανότητα ανάπτυξης και εφαρμογής τεχνολογιών άμυνας και ασφάλειας συμμετέχοντας σε διεθνείς ασκήσεις.[5]

Προστασία του περιβάλλοντος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόμμα υποστηρίζει δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατήρηση φυσικών τοπίων, οικοσυστημάτων και κοινοτήτων, αυξάνουν τον αυτοκαθαρισμό των υδάτινων σωμάτων και βελτιώνουν την οικολογική κατάσταση. Στόχος του είναι να σταματήσει η αποψίλωση των δασών, καθιστώντας τη βιομηχανία ξυλείας βιώσιμη και περιορίζοντας την κοπή σε λιγότερο από πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα τουλάχιστον έως το 2030. Οι υλοτόμοι (δημόσιοι και ιδιωτικοί) πρέπει να διαπραγματευτούν με τις τοπικές κοινότητες, παρουσιάζοντας μια λίστα με τα οφέλη και τις επιπτώσεις της προγραμματισμένης υλοτομίας. Η τοπική κοινότητα πρέπει να έχει προληπτικό δικαίωμα να αγοράζει δασική γη και δικαιώματα υλοτομίας. Οι ζημιές σε οικοσυστήματα θα πρέπει να φορολογούνται.

Υγεία και κοινωνική προστασία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Πράσινοι Εσθονίας υποστηρίζουν ασφάλιση υγείας για όλους τους πολίτες και ευκαιρίες για ηλικιωμένους και άλλα άτομα με ειδικές ανάγκες να διαχειρίζονται τον χρόνο τους. Υποστηρίζεται πως η μοναξιά στο σύνολο της κοινωνίας πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για αύξηση του ποσοστού γεννήσεων, ενίσχυση της γονικής ασφάλειας και προσέγγιση των γενεών. Το κόμμα υποστηρίζει οικιακή φροντίδα και καινοτόμα γηροκομεία προσφέροντας αξιοπρεπή ζωή, με κοινοτικές δραστηριότητες.

Το κόμμα υποστηρίζει ένα ευέλικτο, προσανατολισμένο στις αξίες πρόγραμμα σπουδών. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι πιο δημιουργική και συλλογική. Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να προσφέρουν προαιρετικά επαγγελματικά μαθήματα και να χρησιμοποιούν την τεχνική βάση των επαγγελματικών σχολών όσο το δυνατόν περισσότερο. Η δια βίου μάθηση πρέπει να υποστηρίζεται, με περιβαλλοντικές αρχές και σεβασμό της φύσης ενσωματωμένη σε όλα τα προγράμματα σπουδών, τα επίπεδα εκπαίδευσης, τα μαθήματα και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προσληφθούν, με υποστήριξη για εξειδίκευση και έρευνα. Η διατήρηση και επέκταση της ευκαιρίας εκμάθησης της εσθονικής γλώσσας πρέπει να υποστηρίζεται σε ξένα σχολεία εάν η εσθονική κοινότητα είναι αρκετά μεγάλη.

Το κόμμα δίνει προτεραιότητα στην πολυμερή παγκόσμια τάξη και την πανευρωπαϊκή συνεργασία. Ο κεντρικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών ως πλατφόρμα παγκόσμιων συμφωνιών πρέπει να διατηρηθεί, αλλά η εξουσία λήψης αποφάσεων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να μειωθεί υπέρ της Γενικής Συνέλευσης.[5]

Εκλογικά αποτελέσματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβουλευτικές εκλογές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Εκλογές Ψήφοι Έδρες Θέση
# % ± σελ # ±
2007 39,279 7.1 νέο
6 / 101
Αύξηση6
2011 21.824 3.8 Μείωση 3.3
0 / 101
Μείωση6
2015 5,193 0,9 Μείωση 2.9
0 / 101
Σταθερό0
2019 10,232 1.8 Αύξηση0,9
0 / 101
Σταθερό0

Εκλογές Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Εκλογές Ψήφοι Καθίσματα Θέση
# % ± σελ # ±
2009 10.851 2.7 νέος
0 / 6
Σταθερό0
2014 986 0.3 Μείωση2.5
0 / 6
Σταθερό0
2019 6,022 1.8 Αύξηση1.5
0 / 6
Σταθερό0
 1. «Äriregistri teabesüsteem» (στα Εσθονικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 
 2. 2,0 2,1 2,2 «Üldprogramm» [Main program] (στα Εσθονικά). Estonian Greens. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2018. 
 3. 3,0 3,1 Nordsieck, Wolfram (2011). «Estonia». Parties and Elections in Europe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
 4. «Maailmavaade» [Worldview] (στα Εσθονικά). Estonian Greens. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2018. 
 5. 5,0 5,1 5,2 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2021.