Οικολόγοι Πράσινοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικολόγοι Πράσινοι
ΠρόεδροςΑλεξάνδρα Δατσέρη
Κωνσταντίνος Ζιάβρας
ΊδρυσηΔεκέμβριος 2002
ΠροκάτοχοςΠράσινη Πολιτική
Έδρα28ης Οκτωβρίου 128, Αθήνα
Πτέρυγα νεολαίαςΝεολαία Οικολόγων Πράσινων
ΙδεολογίαΠολιτική οικολογία
Πολιτικό φάσμαΚεντροαριστερά
Αριστερά
Διεθνής προσχώρησηΠαγκόσμιοι Πράσινοι[1]
Χρώματα     Πράσινο
Βουλή
των Ελλήνων
0 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 21
Ιστότοπος
ecogreens.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Οι Οικολόγοι Πράσινοι (Ο.Π.) είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα που υποστηρίζει τις αρχές της πολιτικής οικολογίας. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2002, μέσα από τις διαδικασίες μιας πρωτοβουλίας που πήρε το όνομα «Οικολογικό Φόρουμ», η οποία έφερε σε ένα κοινό τραπέζι συζητήσεων μέλη του κόμματος Πράσινη Πολιτική -το οποίο ήταν ήδη μέλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πράσινων Κομμάτων- μέλη διάφορων τοπικών οικολογικών κινήσεων και ανένταχτων οικολόγων.

Το κόμμα ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, από το οποίο απεβλήθη.[2]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996 δημιουργήθηκε το κόμμα Πράσινη Πολιτική από στελέχη του οικολογικού κινήματος και αποτέλεσε μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πράσινων Κομμάτων, ωστόσο, απείχε από τις ευρωεκλογές του 1999 και τις εθνικές εκλογές του 2000. Το 2000, μετά από ένα κείμενο-έκκληση[3] των Μιχάλη Τρεμόπουλου και Μιχάλη Κουλουρούδη και μια πρωτοβουλία από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης,[4] δημιουργήθηκε μια κίνηση για την ανασυγκρότηση του χώρου της πολιτικής οικολογίας, το λεγόμενο «Οικολογικό Φόρουμ», από τα μέλη της Πράσινης Πολιτικής και άλλων τοπικών οικολογικών κινήσεων και ανεξάρτητους οικολόγους. Στις 7-8 Δεκέμβρη του 2002 το Οικολογικό Φόρουμ συγκάλεσε πανελλαδική συνδιάσκεψη στην Αθήνα, η οποία αποφάσισε την ίδρυση των Οικολόγων Πράσινων και εξέλεξε ένα 18μελές Πανελλαδικό συμβούλιο για να συντονίσει τη συγκρότηση του καινούργιου πολιτικού φορέα. Τους επόμενους μήνες δημιουργήθηκαν θεματικές ομάδες για να διαμορφώσουν το καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις του φορέα, τις οποίες και υιοθέτησε το πρώτο συνέδριο του κόμματος τον Μάιο του 2003.

2004-2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προεκλογικό περίπτερο των Οικολόγων Πράσινων για τις βουλευτικές εκλογές 2007.

Το ίδιο καλοκαίρι αποφασίστηκε η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές του 2004 και η μη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές του 2004. Στη συνέχεια, με εσωτερικό δημοψήφισμα καταρτίστηκε το ευρωψηφοδέλτιο με επικεφαλής τους Μιχάλη Τρεμόπουλο και Γιάννη Τσιρώνη στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα. Στις ευρωεκλογές του 2004 διεξήγαγαν προεκλογικό αγώνα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και συγκέντρωσαν 0,67% των ψήφων.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 υποστήριξαν δύο αυτόνομους οικολογικούς συνδυασμούς, την «Οικολογική Αθήνα» στον δήμο Αθηναίων (1,4%) και την «Οικολογία -Αλληλεγγύη» (4,6% και 2 νομαρχιακούς συμβούλους) στη νομαρχία Θεσσαλονίκης καθώς και άλλους 53 δημοτικούς και νομαρχιακούς συνδυασμούς στην υπόλοιπη χώρα[5].

Στο 4ο τακτικό συνέδριό τους τον Μάρτιο του 2007 στην Αθήνα υιοθέτησαν αναλυτικές προτάσεις[6] για προγραμματικές αλλαγές και αποφάσισαν την κάθοδό τους στις εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια διερεύνησαν μέσω επαφών με κινήσεις και κόμματα ενδεχόμενες συνεργασίες.[7] Με νέο έκτακτο συνέδριο στις 30 Ιουνίου αποφάσισαν την αυτόνομη κάθοδό τους.

Στις εθνικές εκλογές του 2007 οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσίασαν συνδυασμούς σε όλη την επικράτεια, πλην των εκλογικών περιφερειών Δωδεκανήσου και Φλώρινας, με πλήρεις λίστες σε 42 περιφέρειες και συνολικά 254 υποψηφίους. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ήταν ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, ενώ δηλώσεις υποστήριξης έκαναν σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και της επιστήμης.[8]

Μέσα στον επόμενο χρόνο κατάφεραν να καθιερωθούν ως μια εναλλακτική πολιτική λύση ενώ σειρά δημοσκοπήσεων τους εμφάνιζε να διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,[9] φτάνοντας μέχρι και 5,5%.[10] Με ψηφοφορία όλων των μελών με επιστολική ψήφο,[11] συγκροτήθηκε το ευρω-ψηφοδέλτιό τους, με την εκλογή 16 υποψηφίων. Οι άλλες έξι δόθηκαν τιμητικά από το Πανελλαδικό Συμβούλιο σε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής. Στις πρώτες θέσεις εκλέχτηκαν: ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, η Μαρία Βασιλάκου και ο Νίκος Χρυσόγελος.

2009-2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προεκλογική αφίσα των Οικολόγων Πράσινων για τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2009,[12] που με 3,5% εξέλεξαν για πρώτη φορά στην ιστορία του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα έναν πράσινο ευρωβουλευτή, εκτιμήθηκε από το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων ως μια σημαντική νίκη.[13] Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέπτυξε ένα πολύ σημαντικό έργο στο Ευρωκοινοβούλιο[14], καταλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και μένοντας σταθερά στους 15 πιο παραγωγικούς ευρωβουλευτές.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποίησαν το 6ο τακτικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και προετοιμάστηκαν[15] για το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών. Με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών το 2009 συγκλήθηκε έκτακτο εκλογικό συνέδριο για την επιλογή του επικεφαλής του συνδυασμού. Επικεφαλής εκλέχθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος και δεύτερη επικεφαλής η Ιωάννα Κοντούλη.

Στις εθνικές εκλογές του 2009, με πλήρεις λίστες σε όλη την Ελλάδα, εξασφάλισαν 2,53% αλλά δεν εξέλεξαν κανέναν βουλευτή. Το αποτέλεσμα των εκλογών εκτιμήθηκε,[16] ως εκλογική επιτυχία, λόγω του υπερδιπλασιασμού των ποσοστών τους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2007.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν με περίπου 800 υποψηφίους σε αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς είτε σε συνεργασία είτε αυτόνομα και εξέλεξαν 17 περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους. Αυτόνομα κατέβηκαν στις 8 από τις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες και εξέλεξαν παντού συμβούλους συγκεντρώνοντας ποσοστά από 4,09% (Δ. Ελλάδα) έως 1,91% (Πελοπόννησος).

Τον Ιανουάριο του 2012 πραγματοποιήθηκε έκτακτο συνέδριο στην Αθήνα, με στόχο την προετοιμασία για τις επικείμενες εκλογές, κατά το οποίο η Ιωάννα Κοντούλη εκλέχθηκε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ενώ ο Γιάννης Παρασκευόπουλος εκλέχθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.[17] Στις 2 Φεβρουαρίου 2012 ο Νίκος Χρυσόγελος αντικατέστησε τον Μιχάλη Τρεμόπουλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφαρμόζοντας την καταστατική δέσμευση του κόμματος για εναλλαγή βουλευτών και ευρωβουλευτών στο μέσον της θητείας τους. Στις 4 Φεβρουαρίου 2014 ο Νίκος Χρυσόγελος παραιτήθηκε από τη λίστα των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές του 2014 και ίδρυσε με άλλα στελέχη των Οικολόγων Πρασίνων το κόμμα Πράσινοι - Αλληλεγγύη.[18][19]

Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012, οι Οικολόγοι Πράσινοι τερμάτισαν όγδοοι με ποσοστό 2,93% (185.366 ψήφοι), χάνοντας την είσοδο στην Βουλή για λίγες ψήφους (δηλ. για περίπου 4.357 ψήφους μέχρι το 3%).[20] Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 οι Οικολόγοι Πράσινοι πήραν ποσοστό 0,88%, γεγονός που καταγράφεται σαν μια σημαντική εκλογική ήττα της πολιτικής οικολογίας.

2015-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο των Οικολόγων Πρασίνων (2002-2019).

Τον Ιανουάριο του 2015 ανακοινώθηκε η συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με τη συμμετοχή μελών του στα ψηφοδέλτια των τελευταίων.[21] Στις εκλογές του 2015 εκλέχθηκε ο πρώτος οικολόγος βουλευτής, ο Γιώργος Δημαράς στη Β' Αθηνών. Στην κυβέρνηση που συγκροτήθηκε αμέσως μετά οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν με το Γιάννη Τσιρώνη, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεργάστηκαν ξανά με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και εξέλεξαν δύο βουλευτές, τον Γιώργο Δημαρά και τον Γιάννη Τσιρώνη στη Β' Αθηνών. Ο Γιάννης Τσιρώνης, στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε διαδοχικά αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το 2017 μία ομάδα στελεχών με επικεφαλής τον Κώστα Καλογράνη, αποχώρησαν[22][23] και ίδρυσαν αργότερα το Πράσινο Κίνημα.[24] Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο Γιάννης Τσιρώνης αντικαταστάθηκε από το Γιώργο Δημαρά, ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στις ευρωεκλογές του 2019 οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν αυτόνομα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 0,87%.[25] Αντίθετα, στις βουλευτικές εκλογές του ίδιου έτους συνεργάστηκαν με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α..[26]

Τον Ιούλιο του 2020 πραγματοποιήθηκε Καταστατικό Συνέδριο και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το 16ο Τακτικό Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων στα οποία αποφασίστηκε η διοικητική αναδιοργάνωση του κόμματος και η αυτόνομη κάθοδος στις επόμενες εκλογές.[27][28] Τον Νοέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε το 17ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, στο οποίο εξελέγησαν ως συμπρόεδροι ο Δημήτρης Πολιτόπουλος και η Κατερίνα Ανδρικοπούλου.[29][30]

Τον Δεκέμβριο του 2022, εν όψει των εκλογών του 2023, ανακοινώθηκε η συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στον εκλογικό συνασπισμό «Πράσινο & Μωβ» με άλλα κόμματα του πράσινου χώρου.[31][32] Ωστόσο, σύντομα αποχώρησαν από τον συνασπισμό και ανακοίνωσαν την εκλογική τους κάθοδό σε συνεργασία με την Πράσινη Ενότητα υπό τον τίτλο «Οικολόγοι Πράσινοι - Πράσινη Ενότητα».[33] Στις εκλογές του Μαΐου, ο συνδυασμός συγκέντρωσε το 0,60% των ψήφων,[34] ενώ στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου έλαβε ποσοστό 0,40%,[35] χωρίς να εκλέξει βουλευτές.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βασικές αρχές των Οικολόγων Πράσινων, όπως καθορίζονται από το καταστατικό τους,[36] είναι οι εξής: η αειφορία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η μη βία, η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία,[37] ο σεβασμός στην ποικιλότητα, η αποκέντρωση και η επικουρικότητα, η προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, η ποιότητα ζωής, η ατομική και κοινωνική ευθύνη και η ισονομία.

Η ιδρυτική τους διακήρυξη[38] ορίζει την οικολογία ως δημιουργική, ριζοσπαστική, αυτόνομη, ανεκτική, διεθνιστική, ειρηνιστική, κινηματική, αυτοδιοικητική, συμμετοχική, φεμινιστική, αλληλέγγυα, αντικαταναλωτική, αντιαυταρχική και εναλλακτική.

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση
2007 Εκτελεστική Γραμματεία 75.502 1,05%
0 / 300
6ο κόμμα
Εκτός Βουλής
2009 Νίκος Χρυσόγελος 173.589 2,53%
0 / 300
6ο κόμμα
Εκτός Βουλής
2012 Ι Ιωάννα Κοντούλη 185.485 2,93%
0 / 300
8ο κόμμα
Εκτός Βουλής
2012 ΙΙ Ιωάννα Κοντούλη 54.408 0,88%
0 / 300
10ο κόμμα
Εκτός Βουλής
2015 Ι Εκτελεστική Γραμματεία 2.245.978
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
36,34%
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
1 / 300
Συμμετοχή στην
Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
2015 ΙI Εκτελεστική Γραμματεία 1.926.526
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
35,46%
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
2 / 300
Συμμετοχή στην
Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
2019 Εκτελεστική Γραμματεία 1.781.057
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
31,53%
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
0 / 300
2ο κόμμα
2023 Ι Δημήτρης Πολιτόπουλος 35.201 0,60%
0 / 300
12ο κόμμα
Εκτός Βουλής
2023 ΙΙ Δημήτρης Πολιτόπουλος 21.188 0,41%
0 / 300
12ο κόμμα
Εκτός Βουλής

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση Ομάδα
2004 Εκτελεστική Γραμματεία 40.873 0,67%
0 / 24
-
2009 Εκτελεστική Γραμματεία 178.960 3,49%
1 / 22
Π/Ε.Ε.Σ.
2014 Εκτελεστική Γραμματεία 51.703
(με Πειρατές)
0,90%
(με Πειρατές)
0 / 21
14η -
2019 Εκτελεστική Γραμματεία 49.418 0,87%
0 / 21
14η -

Πτέρυγα νεολαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεολαία Οικολόγων Πράσινων (Ν.Ο.Π.) είναι η οργάνωση νεολαίας των Οικολόγων Πράσινων. Ιδρύθηκε επίσημα τον Μάιο του 2015.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. “Green Parties around the world” Αρχειοθετήθηκε 2014-10-20 στο Wayback Machine., Global Greens
  2. Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
  3. Αρχικό κείμενο-έκκληση[νεκρός σύνδεσμος]
  4. ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ[νεκρός σύνδεσμος]
  5. «Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2009. 
  6. «Προγραμματικές προτάσεις για πολιτικές αλλαγές 2007» Αρχειοθετήθηκε 2008-10-04 στο Wayback Machine., Απόφαση Συνεδρίου (9-10-11 Μαρτίου).
  7. Πράσινοι και Αριστερά[νεκρός σύνδεσμος]
  8. «Άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης που υποστηρίζουν τους Οικολόγους Πράσινους». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2009. 
  9. «Στις 3,5 μονάδες διευρύνθηκε το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ»[νεκρός σύνδεσμος] in.gr (14 Νοε. 2008).
  10. «Στο 4,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2009. 
  11. «Βιογραφικό και κείμενο πολιτικής τοποθέτησης για κάθε υποψήφιο/α». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2009. 
  12. Υπουργείο Εσωτερικών-Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2009
  13. "Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών", Απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου της 13/06/2009
  14. Το έργο στο Ευρωκοινοβούλιο
  15. "Απόφαση του 6ου Συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων για τον πολιτικό προσανατολισμό, σχεδιασμό και προγραμματισμό"[νεκρός σύνδεσμος]
  16. «Αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου», Απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου (Αθήνα, Οκτώβριος 2009).
  17. «Αλλαγή φρουράς στους Οικολόγους Πράσινους». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2012. 
  18. Οικολόγοι Πράσινοι: Αποχώρησε ο Ν. Χρυσόγελος ανακοίνωσε νέο κόμμα
  19. «Αποχώρησε από τους Οικολόγους Πράσινους ο Νίκος Χρυσόγελος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020. 
  20. http://ekloges.ypes.gr/v2012a/public/index.html#{%22cls%22:%22level%22,%22params%22:{%22level%22:%22epik%22,%22id%22:1.  Missing or empty |title= (βοήθεια) |title=Αποτελέσματα Εθνικών Εκλογών 2012 |accessdate=2012-05-07 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120513104729/http://ekloges.ypes.gr/v2012a/public/index.html#{%22cls%22:%22level%22,%22params%22:{%22level%22:%22epik%22,%22id%22:1}} |archivedate=2012-05-13 |url-status=dead }} Αρχειοθετήθηκε 2012-05-13 στο Wayback Machine. |date=2012-05-13 }}, από το Υπουργείο Εσωτερικών, 7 Μαΐου 2012.
  21. «Συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι». Εφημερίδα των Συντακτών. 4 Ιανουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2015. 
  22. Διασπάστηκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι - Φεύγουν 81 στελέχη και καταγγέλλουν Τσιρώνη και ΣΥΡΙΖΑ
  23. Αποχώρησαν μέλη των Οικολόγων Πρασίνων από το κόμμα
  24. «Πράσινο Κίνημα»: Ιδρύθηκε το νέο κόμμα και κατεβαίνει στις εκλογές
  25. Υπουργείο Εσωτερικών: Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2019
  26. Εκλογές 2019: Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ με Οικολόγους πράσινους για συνεργασία
  27. Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Καταστατικό συνέδριο με στόχο την ανανέωση
  28. Συνέδριο-ορόσημο για τους Οικολόγους Πράσινους
  29. Ξεκινά το 17ο Τακτικό Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων
  30. Ανδρικοπούλου και Πολιτόπουλος συμπρόεδροι για πρώτη φορά
  31. Συμμαχία για σύγχρονες, οικολογικές απαντήσεις
  32. «Κάθοδος στις εκλογές από τη συμμαχία 'ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΩΒ'». www.news247.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2023. 
  33. Οικολόγοι Πράσινοι: «Ερχόμαστε να ενώσουμε τις Πράσινες Πολιτικές Δυνάμεις της χώρας»
  34. Υπουργείο Εσωτερικών: Εθνικές εκλογές - Μάιος 2023
  35. Υπουργείο Εσωτερικών: Εθνικές εκλογές - Ιούνιος 2023
  36. «Το καταστατικό των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2013. 
  37. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2013. 
  38. ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]