Ευαγγελισμός Εύβοιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευαγγελισμός
Ευαγγελισμός is located in Greece
Ευαγγελισμός
Ευαγγελισμός
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ΕνότηταΕύβοιας
ΔήμοςΚαρύστου
Δημοτική ΕνότηταΚαφηρέως
Γεωγραφία
ΝομόςΕύβοιας
Υψόμετρο140
Πληθυσμός
Μόνιμος41
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΔράμεσι
Ταχ. κώδικας340 01
Τηλ. κωδικός2224

Ο Ευαγγελισμός[1] (ή Δράμεσι[2]) είναι ημιορεινός οικισμός στη νότια Εύβοια με πληθυσμό 46 κατοίκους, κατά την απογραφή του 2011.[3] Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Βρίσκεται 42 χλμ. βορειοανατολικά της Καρύστου, στο εσωτερικό του ακρωτήρι Μερούθι, και είναι κτισμένο σε παραθαλάσσια περιοχή.

Το χωριό είναι κτισμένο από την τοποθεσία της περιοχής «Καλογέρι» έως το σημείο «Αϊ- Γιώργης» σε υψόμετρο 140 μέτρα. Συγκεκριμένα, ένα μέρος του οικισμού είναι κτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου ενώ το βασικό τμήμα του οικισμού βρίσκεται σε μια νοητή ευθεία του ακρωτηρίου Μερούθι (ή Μερούνι) και εκτείνεται σε όλη τη ανατολική πλευρά της περιοχής. Ακόμα υπάρχουν και δυο μικρά ποτάμια οι εκβολές των οποίων καταλήγουν στην παραλία του χωριού (Λιμνιώνα).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομαζόταν «Δράμεσι» από τα Αρβανίτικα «Ντραμσάτ», όνομα ακριβώς ίδιο όπως ήταν και του οικισμού Παραλία Αυλίδος της Χαλκίδας. Τα δύο αυτά χωριά μοιράζονται επίσης ίδια επώνυμα. Εσφαλμένα συνδέεται η λέξη «Ντραμσάτ» με τη λέξη «ντρούμσα» (η οποία στα Αρβανίτικα προφέρεται «ντρ'μσα»), που είναι ένα είδος φαγητού, μιας και είναι λέξεις διαφορετικής ρίζας.

Μετονομάσθη Ευαγγελισμός, από το όνομα της κεντρικής εκκλησίας στις 26 Ιουλίου του 1954 (Φ.Ε.Κ. 188/1954). Η ιστορία του ανάγεται την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν έλαβε χώρα ο δεύτερος εποικισμός των Αρβανιτών, ο οποίος ήταν μικρότερης κλίμακας, και διήρκεσε έως τον 16ο αιώνα. Στη δυτική πλευρά του χωριού υπήρχε μοναστηριακό εξάρτημα το οποίο υπαγόταν σε Μοναστήρι της Άνδρου, η τοποθεσία φέρει έως σήμερα την ονομασία «Καλογέρι» Στο θαλάσσιο τμήμα της περιοχής έλαβε χώρα και η ναυμαχία μεταξύ του Ρωσοελληνικού στόλου του Λάμπρου Κατσώνη και του τουρκικού στόλου, στις 7 Απριλίου του 1790.

Το χωριό συνδέθηκε μέσω της οδικής αρτηρίας Κομήτου στα τέλη του 60, ενώ η σύνδεση του με το επαρχιακό δίκτυο Κομήτου-Καψουρίου έγινε το 1987. Στην ανατολική πλευρά του οικισμού υπάρχουν τέσσερις Ιεροί Ναοί: Αγίου Νικολάου, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Αγίου Γεωργίου και Αγία Τριάδα και στη βόρεια πλευρά ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων κατάγεται από Αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αν λάβουμε υπόψη τα επώνυμα τους (κυρίως δισύλλαβα) ένα άλλο μέρος των κατοίκων κατάγεται από τη Μ. Ασία (πληθυσμός που κατέφυγε στον Καφηρέα τον 15ο αιώνα). Παράλληλα, ένα άλλο μέρος των κατοίκων κατάγεται από την Πελοπόννησο, πιο συγκεκριμένα από τη Μάνη, και φέρουν επίθετα με κατάληξη σε –άκος ή –ακός, τα οποία υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Στον οικισμό έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι με κτερίσματα γεγονός που καταδεικνύει την παρουσία πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή από την αρχαιότητα. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η Χαρχάμπολη απέχει 3 χιλιόμετρα από τον Ευαγγελισμό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. 12. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 229. 
  2. «ΕΕΤΑΑ-Διοικητικές Μεταβολές των Οικισμών». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2023. 
  3. «Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2016.