Καστρί Καρύστου Ευβοίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καστρί Καρύστου Εύβοιας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°58′40″N 24°32′20″E / 37.97778°N 24.53889°E / 37.97778; 24.53889

Καστρί Καρύστου Ευβοίας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Χώρα Ελλάδα
Διοικητική διαίρεση Δήμος Καρύστου
Πληθυσμός 37 (2011)

Το Καστρί (Γεραιστός) είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Εύβοιας με πληθυσμό 37 κατοίκους, κατά την Απογραφή του 2011. Βρίσκεται 19 χλμ. νοτιοανατολικά της Καρύστου και διαθέτει μικρό λιμάνι με μικρή τουριστική κίνηση. Διοικητικά υπάγεται στην Τοπική Κοινότητα Πλατανιστού του Δήμου Καρύστου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καστρί αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς στην περιοχή του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο), αναφέρεται μάλιστα από τον Ηρόδοτο .[1], τον Όμηρο[2], καθώς και από άλλους αρχαίους συγγραφείς.

Το φυσικό και απάνεμο λιμάνι του χρησίμευε ως καταφύγιο των πλοίων από την αρχαιότητα. Λεγόταν Γεραιστός και είναι συνδεδεμένο με πολλά ιστορικά γεγονότα από την εποχή του Τρωικού πολέμου έως τα χρόνια του Ιουστινιανού. Στο λιμάνι του Γεραιστού βρήκαν καταφύγιο ο Μενέλαος και ο Νέστορας με τους συντρόφους του επιστρέφοντας από την Τροία, ενώ εδώ μάλιστα ο Αγησίλαος, βασιλιάς της Σπάρτης- και ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς της αρχαίας Ελλάδας- συγκέντρωσε 8.000 στρατό κατά του Αρταξέρξη το 396 π.Χ.

Όμως οι διάφορες επιδρομές που υπέστη κατά καιρούς, κυρίως των κουρσάρων , που λεηλατούσαν τις περιοχές του Αιγαίου κατά τον 14ο αι. αλλά και πλοίων που έβρισκαν καταφύγιο, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ότι θύμιζε την σπουδαιότητα αυτής της περιοχής, και να μην υπάρχει έστω ένα δείγμα ενός μικρού πύργου, που σίγουρα υπήρχε στην περιοχή, απ' όπου και προήλθε η ονομασία Καστρί.

Τώρα αποτελεί ένα μικρό και απόμερο χωριό που παρουσιάζει κάποια μικρή τουριστική και οικοδομική κίνηση λόγω της παράκτιας ζώνης στην οποία βρίσκεται, ενώ το φυσικό του λιμάνι είναι από τα λίγα σημεία - στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου - που είναι προφυλαγμένο από βορειοανατολικούς και δυτικούς ανέμους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ουρανία, επιπλέον κείμενο
  2. Ομήρου Οδύσσεια (γ' 176-179), επιπλέον κείμενο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]