Φίλιππος του Ντρε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φίλιππος του Ντρε
Philip of Dreux.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Ιδιότητα ιερέας
Γονείς Ροβέρτος Α΄ του Ντρε
Αδέλφια Ροβέρτος Β΄ του Ντρε, Alix II of Dreux και Adèle of Dreux
Αξίωμα bishop of Beauvais ( - )
Commons page Πολυμέσα

O Φίλιππος του Ντρε (11581217) ήταν Γάλλος ευγενής, επίσκοπος του Μποβέ και χαρακτηριστική φυσιογνωμία κατα την διάρκεια της Γ’ Σταυροφορίας, γιος του Ροβέρτου Α’ του Ντρε, αδελφός του Ροβέρτου Β’ του Ντρε.

Υπήρξε σύμμαχος του εξαδέλφου του, βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Αυγούστου. Ως ιερέας μπορούσε να πραγματοποιεί ή να διαλύει γάμους. Χοροστάτησε στο γάμο του Κορράδου του Μομφερατικού με την Ισαβέλλα Α' της Ιερουσαλήμ, κόρη του Αμαλρίκ Α' (του οποίου το διαζύγιο είχε επικυρώσει), ενώ επικύρωσε και το διαζύγιο του εξαδέλφου του, βασιλιά Φίλιππου Αυγούστου με την Ινγεβόργη της Δανίας.

Έκανε την πρώτη ανεπιτυχή εκστρατεία του στην Παλαιστίνη (1180) υπό τον Ερρίκο Β’ της Καμπανίας και τον Πέτρο του Κουρτεναί. Ο Ροβέρτος Β’ και ο Φίλιππος του Ντρε έφτασαν στην Παλαιστίνη το 1189. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος σύντομα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του, γιατί ο Φίλιππος διέδωσε την φήμη ότι ο Ριχάρδος ήταν ένας από τους υπεύθυνους για τον θάνατο του Κορράδου του Μομφερατικού. Στην συνέχεια, πήγε στην Αυστρία, όπου ο Ριχάρδος ήταν αιχμάλωτος, με σκοπό να καταφέρει την συνέχιση της αιχμαλωσίας του. Συνελήφθη από δυνάμεις των Ανδεγαυών (1197) και ο Ριχάρδος αρνήθηκε δύο φορές να τον απελευθερώσει (1197, 1199).

Το μίσος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου απέναντι του ήταν τόσο μεγάλο, ώστε όταν ο Πέτρος της Καπούης ζήτησε από τον Ριχάρδο να απελευθερώσει τον Φίλιππο, ο Ριχάρδος απείλησε να τον ευνουχίσει. Απελευθερώθηκε μόνο μετά τον θάνατο του Ριχάρδου (1200).

Στην Γαλλία ο ξάδελφός του Φίλιππος Αύγουστος τον υποστήριξε στη διαμάχη του με τον Ρενώ ντε Νταμαρτέν που είχε συμμαχήσει με τον Ιωάννη Ακτήμονα (1212), ενώ αργότερα συμμετείχε (1214) σαν στρατιώτης στον θρίαμβο στη μάχη του Μπουβίν εναντίον των Άγγλων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peter Boyle (2005), Blondel's Song
  • Jim Bradbury (1998), Philip Augustus
  • John Gillingham (2nd edition 1989), Richard the Lionheart
  • Steven Runciman (Penguin edition 1990), A History of the Crusades (three volumes)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip of Dreux της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).