Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση
ΣκηνοθεσίαΚρίστοφερ Μαγκουάιρ
ΠαραγωγήΤζέι Τζέι Έιμπραμς, Μπράιαν Μπερκ, Τομ Κρουζ και Ντέιβιντ Έλισον
ΣενάριοΚρίστοφερ Μαγκουάιρ
Βασισμένο σεΕπικίνδυνες Αποστολές
ΠρωταγωνιστέςΡεμπέκα Φέργκιουσον, Χένρι Κάβιλ, Σάιμον Πεγκ, Βανέσα Κίρμπι, Άλεκ Μπάλντουιν, Σον Χάρις, Άντζελα Μπάσετ, Τομ Κρουζ[1], Βινγκ Ρέιμς, Μισέλ Μόναγκαν, Γουές Μπέντλεϋ[2], Kristoffer Joner[2], Joey Ansah[2], Velibor Topic[2] και Alix Bénézech[2]
ΜουσικήLorne Balfe
ΤραγούδιLorne Balfe
ΦωτογραφίαRob Hardy
ΜοντάζΈντι Χάμιλτον
ΕνδυματολόγοςΤζέφρι Κέρλαντ
Εταιρεία παραγωγήςBad Robot Productions, Paramount Pictures, Skydance Productions και TC Productions
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολή27  Ιουλίου 2018 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βουλγαρία, Κροατία, Τουρκία, Βιετνάμ, Καναδάς, Ισπανία, Ινδία, Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Ταϊβάν και Νότια Αφρική)[3], 2  Αυγούστου 2018 (Γερμανία, Τσεχία, Αυστραλία, Ουγγαρία, Ολλανδία και Πορτογαλία)[4][5], 1  Αυγούστου 2018 (Γαλλία και Ισλανδία)[3], 25  Ιουλίου 2018 (Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδονησία)[3], 26  Ιουλίου 2018 (Αργεντινή, Βραζιλία, Δανία, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη και Ουκρανία)[3], 3  Αυγούστου 2018 (Φινλανδία, Ιαπωνία, Νορβηγία και Σουηδία)[3], 10  Αυγούστου 2018 (Εσθονία και Πολωνία)[3], 17  Αυγούστου 2018 (Λιθουανία)[3], 29  Αυγούστου 2018 (Ιταλία)[3], 30  Αυγούστου 2018 (Ελλάδα)[3], 12  Ιουλίου 2018 (Παρίσι)[6], 31  Αυγούστου 2018 (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)[6] και 12  Ιουλίου 2018 (Παρίσι)[3]
Διάρκεια147 λεπτά[7]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΕπικίνδυνη: Αποστολή - Μυστικό Έθνος
ΈπεταιΕπικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο

Η Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση (αγγλικά: Mission: Impossible – Fallout) είναι αμερικανική κατασκοπευτική ταινία δράσης του 2018 σε σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Μαγκουάιρ. Είναι η έκτη ταινία της σειράς ταινιών Επικίνδυνη Αποστολή και η δεύτερη ταινία που θα σκηνοθετήσει ο Μαγκουάιρ μετά την ταινία Μυστικό Έθνος του 2015, καθιστώντας τον τον πρώτο σκηνοθέτη που σκηνοθέτησε περισσότερες από μία ταινίες στο franchise. Το καστ περιλαμβάνει τους Τομ Κρουζ, Βιγκ Ρέιμς, Σάιμον Πεγκ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Σον Χάρις, Μισέλ Μόναγκαν και Άλεκ Μπάλντουιν, οι οποίοι επαενσαρκώνουν τους ρόλους τους από τις προηγούμενες ταινίες. Ο Χένρι Καβίλ, η Βανέσα Κίρμπι και η Άντζελα Μπάσετ εντάσσονται στο franchise. Στην ταινία, ο Ίθαν Χαντ και η ομάδα του πρέπει να εντοπίσουν το πλουτώνιο που λείπει ενώ παρακολουθούνται από τους Αποστόλους αφού μια αποστολή πάει στραβά.

Οι συζητήσεις για μια έκτη ταινία Επικίνδυνη Αποστολή ξεκίνησαν πριν κυκλοφορήσει το Μυστικό Έθνος το 2015. Η ταινία ανακοινώθηκε επίσημα τον Νοέμβριο του 2015, με τον Μαγκουάιρ να επιβεβαιώνει την επιστροφή του ως συγγραφέας και σκηνοθέτης, καθώς και ως παραγωγός μαζί με τον Τζέι Τζέι Έιμπραμς και τον Κρουζ, την έβδομη συνεργασία μεταξύ του ζευγαριού. Ο Τζέρεμι Ρένερ επιβεβαίωσε ότι δεν μπόρεσε να εμφανιστεί στην ταινία λόγω διενέξεων προγραμματισμού με το Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018 στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η παραγωγή μπήκε σε κατάσταση αναμονής για δύο μήνες μετά από έναν τραυματισμό του Κρουζ τον Αύγουστο του 2017.

Το Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Παρίσι στις 12 Ιουλίου 2018 και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 27 Ιουλίου 2018. Ήταν η πρώτη στη σειρά που κυκλοφόρησε σε RealD 3D και που κυκλοφόρησε σε IMAX. Κέρδισε 791 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως,[8] καθιστώντας την την ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις στην καριέρα του Κρουζ, την όγδοη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις του 2018 και την ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις του franchise, ξεπερνώντας το Πρωτόκολλο Φάντασμα. Έλαβε θετικές κριτικές για τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία, τις σκηνές δράσης, τα ακροβατικά, τη μουσική υπόκρουση και την υποκριτική και θεωρείται από πολλούς κριτικούς ως η καλύτερη ταινία του franchise.[9][10]

Δύο συνέχειες, το Mission: Impossible 7 και το Mission: Impossible 8, έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023, αντίστοιχα, σε σκηνοθεσία Μαγκουάιρ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο χρόνια μετά τη σύλληψη του αναρχικού Σόλομον Λέιν, τα απομεινάρια της οργάνωσής του από αδίστακτους μυστικούς πράκτορες, το Συνδικάτο, συνεχίζουν να προκαλούν όλεθρο σε όλο τον κόσμο και έχουν αναδιοργανωθεί ως τρομοκρατική ομάδα γνωστή ως Απόστολοι. Είναι σύμμαχοι με έναν μυστηριώδη εξτρεμιστή γνωστό ως Τζον Λαρκ, ο οποίος έχει γράψει ένα μανιφέστο που ζητά την καταστροφή της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης.

Σε ένα κρησφύγετο στο Μπέλφαστ, ο πράκτορας της ΟΕΑ Ίθαν Χαντ αναλαμβάνει να αγοράσει τρεις κλεμμένους πυρήνες πλουτωνίου στο Βερολίνο από γκάνγκστερ της Ανατολικής Ευρώπης, προτού το καταφέρουν οι Απόστολοι. Μαζί του στην αποστολή είναι ο Μπέντζι Ντουν και ο Λούθερ Στίκελ, αλλά η αποστολή αποτυγχάνει όταν ο Στίκελ συλλαμβάνεται. Η προσπάθεια του Χαντ να σώσει τον Στίκελ επιτρέπει στους πράκτορες του εμπόρου όπλων Αλάνα Μητσόπολις (γνωστή και ως Λευκή Χήρα) να πάρουν το πλουτώνιο. Η ομάδα της ΟΕΑ συλλαμβάνει αργότερα τον ειδικό στα πυρηνικά όπλα Νιλς Ντελμπρούκ, του οποίου η άδεια ασφαλείας ανακλήθηκε για τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό πυρηνικών όπλων για τους Αποστόλους. Ο Ντελμπρούκ εξηγεί το δόγμα των Αποστόλων ότι «ποτέ δεν υπήρξε μεγάλη ειρήνη χωρίς πρώτα ένα μεγάλο πόνο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ειρήνη». Χρησιμοποιώντας μια ψεύτικη εκπομπή του Ντουν που ποζάρει ως ο παρουσιαστής του CNN Γουλφ Μπλίτσερ, ξεγελάνε τον Ντελμπρούκ ώστε να ξεκλειδώσει ένα τηλέφωνο που χρησιμοποίησε για να επικοινωνήσει με τον Λαρκ.

Έξαλλος με την αποτυχία της ΟΕΑ να εξασφαλίσει το πλουτώνιο, η Διευθύντρια της CIA Έρικα Σλόουν δίνει εντολή στον πράκτορα του Τμήματος Ειδικών Δραστηριοτήτων Ώγκουστ Γουόκερ να παρακολουθήσει τον Χαντ καθώς προσπαθεί να το ανακτήσει. Ο Χαντ και ο Γουόκερ διεισδύουν σε ένα πάρτι σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Παρίσι, όπου ο Λαρκ πιστεύεται ότι θα αγοράσει τους πυρήνες από τη Μητσόπολις, ενεργώντας ως μεσάζων στην πώληση πλουτωνίου. Παρακολουθούν έναν άντρα που υποπτεύονται ότι είναι ο Λαρκ, αλλά αφού τον πολεμήσουν σε μια τουαλέτα, ο άνδρας σκοτώνεται από την πράκτορα της MI6, Ίλσα Φάουστ. Ο Χαντ αναλαμβάνει τον ρόλο του Λαρκ χωρίς μεταμφίεση και ξεφεύγει από τους δολοφόνους που έχουν σταλεί να σκοτώσουν τον Λαρκ και τη Μητσόπολις.

Σε αντάλλαγμα για το πλουτώνιο, η Μητσόπολις αναθέτει στον Χαντ να βγάλει τον Λέιν από ένα θωρακισμένο κονβόι που κινείται μέσα στο Παρίσι. Παρέχει έναν από τους πυρήνες πλουτωνίου ως προκαταβολή. Ο Χαντ και ο Γουόκερ επιτίθενται προληπτικά στο κονβόι για να αποτρέψουν τη Μητσόπολις και τον αδελφό της Ζόλα να σκοτώσουν την τοπική αστυνομία. Εμβολίζοντας το όχημα του Λέιν ρίχνοντάς το στο νερό, οδηγούν την αστυνομία και τους άνδρες της Μητσόπολις σε καταδίωξη στο Παρίσι, ενώ ο Νταν και ο Στίκελ, σε ένα σκάφος, ανακτούν τον Λέιν. Η Φάουστ επανεμφανίζεται και επιχειρεί να σκοτώσει τον Λέιν για να αποδείξει την πίστη της στην MI6, αλλά η εξαγωγή είναι επιτυχής. Η Μητσόπολις αναθέτει στον Χαντ να παραδώσει και τον Λέιν και τη Φάουστ στο Λονδίνο.

Σε ένα καταφύγιο στο Λονδίνο, ο γραμματέας της ΟΑΕ, Άλαν Χάνλεϊ, αποκαλύπτει στοιχεία που επιμελήθηκε ο Γουόκερ και δόθηκαν στη Σλόουν, κατηγορώντας τον Χαντ ως Λαρκ και ο άνθρωπος που σκοτώθηκε από την Ίλσα ήταν απλώς ένα δόλωμα. Τελικά, η ομάδα και ο Χάνλεϊ ξεγελούν τον Γουόκερ ώστε να παραδεχτεί ότι αυτός είναι ο πραγματικός Λαρκ και ενημερώνουν την Σλόουν, η οποία στέλνει μια μονάδα της CIA για να θέσει όλους υπό κράτηση για μεταφορά στην Ουάσιγκτον, DC, ωστόσο, εν αγνοία της Σλόουν, στη CIA έχουν διεισδύσει οι Απόστολοι χάρις στον Γουόκερ, ο οποίος τους δίνει το σύνθημα να σκοτώσουν τους πάντες. Ο Γουόκερ σκοτώνει τον Χάνλεϊ και δραπετεύει αφού ο Χαντ τον κυνηγά στο Λονδίνο. Καθώς αναχωρεί για την Ινδία με τον Λέιν, ο Γουόκερ δίνει εντολή στον Χαντ να παραδοθεί και να παραδεχτεί ότι είναι ο Λαρκ, διαφορετικά η Τζούλια, η πρώην σύζυγος του Χαντ θα πληγωθεί.

Η ομάδα συμπεραίνει ότι ο Λέιν και ο Γουόκερ σχεδιάζουν να πυροδοτήσουν τις υπόλοιπες δύο πυρηνικές βόμβες σε ιατρικό στρατόπεδο πάνω από τον παγετώνα Σιάτσεν, μολύνοντας την παροχή νερού της Ινδίας, του Πακιστάν και της Κίνας. Με το ένα τρίτο του πληθυσμού του να επηρεάζεται, ο κόσμος θα πέσει σε αναρχία, την οποία οι Απόστολοι ελπίζουν ότι θα οδηγήσει στην εμφάνιση μιας νέας παγκόσμιας τάξης. Καθώς οι βόμβες συνδέονται με ασφάλεια, οποιαδήποτε προσπάθεια εξουδετέρωσης μιας βόμβας χωρίς επίσης να αφοπλιστεί ο πυροκροτητής θα ενεργοποιεί αυτόματα την άλλη.

Κατά την άφιξη στο Κασμίρ, ο Χαντ ανακαλύπτει ότι η Τζούλια και ο νέος σύζυγός της Έρικ βρίσκονται στο ιατρικό στρατόπεδο, μια συμφωνία που έγινε από τον Γουόκερ για να αυξήσει την πίεση στον Χαντ. Ο Λέιν προγραμματίζει τον πυροκροτητή των βομβών με αντίστροφη μέτρηση 15 λεπτών και τον δίνει στον Γουόκερ, επιλέγοντας να μείνει πίσω με τις βόμβες. Ο Γουόκερ απογειώνεται, καταδιώκεται κρυφά από τον Χαντ ενώ ο Νταν, ο Στίκελ και ο Φάουστ προσπαθούν να βρουν και να εξουδετερώσουν τα πυρηνικά όπλα. Ο Στίκελ επιχειρεί να απενεργοποιήσει την πρώτη βόμβα με τη βοήθεια της Τζούλια, αλλά δεν μπορούν χωρίς τον πυροκροτητή. Ο Φάουστ και ο Νταν βρίσκουν τη δεύτερη βόμβα, αλλά πέφτουν σε ενέδρα από τον Λέιν, τον οποίο νικούν μετά από μια έντονη μάχη. Μετά από εναέρια καταδίωξη, ο Χάντ χρησιμοποιεί ένα κλεμμένο ελικόπτερο για να ρίξει το ελικόπτερο του Γουόκερ από τον ουρανό. Οι δύο άντρες μάχονται σε έναν γκρεμό και ο Χαντ σκοτώνει τον Γουόκερ τραβώντας το σχοινί του γάντζου φορτίου ενός πεσμένου ελικοπτέρου, ο οποίος προσγειώνεται στο πρόσωπό του, με αποτέλεσμα ο Γουόκερ και το ελικόπτερο να πέσουν από τον γκρεμό. Ο Χαντ ασφαλίζει τον πυροκροτητή με λίγα δευτερόλεπτα στη διάθεσή του, επιτρέποντας στην ομάδα να απενεργοποιήσει τα πυρηνικά.

Στη συνέχεια, η Σλόουν παραδίδει τον Λέιν στην MI6 μέσω της Μητσόπολις, με τη Φάουστ να κερδίζει την αθώωσή της. Η Τζούλια λέει στον Χαντ ότι μαζί του είχε την καλύτερη περίοδο της ζωής της, παρά τη δέσμευσή του στην ΟΕΑ. Η Φάουστ και η ομάδα συναντούν τον Χαντ πανηγυρίζοντας.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τομ Κρουζ ως Ίθαν Χαντ, πράκτορας της Ομάδας Επικίνδυνων Αποστολών (ΟΕΑ)
  • Χένρι Καβίλ ως Ώγκουστ Γουόκερ/Τζον Λαρκ, πράκτορας του Τμήματος Ειδικών Δραστηριοτήτων της CIA, ο οποίος είναι κρυφά εξτρεμιστής που συμμάχησε με τον Σόλομον Λέιν και τους Αποστόλους
  • Βινγκ Ρέιμς ως Λούθερ Στίκελ, πράκτορας της ΟΑΕ, μέλος της ομάδας του Χαντ και χάκερ
  • Σίμον Πεγκ ως Μπέντζι Ντουν, τεχνικός πράκτορας της ΟΕΑ και μέλος της ομάδας του Χαντ
  • Ρεμπέκα Φέργκιουσον ως Ίλσα Φάουστ, πρώην πράκτορας της MI6 που συμμάχησε με τον Χαντ στο Παρίσι, το Λονδίνο και τον παγετώνα Σιάτσεν
  • Σον Χάρις ως Σόλομον Λέιν, ένας αναρχικός που ήταν ο ηγέτης του Συνδικάτου, αργότερα γνωστό ως οι Απόστολοι
  • Άντζελα Μπάσετ ως Έρικα Σλόουν, η νέα Διευθύντρια της CIA που αντικαθιστά τον Χάνλεϊ και προϊσταμένη του Γουόκερ
  • Βανέσα Κίρμπι ως Αλάνα Μιτσόπολις/Λευκή Χήρα, έμπορος όπλων
  • Μισέλ Μόναγκαν ως Τζούλια Μιντ, γιατρός και πρώην σύζυγος του Ίθαν
  • Άλεκ Μπάλντουιν ως Άλαν Χάνλεϊ, πρώην διευθυντής της CIA που αργότερα έγινε ο νέος γραμματέας της ΟΕΑ
  • Γουές Μπέντλεϊ ως Έρικ, ο σύζυγος της Τζούλια
  • Φρέντερικ Σμιντ ως Ζόλα Μιτσόπολις, αδερφός της Αλάνα
  • Ρος Ο' Χένεσι ως Βρετανός πράκτορας
  • Σουράτζ Μπέερα ως ο μυστικός πληροφοριοδότης του Ίθαν από την περιοχή της κοιλάδας Σιάτσεν, Ινδία
  • Λιάνγκ Γιανγκ ως το δόλωμα του Τζον Λαρκ
  • Κρίστοφερ Τζόνερ ως Νιλς Ντελμπρούκ, ένας Νορβηγοαμερικανός απατεώνας ειδικός στα πυρηνικά όπλα
  • Αλίς Μπενεζέ ως η Γαλλίδα αστυνομικός που ο Ίθαν σώζει από τους άνδρες του Ζόλα στο Παρίσι
  • Κάσπαρ Φίλιπσον ως έμπορος πλουτωνίου
  • Γουόλφ Μπλίτζερ ως ο ίδιος, μια μεταμφίεση που φορούσε ο Νταν

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Μαΐου 2015, το Tracking Board ανέφερε ότι η Paramount Pictures ανέπτυξε μια έκτη ταινία Επικίνδυνη Αποστολή, με τους Τομ Κρουζ, Τζέι Τζέι Έιμπραμς, Ντέιβιντ Έλισον και Ντάνα Γκόλντμπεργκ να επιστρέφουν για την παραγωγή, μαζί με τους Ντον Γκρέιντζερ και Ματ Γκριμ ως εκτελεστικούς παραγωγούς και την Ελίζαμπεθ Ραπόζο να επιβλέπει την ανάπτυξη.[11] Στις 28 Ιουλίου 2015, ο Κρουζ επιβεβαίωσε στο The Daily Show ότι μια έκτη ταινία ήταν ήδη υπό ανάπτυξη και είπε στον οικοδεσπότη της Τζον Στιούαρτ ότι τα γυρίσματα θα ξεκινούσαν «μάλλον» το καλοκαίρι του 2016.[12] Στις 2 Αυγούστου 2015, το στέλεχος της Paramount, Ρομπ Μουρ, είπε στο Variety ότι η συνέχεια ήταν ήδη στα σκαριά, δηλώνοντας ότι «είναι πολύ χαρούμενοι που αναπτύσσουν αυτήν την ταινία με τον Τομ» και «πρέπει να υπάρξει άλλη ταινία».[13] Στις 19 Νοεμβρίου 2015, ανακοινώθηκε ότι η Paramount είχε προσλάβει ξανά τον Κρίστοφερ Μαγκουάιρ για το σενάριο της ταινίας, ενώ δεν αποκλείεται να σκηνοθετήσει ξανά. Το στούντιο προχωρούσε γρήγορα, με σχέδια να ξεκινήσουν τα γυρίσματα τον Αύγουστο του 2016.[14] Στις 30 Νοεμβρίου 2015, ο Μαγκουάιρ επιβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι θα επέστρεφε επίσης για σκηνοθετικά καθήκοντα, καθώς και την παραγωγή της ταινίας μαζί με τον Κρουζ.[15][16] Στις 19 Αυγούστου 2016, το The Hollywood Reporter έγραψε ότι η Paramount είχε διακόψει την προπαραγωγή της ταινίας για μια διαφωνία μεταξύ του Κρουζ και του στούντιο σχετικά με τον μισθό, καθώς ο Κρουζ ήθελε να πληρωθεί το ίδιο ή περισσότερο απ'ό,τι την ταινία της Universal Pictures Μούμια.[17] Στις 16 Σεπτεμβρίου, το Hollywood Reporter επιβεβαίωσε ότι η διαφωνία του Κρουζ με το στούντιο είχε επιλυθεί. Η παραγωγή θα ξεκινούσε τώρα την άνοιξη του 2017.[18] Τον Νοέμβριο, ο Τζέρεμι Ρένερ -που υποδύθηκε τον Γουίλιαμ Μπραντ στην τέταρτη και την πέμπτη ταινία- δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρος αν θα ήταν μέρος της έκτης ταινίας λόγω των συγκρούσεων προγραμματισμού με τον ρόλο του ως Χόκαϊ στο Εκδικητές: Η τελευταία πράξη (2019) των Marvel Studios.[19] Τον Μάρτιο του 2017, επιβεβαιώθηκε στο CinemaCon ότι δεν θα επέστρεφε για την έκτη ταινία.[20]

Τον Φεβρουάριο, ο Μαγκουάιρ αποκάλυψε ότι η ταινία θα περιλάμβανε περισσότερες ιστορίες στην προσωπική ζωή του Ίθαν Χαντ.[21] Στις 13 Ιουνίου 2017, η Μισέλ Μόναγκαν ανακοινώθηκε ότι θα επιστρέψει ως σύζυγος του Ίθαν Χαντ, Τζούλια Μιντ-Χαντ.[22]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βράχος Πρέικεστολεν, στη Νορβηγία, όπου γυρίστηκε η κορύφωση της ταινίας

Τα γυρίσματα επρόκειτο να ξεκινήσουν στο Παρίσι στις 10 Απριλίου 2017.[23] Άλλες τοποθεσίες ήταν το Λονδίνο, η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία.[24][25] Τα γυρίσματα ξεκίνησαν επίσημα στις 8 Απριλίου.[26] Μερικά από τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Νέα Ζηλανδία τον Ιούλιο του 2017.[27] Ο δήμος Φόρσαντ στη Νορβηγία επέτρεψε το κλείσιμο του Πρεϊκεστόλεν («Πέτρα Άμβωνας») για ένα διάστημα το φθινόπωρο για τα γυρίσματα της ταινίας. Μόνο τα μέλη του πληρώματος και το καστ είχαν τη δυνατότητα να πλησιάσουν το βουνό για εννέα συνεχόμενες ημέρες. Τους επιτρεπόταν επίσης έως και 50 προσγειώσεις ελικοπτέρων την ημέρα.[28] Οι σκηνές που διαδραματίζονται στην περιοχή Τζαμού και Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία γυρίστηκαν στη Νέα Ζηλανδία. Ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Μαγκουάιρ είπε ότι ήθελε η κορύφωση της ταινίας να διαδραματίζεται σε μια πιο «πολιτικά πολύπλοκη» τοποθεσία από τη Νέα Ζηλανδία, γι' αυτό επέλεξε να τοποθετήσει αυτή τη σκηνή στο Κασμίρ.[29]

Τον Αύγουστο του 2017, ο Κρουζ τραυμάτισε το δεξί του πόδι στο πλατό του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.[30][31][32] Μετά το ατύχημα, το στούντιο ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή για τουλάχιστον εννέα εβδομάδες για να επουλωθούν ο σπασμένος αστράγαλος του Κρουζ και άλλα τραύματα, αλλά κυκλοφόρησε μια δήλωση λέγοντας ότι θα κρατούσε την ημερομηνία κυκλοφορίας του Ιουλίου 2018 για την ταινία. Ο τραυματισμός είχε ως αποτέλεσμα ένα κόστος περίπου 80 εκατομμυρίων δολαρίων για το στούντιο, επειδή έπρεπε να πληρώσουν το καστ και το συνεργείο για την παύση των οκτώ εβδομάδων, ώστε να μην κάνουν άλλη δουλειά. Ωστόσο, ο τραυματισμός και τα επακόλουθα έξοδα αντισταθμίστηκαν από την ασφάλιση. Δεν μετρούσαν στον τελικό προϋπολογισμό της ταινίας.[33] Τα γυρίσματα ξεκίνησαν ξανά στις αρχές Οκτωβρίου 2017, με τον Κρουζ να εμφανίζεται στο πλατό επτά εβδομάδες μετά τον αρχικό τραυματισμό του και δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.[34]

Επαναληπτικά γυρίσματα του Καβίλ για το Justice League συνέπεσαν με το πρόγραμμα του Fallout, για το οποίο είχε αφήσει μουστάκι το οποίο του ανατέθηκε να κρατήσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ενώ ο Μαγκουάιρ έδωσε αρχικά στους παραγωγούς του Justice League την άδεια να βάλουν τον Cavill να ξυρίσει το μουστάκι με αντάλλαγμα τα 3 εκατομμύρια δολάρια που θα κόστιζε να κλείσει η παραγωγή στο Fallout και στη συνέχεια να γεμίσει ψηφιακά το μουστάκι, στελέχη της Paramount απέρριψαν την ιδέα,[35] αναγκάζοντας η ομάδα ειδικών εφέ του Justice League να αφαιρέσει ψηφιακά το μουστάκι μετά την παραγωγή.[36]

Στις 25 Ιανουαρίου 2018, ο τίτλος αποκαλύφθηκε ως Mission: Impossible – Fallout (Επικίνδυνη αποστολή: Η Πτώση).[37] Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στις 25 Μαρτίου 2018.[38] Η παραγωγή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περιελάμβανε τη μαγνητοσκόπηση μιας σκηνής άλματος από μεγάλο ύψος με αλεξίπτωτο με τον Κρουζ. Η σκηνή απαιτούσε από τον Κρουζ και το πλήρωμα να εκπαιδευτούν σε επίγεια κάθετη αεροδυναμική σήραγγα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος C-17 για να κάνουν πάνω από εκατό άλματα από περίπου 25.000 πόδια (7.600 μέτρα) για να καταλήξουμε σε τρεις λήψεις που ήθελε ο ΜακΚουάρι για την ταινία. Καθώς η σκηνή επρόκειτο να λάβει χώρα κοντά στο ηλιοβασίλεμα, μπορούσαν να κάνουν μόνο ένα άλμα την ημέρα για να προσπαθήσουν να κάνουν κάθε λήψη.[39][40] Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ομάδα των οπτικών εφέ ήταν η αντικατάσταση της ερήμου του Άμπου Ντάμπι με το Παρίσι, όπου γίνεται το άλμα στην ταινία. Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν ξανά το Γκραν Παλαί χρησιμοποιώντας εικόνες αναφοράς, σαρώσεις Lidar και φωτογραμμετρία από πλάνα από drone που τραβήχτηκαν πάνω από το κτίριο.[41]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επικίνδυνη αποστολή: Η Πτώση κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά στις 27 Ιουλίου 2018, από την Paramount σε RealD 3D, IMAX και IMAX 3D,[42] και τις 31 Αυγούστου 2018 στην Κίνα.[43] Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι στις 12 Ιουλίου 2018.[44] Η ταινία κυκλοφόρησε στην Ινδία με κάποιες επεξεργασίες για να αποκλειστεί οποιαδήποτε αναφορά στην ινδική πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ.[45]

Το Επικίνδυνη αποστολή: Η Πτώση κυκλοφόρησε για ψηφιακή λήψη στις 20 Νοεμβρίου 2018 και κυκλοφόρησε σε DVD, Blu-ray και Ultra HD Blu-ray στις 4 Δεκεμβρίου 2018. Οι ψηφιακές και Blu-ray κυκλοφορίες περιλαμβάνουν και υλικό πίσω από τις σκηνές, ένα διαγραμμένες σκηνές μοντάζ, ένα απομονωμένο σκορ και τρία κομμάτια σχολιασμό.[46] Η ταινία είναι επίσης διαθέσιμη σε 3D σε ορισμένες υπηρεσίες VOD σε όλο τον κόσμο.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επικίνδυνη αποστολή: Η Πτώση κέρδισε 220,2 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και 571 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες περιοχές, με συνολικά παγκόσμια έσοδα 791,1 εκατομμύρια δολάρια, έναντι προϋπολογισμού παραγωγής 178 εκατομμυρίων δολαρίων, και έγινε η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις του Mission: Impossible.[8]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, το Fallout κυκλοφόρησε μαζί με το Οι Μικροί Τιτάνες πάνε Σινεμά, και προβλεπόταν να έχει εισπράξεις από 48–65 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο Σαββατοκύριακο, με ορισμένες εκτιμήσεις να φτάνουν τα 75 εκατομμύρια δολάρια. Άνοιξε σε 4.386 αίθουσες, τις περισσότερες ποτέ για το franchise και την έβδομη μεγαλύτερη κυκλοφορία όλων των εποχών.[47][48] Η ταινία έβγαλε 6 εκατομμύρια δολάρια από την Πέμπτη το βράδυ σε προβολές πριν την πρεμιέρα (συμπεριλαμβανομένων των $ 1 εκατομμύριο από το IMAX προβολές), τα περισσότερα στη σειρά, ένα ρεκόρ για τον Κρουζ, και αύξηση 50% σε σχέση με τα 4 εκατομμύρια δολάρια του Μυστικού Έθνους. Έκανε άνοιγμα στα 61,2 εκατομμύρια δολάρια, το καλύτερο της σειράς και το δεύτερο υψηλότερο στην καριέρα του Κρουζ.[49][50] Κέρδισε 35,3 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο Σαββατοκύριακο, παραμένοντας στην πρώτη θέση.[51] Η ταινία κέρδισε 19,4 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο Σαββατοκύριακο της, τερματίζοντας δεύτερη πίσω από τον πρωτοεμφανιζόμενο The Meg.[52]

Σε άλλες περιοχές, η ταινία προβλεπόταν να κάνει το ντεμπούτο της στα 75-80 εκατομμύρια δολάρια από 36 χώρες, με εκτιμώμενο συνολικό παγκόσμιο άνοιγμα περίπου 135 εκατομμύρια δολάρια.[53] Κέρδισε 15 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη μέρα, συμπεριλαμβανομένων 2,8 εκατομμυρίων στη Νότια Κορέα. Η ταινία κατέληξε να ξεπεράσει της προσδοκίες, κάνοντας το ντεμπούτο της στα 92 εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό για ένα παγκόσμιο σύνολο 153,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι μεγαλύτερες αγορές της ήταν η Κίνα (181 εκατομμύρια δολάρια), η Νότια Κορέα (24,9 εκατομμύρια δολάρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (9,5 εκατομμύρια δολάρια) και η Ινδία (8,2 εκατομμύρια δολάρια).[54] Μέχρι το τρίτο Σαββατοκύριακο κυκλοφορίας του, οι πιο σημαντικές αγορές εκτός των ΗΠΑ ήταν: Νότια Κορέα (46,4 εκατομμύρια δολάρια), Ηνωμένο Βασίλειο (22,4 εκατομμύρια δολάρια), Ινδία (13,5 εκατομμύρια δολάρια), Ταϊβάν (11,9 εκατομμύρια δολάρια), Μεξικό (10,8 εκατομμύρια δολάρια), Βραζιλία ( 9,6 εκατομμύρια δολάρια) και ΗΑΕ (6,4 εκατομμύρια δολάρια).

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο συγκεντρωτική κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 97% με βάση 437 κριτικές, με μέση βαθμολογία 8.4/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου λέει: «Γρήγορο, κομψό και διασκεδαστικό, το Επικίνδυνη αποστολή: Η Πτώση ανταποκρίνεται στο "επικίνδυνο" μέρος του ονόματός του, θέτοντας ακόμη ψηλότερα τον πήχη για τρελά σκηνικά σε ένα franchise γεμάτο από αυτά."[55] Στο Metacritic, η ταινία έχει σταθμισμένο μέσο όρο βαθμολογίας 86 στα 100, με βάση 60 κριτικούς, υποδηλώνοντας «καθολική αναγνώριση».[56] Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση της PostTrak έδωσαν στην ταινία 84% συνολική θετική βαθμολογία και 65% "σίγουρη σύσταση", ενώ το CinemaScore ανέφερε ότι οι κινηματογραφόφιλοι της έδωσαν μέσο βαθμό "Α" σε κλίμακα Α+ έως F, τον υψηλότερο από ποτέ για τη σειρά.[49]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. theworldofmovies.com/5-similarities-between-mission-impossible-1-mission-impossible-6/.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 (Αγγλικά) Internet Movie Database.
  4. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt4912910/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 3  Ιουλίου 2018.
  5. nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  6. 6,0 6,1 «Mission: Impossible - Fallout (2018): Release Info». (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 11  Σεπτεμβρίου 2018.
  7. «Mission: Impossible - Fallout (2018): Technical Specifications». (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 11  Σεπτεμβρίου 2018.
  8. 8,0 8,1 «Mission: Impossible - Fallout (2018)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019. 
  9. Schaefer, Sandy (12 Ιουλίου 2018). «Mission: Impossible - Fallout Early Reviews - The Best Mission Yet». Screen Rant. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018. 
  10. «Critics rave about Tom Cruise's 'eye-popping' Mission Impossible film». BBC News. BBC. 13 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2018. 
  11. Chase, Lou (23 Μαΐου 2015). «{TB Exclusive} "Mission: Impossible 6" Already In Development At Paramount». The Tracking Board. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2015. 
  12. McNary, Dave (2015-07-29). «Tom Cruise Announces Plans for 'Mission: Impossible 6'». Variety. https://variety.com/2015/film/news/tom-cruise-mission-impossible-6-1201552683/. Ανακτήθηκε στις 2015-08-03. 
  13. McNary, Dave (2015-08-02). «'Mission: Impossible 6′: Paramount Backs Tom Cruise for Another Sequel». Variety. https://variety.com/2015/film/news/mission-impossible-6-tom-cruise-paramount-1201555090/. Ανακτήθηκε στις 2015-08-03. 
  14. Kroll, Justin (2015-11-19). «Christopher McQuarrie Eyeing Return for 'Mission: Impossible 6' (EXCLUSIVE)». Variety. https://variety.com/2015/film/news/mission-impossible-6-christopher-mcquarrie-1201644952/. Ανακτήθηκε στις 2015-11-28. 
  15. McQuarrie, Christopher [@chrismcquarrie] (30 Νοεμβρίου 2015). «Mission: Accepted #MI6» (Tweet). Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2015 – μέσω Twitter.  [νεκρός σύνδεσμος]
  16. Pedersen, Erik (2015-11-30). «Christopher McQuarrie Back To Write & Direct 'Mission: Impossible 6'». Deadline Hollywood. https://deadline.com/2015/11/christopher-mcquarrie-mission-impossible-6-director-writer-1201646710/. Ανακτήθηκε στις 2015-12-01. 
  17. Kit, Borys (2016-08-19). «Tom Cruise 'Mission: Impossible 6' Pay Dispute Halts Preproduction». The Hollywood Reporter. https://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/tom-cruise-mission-impossible-6-921148. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
  18. Kit, Borys (2016-09-16). «Tom Cruise Closes 'Mission: Impossible 6' Deal, Preproduction to Resume (Exclusive)». The Hollywood Reporter. https://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/tom-cruise-closes-mission-impossible-929294. Ανακτήθηκε στις 2016-09-17. 
  19. Melrose, Kevin (13 Νοεμβρίου 2016). «Avengers: Infinity War May Force Jeremy Renner to Skip M:I 6». Comic Book Resources. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016. 
  20. Holmes, Adam (29 Μαρτίου 2017). «Mission: Impossible 6 Announces Cast, One Major Actor Won't Return». Cinema Blend. GatewayBlend Entertainment. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2017. 
  21. O'Connell, Sean (2017-02-17). «How Mission: Impossible 6 Will Be Different From The Previous Movies». Cinema Blend (GatewayBlend Entertainment). https://www.cinemablend.com/news/1626240/how-mission-impossible-6-will-be-different-from-the-previous-movies. Ανακτήθηκε στις 2017-03-29. 
  22. Hipes, Patrick (13 Ιουνίου 2017). «Michelle Monaghan Returning For 'Mission: Impossible 6'». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2017. 
  23. Perry, Spencer (17 Φεβρουαρίου 2017). «Christopher McQuarrie Talks Mission: Impossible 6 Start and Character Returns». ComingSoon.net. CraveOnline. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018. 
  24. Hood, Cooper (28 Μαρτίου 2017). «Mission: Impossible 6 Shooting in IMAX 3D». Screen Rant. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018. 
  25. Jøssang, Tor Inge (20 Ιουλίου 2017). «Stenger Preikestolen i ni dager for Tom Cruise»Απαιτείται συνδρομή επί πληρωμή. Aftenposten (στα Νορβηγικά). Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2017. 
  26. Romano, Nick (2017-04-08). «Mission: Impossible 6 director announces the start of filming». Entertainment Weekly. https://ew.com/movies/2017/04/08/mission-impossible-6-begins-filming/. Ανακτήθηκε στις 2017-12-29. 
  27. Evry, Max (2017-07-10). «Mission: Impossible 6 Cast Photo as New Zealand Shoot Ends». ComingSoon.net (CraveOnline). https://www.comingsoon.net/movies/news/866629-mission-impossible-6-cast-photo-as-new-zealand-filming-ends#/slide/1. Ανακτήθηκε στις 2017-07-10. 
  28. Madshus, Karin; Karianne, Grindem (2017-07-21). «Tom Cruise-innspilling på Preikestolen kan skuffe 350 maratonløpere» (στα Νορβηγικά). Dagbladet. http://www.dagbladet.no/kultur/tom-cruise-innspilling-pa-preikestolen-kan-skuffe-350-maratonlopere/68529816. Ανακτήθηκε στις 2017-12-28. 
  29. «Mission Impossible Fallout was on the hunt for a more political story, hence Kashmir». Hindustan Times. 12 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2021. 
  30. «Tom Cruise Injured in 'Mission Impossible 6' Stunt». TMZ. EHM Productions. 13 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018. 
  31. D'Zurilla, Christie (14 Αυγούστου 2017). «Tom Cruise hurt filming 'Mission: Impossible 6' roof-jumping stunt». Los Angeles Times. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018. 
  32. Fleming, Mike Jr. (2017-08-16). «Tom Cruise Stunt Injury Shuts Down 'M:I 6 – Mission Impossible'». Deadline Hollywood. https://deadline.com/2017/08/tom-cruise-mission-impossible-stunt-injury-movie-shutdown-three-months-1202150039/. Ανακτήθηκε στις 2017-08-16. 
  33. Siegel, Tatiana (25 Ιουλίου 2018). «Mission: Impossible — Fallout' Budget Soars After Tom Cruise Injury, Raising Box-Office Stakes». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  34. Foutch, Haleigh (2017-10-04). «Tom Cruise Gets Back to Work on 'Mission: Impossible 6' After Set Injury». Collider (Complex Media). https://collider.com/tom-cruise-mission-impossible-6-injury/#images. Ανακτήθηκε στις 2017-10-07. 
  35. Travis, Ben (1 Αυγούστου 2018). «Mission Impossible Fallout Director Originally Agreed For Henry Cavill To Shave Moustache For Justice League». Empire. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2018. /
  36. Henning Santiago, Amanda Luz (28 Ιουλίου 2017). «How much work it will take to digitally remove Henry Cavill's mustache for 'Justice League,' according to visual effects artists». Business Insider. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2018. 
  37. Travis, Ben (2018-01-25). «Mission Impossible 6 Officially Named Fallout». Empire. https://www.empireonline.com/movies/news/mission-impossible-6-officially-named-fallout/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-25. 
  38. McQuarrie, Christopher (25 Μαρτίου 2018). «Day 161 and that's a wrap. Our deepest appreciation to our incredible splinter unit for your patience and fortitude. Sincerest thanks to Her Excellency Maryam Al Mheiri, twofour54, The Abu Dhabi Film Commission, and the UAE Armed Forces for making us feel so welcome. Everything is impossible until it's been done, and together we did it. #MissionImpossibleFallout #inabudhabi». Instagram. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2018. 
  39. Alexander, Bryan (26 Απριλίου 2018). «Tom Cruise details insane 'Mission: Impossible' jump stunt at 25,000 feet, done 106 times». USA Today. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2018. 
  40. Lenker, Maureen Lee (3 Ιουνίου 2018). «Watch Tom Cruise film a crazy HALO jump for Mission: Impossible — Fallout». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2018. 
  41. Failes, Ian (28 Αυγούστου 2018). «Planes, Paris, Masks and Mirrors: The VFX of MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT». VFXVoice.com. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  42. McClintock, Pamela (2016-11-08). «Tom Cruise's 'Mission: Impossible 6' Lands Summer 2018 Release Date». The Hollywood Reporter. https://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/tom-cruises-mission-impossible-6-lands-summer-2018-release-date-945560. Ανακτήθηκε στις 2016-11-09. 
  43. Tartaglione, Nancy (27 Ιουλίου 2018). «'Mission: Impossible – Fallout' Lights Overseas Fuse With $15M; Sets China Date». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2018. 
  44. Richford, Rhonda (12 Ιουλίου 2018). «The 'Mission Impossible — Fallout' Cast on How Paris Inspired the Latest Action-Packed Installment». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2018. 
  45. «What India can't see but the world can in 'Mission Impossible-Fallout'». 
  46. «'Mission: Impossible - Fallout' Hits Digital in November, Blu-ray and DVD in December». /Film. 2018-10-03. https://www.slashfilm.com/mission-impossible-fallout-blu-ray/. Ανακτήθηκε στις 2018-10-27. 
  47. McNary, Dave (2018-07-09). «'Box Office: 'Mission: Impossible – Fallout' Shooting for $60 Million-Plus Launch». Variety. https://variety.com/2018/film/news/mission-impossible-fallout-box-office-prediction-1202868679/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-10. 
  48. Brevet, Brad (26 Ιουλίου 2018). «'Mission: Impossible - Fallout' Poised to Deliver the Franchise's Best Opening Weekend». Box Office Mojo. IMDb. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2018. 
  49. 49,0 49,1 D'Alessandro, Anthony (29 Ιουλίου 2018). «'Mission' Accomplished: 'Fallout' $61M+ Opening Reps Record For Tom Cruise Franchise – Sunday». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  50. «Box Office Top 20: New 'Mission: Impossible' hits No. 1». Associated Press. 30 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2018. 
  51. D'Alessandro, Anthony (5 Αυγούστου 2018). «'Mission' Notches Best 2nd Weekend For Franchise With $35M; 'Christopher Robin' No Eeyore With $25M – Sunday Box Office». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2018. 
  52. D'Alessandro, Anthony (12 Αυγούστου 2018). «'August Audiences Get Hooked On 'Meg' Shelling Out $44.5M». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  53. Tartaglione, Nancy· D'Alessandro, Anthony (25 Ιουλίου 2018). «'Mission: Impossible – Fallout' Targets Possible $135M+ Global Record Opening For Tom Cruise Franchise». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  54. Tartaglione, Nancy (29 Ιουλίου 2018). «'Mission: Impossible – Fallout' Ignites Record $92M Overseas/$153.5M Global Bow – International Box Office». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2018. 
  55. «Mission: Impossible -- Fallout (2018)». Rotten Tomatoes. Fandango. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2022. 
  56. «Mission: Impossible - Fallout Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]