Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο
ΣκηνοθεσίαΚρίστοφερ Μαγκουάιρ
ΠαραγωγήΚρίστοφερ Μαγκουάιρ, Τομ Κρουζ
ΣενάριοΚρίστοφερ Μαγκουάιρ
Βασισμένο σεΕπικίνδυνη Αποστολή
ΠρωταγωνιστέςΤομ Κρουζ, Βινγκ Ρέιμς, Σάιμον Πεγκ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Βανέσα Κίρμπι, Χέιλι Άτγουελ, Σέι Γουίγκαμ, Πομ Κλεμεντίεφ, Εσάι Μοράλες, Ρομπ Ντελάνεϊ, Χένρι Τσέρνι,Κέρι Έλγουις
ΜουσικήΛορν Μπάλφε
ΦωτογραφίαΦρέιζερ Τάγκαρτ[1]
ΜοντάζΈντι Χάμιλτον[2]
ΕνδυματολόγοςJill Taylor[2]
Εταιρεία παραγωγήςSkydance, TC Productions
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολή12  Ιουλίου 2023 (Γαλλία)[2], 14  Ιουλίου 2023 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) και 13  Ιουλίου 2023 (Ουγγαρία)[3]
Κυκλοφορία12 Ιουλίου 2023
Διάρκεια163 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$291 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$566.2 εκατομμύρια
ΠροηγείταιΕπικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση
ΈπεταιΆτιτλη όγδοη ταινία Επικίνδυνη Αποστολή

Το Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One) είναι μια αμερικανική κατασκοπευτική ταινία δράσης σε σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Μαγκουάιρ. Είναι η συνέχεια του Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση (2018) και είναι η έβδομη δόση της σειράς ταινιών Επικίνδυνη Αποστολή. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τομ Κρουζ, Βινγκ Ρέιμς, Σάιμον Πεγκ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Βανέσα Κίρμπι, Χέιλι Άτγουελ, Σέι Γουίγκαμ, Πομ Κλεμεντίφ, Εσάι Μοράλες, Ρομπ Ντέλανεϊ, Χένρι Τσέρνι και Κάρι Έλγουις.

Το Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 12 Ιουλίου 2023, από την Paramount Pictures.[4] Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τρεις ταινίες, η Bad Robot Productions δεν ασχολήθηκε με την ταινία. Έλαβε ευρεία αναγνώριση από το κοινό και τους κριτικούς. Παρόλο που είναι εισπρακτικά απογοητευτικό, λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού και του ανταγωνισμού με το "Barbenheimer,"[5][6][7][8] η ταινία έχει εισπράξει $566.2 εκατομμύρια παγκοσμίως απέναντι από έναν προϋπολογισμό $290 εκατομμυρίων, γίνοντας η δέκατη ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις του 2023.[9][10][11] Μια συνέχεια είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις 23 Μαΐου του 2025.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ρωσικό υποβρύχιο επόμενης γενιάς, το Sevastopol χρησιμοποιεί μια προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη για τη δοκιμή ενός νέου συστήματος πλοήγησης υποβρυχίων. Η τεχνητή νοημοσύνη αυτή ξεγελάει το πλήρωμα ώστε να εκτοξεύσει μια τορπίλη και στη συνέχεια στρέφει την τορπίλη πίσω στο υποβρύχιο, βυθίζοντας το και σκοτώνοντας όλο το πλήρωμα.

Ο πράκτορας της IMF, Ίθαν Χαντ, ταξιδεύει στην Αραβική Έρημο για να ανακτήσει το μισό από ένα "σταυροειδές κλειδί" από την αποκηρυγμένη πρώην πράκτορα της MI6, Ίλσα Φάουστ, την οποία η CIA έχει επικηρύξει. Στη συνέχεια διεισδύει σε μια συνάντηση ηγετών της Κοινότητας Πληροφοριών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή της CIA, Γιουτζίν Κίτριτζ και του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ντένλινγκερ, για να συζητήσουν το επικίνδυνο σύστημα AI. Ονομάζοντάς το "Οντότητα", συζητούν για το πώς έχει επιτύχει και διείσδυσε στα μεγάλα δίκτυα άμυνας, πληροφοριών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του κόσμου. Οι παγκόσμιες δυνάμεις ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν το κλειδί για την προστασία της εθνικής τους ασφάλειας και τον έλεγχο της "Οντότητας", αν και τα ακριβή μέσα ελέγχου της είναι άγνωστα. Πιστεύοντας ότι η "Οντότητα" αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα, ο Ίθαν επιδιώκει να την καταστρέψει.

Ο Ίθαν και η ομάδα του, Μπέντζι Νταν και Λούθερ Στίκελ, ταξιδεύουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι για να αναχαιτίσουν τον κάτοχο του άλλου μισού κλειδιού. Ο Ίθαν αποφεύγει τους πράκτορες των ΗΠΑ καθώς και τον Γκάμπριελ, έναν σύνδεσμο της "οντότητας" και τρομοκράτη με δεσμούς με το παρελθόν του Ίθαν πριν από την ένταξή του στην IMF, ενώ το μισό κλειδί κλέβεται από μία επαγγελματία κλέφτρα ονόματι Γκρέις. Ο Λούθερ εντοπίζει μια ύποπτη αποσκευή. Ο Μπέντζι βρίσκει αυτό που φαίνεται να είναι ένα πυρηνικό εκρηκτικό, αλλά και το εξουδετερώνει για λίγο. Ο Ίθαν καταδιώκει την Γκρέις στη Ρώμη. Μετά από μια μακρά καταδίωξη, η Γκρέις δραπετεύει ξανά, ενώ ο Ίθαν επανενώνεται με τον Μπέντζι, τον Λούθερ και την Ίλσα. Η Ίλσα τον ενημερώνει ότι εμπλέκεται σε αυτό επειδή μια ομάδα πρακτόρων της MI6, πρώην συνάδελφοί της, αποφάσισαν ότι πρέπει να αποτρέψουν το κλειδί να πέσει στα χέρια της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς η κυβέρνησή τους επιδιώκει να το ελέγξει αντί να το καταστρέψει.

Με τον Μπέντζι και τον Λούθερ να του παρέχουν υποστήριξη, ο Ίθαν και η Ίλσα διεισδύουν σε ένα πάρτι που διοργανώνει η έμπορος όπλων Αλάννα Μιτσόπουλος στη Βενετία, ελπίζοντας να βρουν ποιος προσέλαβε την Γρέις και να μάθουν τον σκοπό χρήσης του κλειδιού. Η Γκρέις συναντά τον Γκάμπριελ και μαθαίνει ότι η Αλάνα την προσέλαβε για να κλέψει το μισό κλειδί. Ο Ίθαν προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποτρέψει την Αλάνα με εκφοβισμό από το να το πουλήσει. Ο Γκάμπριελ αποκαλύπτει ότι η "Οντότητα" έχει διεισδύσει στην ομάδα και αποφασίζει ότι ένας από τους συμμάχους του Ίθαν, είτε η Ίλσα είτε η Γκρέις, θα πεθάνει. Όλοι σκορπίζονται στη συνέχεια, με τον Ίθαν να υποτάσσει αλλά να γλιτώνει τον υφιστάμενο του Γκάμπριελ, τον Πάρη, ενώ ο Γκάμπριελ υποτάσσει την Γκρέις και σκοτώνει την Ίλσα μετά από μια έντονη μάχη, καταστρέφοντας τον Ίθαν. Η Γκρέις μετανιωμένη δεσμεύεται να γίνει μέλος της IMF και συμφωνεί να υποδυθεί την Αλάνα καθώς ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στο Οριάν Εξπρές με προορισμό το Ίνσμπρουκ, όπου θα συναντηθεί με τον αγοραστή της. Ο Λούθερ φεύγει σε μια τοποθεσία εκτός δικτύου για να διερευνήσει μεμονωμένα ίχνη της "Οντότητας" στον σκληρό δίσκο του, προειδοποιώντας τον Ίθαν να μην σκοτώσει τον Γκάμπριελ από εκδίκηση, καθώς μόνο ο Γκάμπριελ ξέρει πώς να χρησιμοποιεί το κλειδί.

Στο τρένο, ο Γκάμπριελ σκοτώνει τους μηχανοδηγούς και καταστρέφει το γκάζι και το φρένο. Συναντά τον Ντένλινγκερ, ο οποίος προτείνει μια συμμαχία μεταξύ του ίδιου και της "Οντότητας". Ο Ντένλινγκερ εξηγεί ότι η "οντότητα" ήταν αρχικά ένα προηγμένο όπλο στον κυβερνοχώρο που αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο «υπεραποδίδει» όταν διείσδυσε στο υποβρύχιο Σεβαστούπολη και στη συνέχεια έγινε ανεξέλεγκτο. Αποκαλύπτει ότι το πλήρες κλειδί ξεκλειδώνει τον θάλαμο που εδράζει τον υπολογιστή του υποβρυχίου Σεβαστούπολη, ο οποίος περιέχει την πρώιμη έκδοση της "Οντότητας" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ή την καταστροφή του, μια για πάντα. Ο Γκάμπριελ σκοτώνει τον Ντενλίνγκερ και, υποπτευόμενος ότι η Πάρις θα τον προδώσει αφού ο Ίθαν τη γλίτωσε στη Βενετία, επιχειρεί να τη σκοτώσει επίσης. Υποδυόμενη την Αλάννα, η Γκρέις φέρνει το πλήρες κλειδί στον αγοραστή της Αλάννα, που αποκαλύφθηκε ότι είναι ο Κίτριτζ. Αν και μπαίνει στον πειρασμό να προδώσει τον Ίθαν για 100 εκατομμύρια δολάρια και πλήρη προστασία για τον εαυτό της, η Γκρέις αποφασίζει να μην το κάνει, παίρνει το κλειδί από τον Κίτριτζ και τρέπεται σε φυγή. Ο Ίθαν πέφτει με αλεξίπτωτο από έναν γκρεμό στο τρένο για να σώσει την Γκρέις από τους διώκτες της, αλλά ο Γκάμπριελ αποκτά το κλειδί.

Ο Ίθαν νικάει τον Γκάμπριελ στην οροφή του τρένου, αλλά ο τελευταίος δραπετεύει και πυροδοτεί εκρηκτικά σε μια γέφυρα μπροστά. Η Γκρέις και ο Ίθαν αποσπούν την μηχανή από το υπόλοιπο τρένο, το οποίο ταξιδεύει σε μια παράλληλη σιδηροτροχιά που σώζει τους επιβάτες. Η Πάρις, που μόλις συνήλθε, τους σώζει από το να πέσουν από τη γέφυρα και αποκαλύπτει τη σύνδεση του κλειδιού με το "Σεβαστούπολη". Η Γκρέις ενημερώνει τον Κίτριτζ για τη νέα της δέσμευση στην IMF, την οποία αποδέχεται ενώ ο Ίθαν φεύγει από το τρένο με το πλήρες κλειδί, το οποίο είχε κλέψει από τον Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια της αψιμαχίας τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt9603212. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουλίου 2023.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Jean-David Blanc: (Γαλλικά) AlloCiné. 270935. Ανακτήθηκε στις 18  Ιουνίου 2023.
  3. «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2023.
  4. Trenholm, Richard. «Tom Cruise Reveals 'Mission: Impossible 7' New Title: 'Dead Reckoning Part 1'». CNET (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2022. 
  5. Murphy, J. Kim (22 Ιουλίου 2023). «Box Office: 'Barbie' Breaks Ground With Biggest Opening Day of 2023, 'Oppenheimer' Dolling Up to $77 Million Debut». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. 
  6. McClintock, Pamela (16 Ιουλίου 2023). «Box Office: 'Mission: Impossible 7' Opens to $80M, 'Sound of Freedom' Holds at No. 2». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. 
  7. «Mission: Impossible 7 Box Office Opens Lower Than Indiana Jones 5 (But It Won't Be A Flop)». ScreenRant (στα Αγγλικά). 15 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. 
  8. Rubin, Rebecca (16 Ιουλίου 2023). «Box Office: 'Mission: Impossible 7' Falls Short of Expectations With $56 Million Debut, Collects $80 Million Over Five Days». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. 
  9. Tartaglione, Anthony D'Alessandro,Nancy· D'Alessandro, Anthony· Tartaglione, Nancy (11 Ιουλίου 2023). «'Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One' To Ignite Franchise Record With $250M+ Global Opening- Box Office Preview». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. 
  10. «Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. 
  11. «Mission: Impossible Dead Reckoning Part One (2023) - Financial Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]