Ποδηλασία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Η αγωνιστική ποδηλασία περιλαμβάνει αρκετά αγωνίσματα, αρκετά εκ των οποίων είναι ή υπήρξαν αγωνίσματα των [[Ολυμπιακοί Αγώνες|Ολυμπιακών Αγώνων]]. Η αγωνιστική ποδηλασία διαιρείται επίσημα σε:
*Ποδηλασία Δρόμου, πολύ απαιτητικό, επίπονο και δύσκολο άθλημα. (Αγώνες Δρόμου,ανοιχτής Ατομικήοδού ήκαι Ομαδικήομαδική Χρονομέτρηση χρονομέτρηση).
*Ποδηλασία Πίστας (Ταχύτητα, Χρονομέτρηση, Καταδίωξη, Αγώνας Πόντων, Μάντισον, Σκρατς κ.α)
*[[Ορεινή ποδηλασία|Ορεινή Ποδηλασία]] (Κρος Κάντρυ, Μαραθώνιοι, Κατάβαση, Τετραπλό 4Χ)kj
*Καλλιτεχνική Ποδηλασία
 
Τον έλεγχο του αθλήματος έχει η Παγκόσμια Ένωση Ποδηλασίας (UCI), που έχει ως μέλη τις Εθνικές Ομοσπονδίες Ποδηλασίας, 180 περίπου χωρών. Υπάρχουν επίσης και Ηπειρωτικές συνομοσπονδίες, που δρουν στα αντίστοιχα γεωγραφικά όρια των ηπείρων και διοργανώνουν αντίστοιχα πρωταθλήματα.
 
== Η ποδηλασία στην Ελλάδα ==
Στην Ελλάδα, η ποδηλασία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Μάλιστα, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896), η Ελλάδα κατέκτησε μεταξύ άλλων χρυσό μετάλλιο στην Ποδηλασία Δρόμου, με τον [[Αριστείδης Κωνσταντινίδης|Αριστείδη Κωνσταντινίδη]].
 
Σημαντικότερος, σύγχρονος έλληνας ποδηλάτης είναι ο [[Κανέλλος Κανελλόπουλος]]. Επίσης άλλος, μεγάλος ποδηλάτης ο οποίος υπήρξε και αναμορφωτής του αθλήματος στην Ελλάδα ήταν ο [[Ηλίας Κελεσίδης]]. Στην σύγχρονη εποχή οι σημαντικότεροι Έλληνες αθλητές της Ποδηλασίας είναι οι [[Χρήστος Βολικάκης]], [[Γιάννης Ταμουρίδης]] και [[Περικλής Ηλίας]] αμφότεροι με μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.
 
Στην Ελλάδα,υπεύθυνη για την οργάνωση και διάδοση του αθλήματος είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.) Ιδρύθηκε το 1973 και έχει ως έμβλημα ποδηλάτη με ποδήλατο δρόμου, με φόντο την [[Ελληνική Σημαία]]. Έδρα της είναι το [[Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο]], που περιλαμβάνεται στο αθλητικό συγκρότημα του [[Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών "Σπύρος Λούης"|Ο.Α.Κ.Α.]]
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης