Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πιόνι (σκάκι)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
{{πίνακας πεσσών}}
 
Το '''πιόνι''' (Σ, ♙♟) (λέγεται και στρατιώτης) είναι το πιο αδύνατο [[Σκακιστικά κομμάτια|κομμάτι στο σκάκι]]. Η παρτίδα στο [[σκάκι]]] ξεκινά με κάθε παίκτη να έχει 8 πιόνια στην δεύτερή του γραμμή (τη γραμμή που βρίσκεται απέναντι στα κομμάτια του συμπαίκτη). Δηλαδή στα τετράγωνα α2, β2, γ2, ... , θ2 τα λευκά και α7, β7, γ7, ... ,θ7 τα μαύρα.
 
Όταν οι σκακιστές λένε ''κομμάτια'' συνήθως ''δεν'' εννοούν τα πιόνια. Η λέξη ''κομμάτια'' έχει γενικά παρόμοια αντιμετώπιση με την [[αγγλική γλώσσα|αγγλική]] ''pieces''. Η λέξη που τονίζει το γεγονός ότι περιλαμβάνονται και τα πιόνια είναι ''πεσσοί'' και χρησιμοποιείται αλλά όχι συχνά (πρακτικά αντιστοιχεί στην αγγλική ''chessmen''). Αρκετά συχνά λέμε όμως κομμάτια εννοώντας και τα πιόνια. Όταν ένας σκακιστής λέει "το πιόνι της βασίλισσας" '''δεν''' εννοεί την [[βασίλισσα (σκάκι)|βασίλισσα]] αλλά το πιόνι της στήλης '''''δ''''' (δείτε [[περιγραφική σκακιστική γραφή]]).
 
<div class="thumb tleft">
</div>
 
Αιχμαλωτίζουν όπως φαίνεται στο διάγραμμα δεξιά. Όταν υπάρχει κάποιο κομμάτι αντιθέτου χρώματος σε ένα από τα δύο διαγωνίως μπροστινά τετράγωνα του πιονιού, το πιόνι μπορεί να κινηθεί στο τετράγωνό του απομακρύνοντάς το από την σκακιέρα. Στο διάγραμμα δεξιά το λευκό πιόνι στο β2 απειλεί τους μαύρους [[πύργος (σκάκι)|πύργους]]. Το μαύρο πιόνι στο ζ5 απειλεί τους λευκούς [[Ίππος (σκάκι)|ίππους]] και τα πιόνια στο β7 και γ6 απειλούν το ένα το άλλο. Αν ένα πιόνι χρησιμοποιήσει το δικαίωμά του να κινηθεί 2 τετράγωνα τη στιγμή που αν είχε κινηθεί κατά ένα τετράγωνο ένα εχθρικό πιόνι θα μπορούσε να το αιχμαλωτίσει σύμφωνα με τα παραπάνω τότε το τελευταίο μπορεί και πάλι να το απομακρύνει από την σκακιέρα (στην ''αμέσως'' επόμενη κίνηση) κινούμενο όπως αν το έκοβε στην περίπτωση που το πρώτο είχε κινηθεί κατά ένα τετράγωνο. Αυτός ο τρόπος αιχμαλώτισης λέγεται [[εν διελεύσει]] (επίσης ''αν πασσάν'', ''en passant'' είναι η γαλλική έκφραση που χρησιμοποιείται διεθνώς)
 
[[Αρχείο:Bauer (Schach).jpg|left|180px]]
 
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι δυνατότητα [[προαγωγή (σκάκι)|προαγωγής]]. Όταν ένα πιόνι φτάσει στην τελευταία γραμμή τότε μετατρέπεται σε ένα οποιοδήποτε άλλο κομμάτι (εκτός [[βασιλιά (σκάκι)|βασιλιά]]) επιλογής του παίκτη. Η συνήθης επιλογή βεβαίως είναι βασίλισσα. Η δυνατότητα να προάγει ο παίκτης ένα πιόνι του σε βασίλισσα δεν εξαρτάται από την πιθανή ύπαρξη και άλλης βασίλισσας του παίκτη στην σκακιέρα. Ένας παίκτης μπορεί να έχει πολλές βασίλισσες ταυτοχρόνως από προαγωγές των πιονιών του.
 
Τα πιόνια αποτελώντας τα πιο αδύναμα κομμάτια στην σκακιέρα αποτελούν και την μονάδα μέτρησης της συμβατικής αξίας των άλλων κομματιών. Συμβατικά ένα πιόνι έχει αξία ενός πιονιού αλλά στην πράξη μετράει περισσότερο ο σχηματισμός τους από το πλήθος τους.
Το χαρακτηριστικό των πιονιών να μπλοκάρεται η κίνησή τους προς τα μπροστά και να αιχμαλωτίζουν διαγωνίως οδηγεί συχνά σε πολύ σταθερούς αλυσιδωτούς σχηματισμούς. Γενικά ο [[σκελετός των πιονιών]] είναι αυτός που καθορίζει τον στρατηγικό χαρακτήρα της θέσης. Προωθώντας κάποιος τα πιόνια του αποκτά ''εδαφική υπεροχή''. Αυτό θεωρείται γενικά πλεονέκτημα γιατί ο παίκτης με εδαφική υπεροχή έχει μεγαλύτερη άνεση στην κίνηση των κομματιών του αλλά από την άλλη επειδή τα πιόνια ούτε κοιτούν ούτε γυρνούν πίσω χάνει οριστικά την δυνατότητα να ελέγξει με πιόνια τον χώρο πίσω από αυτά. Σημειώστε ότι όταν ένα πιόνι απειλεί ένα κομμάτι το τελευταίο είναι πρακτικά υποχρεωμένο να υποχωρεί καθώς είναι ασύμφορη η αλλαγή πιονιού με κομμάτι.
 
Σημαντικά χαρακτηριστικά του σκελετού των πιονιών είναι η ύπαρξη [[απομονωμένο πιόνι|απομονωμένων πιονιών]], [[ελεύθερο πίονιπιόνι|ελεύθερων πιονιών]], [[διπλωμένα πιόνια|διπλωμένων πιονιών]] και [[κρεμασμένα πιόνια|κρεμασμένων πιονιών]]. Επίσης τα πιόνια καθορίζουν αν οι γραμμές είναι ανοικτές ή κλειστές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την τοποθέτηση των πύργων και των αξιωματικών. Επειδή στις αλυσίδες που σχηματίζουν τείνουν να βρίσκονται στο ίδιο χρώμα τετραγώνου είναι συνηθισμένο ο ένας από τους αξιωματικούς να εμποδίζεται από τα δικά του πιόνια (λέγεται ''κακός αξιωματικός''). Αδυναμίες στον σχηματισμό των πιονιών (το τετράγωνο μπροστά από ένα καθυστερημένο πιόνι) λέγονται ''τρύπες''.
 
Τα πιόνια έχουν πολύ μικρή αξία στο [[άνοιγμα (σκάκι)|άνοιγμα]]. Αποτελούν σχεδόν εμπόδιο στην ανάπτυξη των κομματιών και έτσι συχνά ένας παίκτης θυσιάζει ένα ή περισσότερα πιόνια στο άνοιγμα για να κερδίσει ''τέμπο'' και έτσι το πλεονέκτημα στην ανάπτυξη. Η θυσία πιονιού κατά το [[άνοιγμα (σκάκι)|άνοιγμα]] λέγεται [[γκαμπί]]. Στο μέσον της παρτίδας τα πιόνια αποτελούν ένα σχετικά αδρανή σκελετό που όμως χαρακτηρίζει στρατηγικά το παιχνίδι και προστατεύει την παράταξη από τα αντίπαλα κομμάτια. Για αυτό είναι πολύ σημαντικά. Στο [[φινάλε (σκάκι)|φινάλε]] τα πιόνια είναι πρωταγωνιστές καθώς συνήθως η προαγωγή ενός πιονιού σε βασίλισσα είναι το γεγονός που θα δώσει την νίκη.
98.796

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης