Διττανθρακικό αμμώνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διττανθρακικό αμμώνιο
2D model of ammonium bicarbonate
Ball-and-stick model of the ammonium cation
Ball-and-stick model of the ammonium cation
Ball-and-stick model of the bicarbonate anion
Ball-and-stick model of the bicarbonate anion
Ονομασίες
IUPAC ονομασία
Όξινο ανθρακικό αμμώνιο
Άλλες ονομασίες
Διττανθρακική αμμωνία, Μαγειρική αμμωνία, Αμμωνία αρτοποιίας, Ε 503 (ii).
Χαρακτηριστικά
3D μοντέλο(JSmol)
ChemSpider
ECHA InfoCard 100.012.647
EC Αριθμός 213-911-5
RTECS αριθμός BO8600000
UNII
UN αριθμός 3077
Ιδιότητες
NH4HCO3
Μοριακό βάρος 79.056 g/mol
Πυκνότητα 1.586 g/cm3
Σημείο τήξης 41.9 °C (107.4 °F; 315.0 K) διασπάται
Υδατοδιαλυτότητα
11.9 g/100 mL (0 °C)
21.6 g/100 mL (20 °C)
24.8 g/100 mL (25 °C)
36.6 g/100 mL (40 °C)
Διαλυτότητα αδιάλυτο σε μεθανόλη
Επικινδυνότητα
Κύριοι κίνδυνοι Διασπάται προς απελευθέρωση αμμωνίας
Δελτίο δεδομένων ασφαλείας ICSC 1333
GHS εικονίδιο [1]
GHS επισήμανση Προειδοποίηση
GHS δηλώσεις επικινδυνότητας
H302
GHS δηλώσεις προφύλαξης
P264, P270, P301+312, P330, P501[2]
NFPA 704
NFPA 704 four-colored diamondFlammability code 0: Will not burn. E.g., waterHealth code 2: Intense or continued but not chronic exposure could cause temporary incapacitation or possible residual injury. E.g., chloroformReactivity code 0: Normally stable, even under fire exposure conditions, and is not reactive with water. E.g., liquid nitrogenSpecial hazards (white): no code
0
2
0
Σημείο ανάφλεξης Μη εύφλεκτο
Σχετικές ενώσεις
Άλλα ανιόντα
Ανθρακικό αμμώνιο
Όξινο ανθρακικό νάτριο
Όξινο ανθρακικό κάλιο
Αν δεν σημειώνεται διαφορετικά, τα δεδομένα ισχύουν για υλικά σε πρότυπη κατάσταση (σε 25 °C [77 °F], 100 kPa).
☑Επαλήθευση (τί σημαίνουν ☑Y☒N ?)
Βιβλιογραφία πλαισίου πληροφοριών

Το Όξινο ανθρακικό αμμώνιο είναι μια ανόργανη ένωση με τύπο (NH4)HCO3, απλοποιημένου σε NH5CO3. Η ένωση έχει πολλά ονόματα και μεγάλη ιστορία: Διττανθρακική αμμωνία, Μαγειρική αμμωνία, Άλας του Χάρτσχορν. Χημικά, είναι το διττανθρακικό άλας του ιόντος αμμωνίου. Είναι λευκή κρυσταλλική σκόνη που διαλύεται στο νερό και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, νερό και αμμωνία.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όξινο ανθρακικό αμμώνιο παράγεται με αντίδραση διοξείδιου του άνθρακα και αμμωνίας:

CO2 + NH3 + H2O → (NH4)HCO3

Επειδή το διττανθρακικό αμμώνιο είναι θερμικά ασταθες, το διάλυμα της αντίδρασης πρέπει να διατηρείται κρύο, μέχρι να ολοκληρωθεί η καθίζηση του προϊόντος ως λευκή κρυσταλλική σκόνη. Περίπου 100.000 τόνοι παρήχθησαν με αυτόν τον τρόπο το 1997.[3]

Η αέρια αμμωνία καθώς διέρχεται από ισχυρό υδατικό διάλυμα σεσκι-ανθρακικού (2:1:1 μείγμα (NH4)HCO3, (NH4)2CO3, και H2O) μετατρέπεται σε κανονικό ανθρακικό αμμώνιο ((NH4)2CO3), που λαμβάνεται σε κρυσταλλική κατάσταση από παρασκευασμένο διάλυμα θερμοκρασίας 30 °C. Το ανθρακικό αμμώνιο με έκθεση στον αέρα χάνει ένα αμμώνιο και μετατρέπεται σε όξινο ανθρακικό αμμώνιο.

Άλας του Χάρτσχορν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ενώσεις του ανθρακικού αμμωνίου είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό. Κάποτε παράγονταν εμπορικά με τις ονομασίες πτητικό σαλ ή άλας του Χάρτσχορν. Λαμβάνονταν με ξηρή απόσταξη από αζωτούχα οργανική ύλη του κόκκινου ελαφιού όπως τρίχωμα, κέρατα, δέρμα. Περιέχει όξινο ανθρακικό αμμώνιο, καρβαμιδικό  αμμώνιο (NH4CO2NH2), και ανθρακικό αμμώνιο ((NH4)2CO3), και ονομάζεται και σεσκι-ανθρακικό αμμώνιο. Έχει ισχυρή αμμωνιακή οσμή, και κατά την πέψη με αλκοόλη το καρβαμιδικό διαλύεται αφήνοντας ένα υπόλειμμα διττανθρακικού αμμωνίου.

Παρόμοια αντίδραση διάσπασης συμβαίνει όταν το σεσκι-ανθρακικό εκτείθεται στον αέρα.

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διττανθρακική αμμωνία χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως αυξητικός παράγοντας για επίπεδα ψημένα προϊόντα, όπως μπισκότα και κράκερ, και στην Κίνα στα αχνιστά ψωμάκια και τα Κινέζικα μπισκότα αμυγδάλου. Η χρήση της ήταν πολύ διαδεδομένη στο σπίτι πριν την εμφάνιση της σύγχρονης μπέικιν πάουντερ . Κατά το ψήσιμο ίσως απελευθερώνεται μία καυστική οσμή αμμωνίας, αλλά δεν παραμένει και δεν γίνεται αντιληπτή στο τελικό αρτοσκεύασμα. Στην Κίνα ονομάζεται εδώδιμη "μυριστική σκόνη". Σε πολλά βιβλία μαγειρικής (ειδικά από τις Σκανδιναβικές χώρες) ίσως εξακολουθούν να αναφέρονται σε αυτήςν ως άλας του Χάρτσχορν ή άλας του κέρατος. [4][5]  Περιλαμβάνεται σε συνταγές όπως τα σουηδικά μπισκότα "drömmar" , τα δανέζικα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα (Hjortetakssalt), και τα Γερμανικά λεμπκούχεν. Στις συνταγές που την απαιτούν μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμες ποσότητες μαγειρικής σόδας ή μπέικιν πάουντερ.[6] σε Συγκριτικά προς την μαγειρική σόδα η διττανθρακική αμμωνία παράγει περισσότερο αέριο και δεν αφήνει αλμυρή ή σαπωνοειδή γεύση στο τελικό προϊόν, εφόσον μετατρέπεται σε νερό και αέρια προϊόντα που εξατμίζονται κατά το ψήσιμο. Είναι κατάλληλη για τραγανά αρτύματα όπως γλυκά σφολιάτας, επίπεδα ψωμιά, κράκερ και μπισκότα, και το αποτέλσμα είναι ελαφριά, αέρινα τραγανά, και αφράτα προϊόντα.[7] Είναι ακατάλληλη για υγρά και ογκώδη αρτοσκευάσματα, όπως το κανονικό ψωμί ή κέικ, επειδή ποσότητα αμμωνίας θα παγιδευτεί μέσα στο τρόφιμο και θα έχει δυσάρεστη καυστική γεύση.

Στην Κίνα χρησιμοποιείται ως φθηνό αζωτούχο λίπασμα, αλλά σταδιακά αντικαθίσταται από την ουρία για καλύτερη ποιότητα και σταθερότητα. Χρησιμοποιείται ως συστατικό στην παρασκευή πυροσβεστικών μειγμάτων,  φαρμακευτικών προϊόντων, χρωστικών ουσιών, και ως βασικό λίπασμα. 

Χρησιμοποιείται σε ρυθμιστικά διαλύματα ήπια αλκαλικού pH για ποιοτικές αναλύσεις, όπως υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης. Επειδή αποσυντίθεται εντελώς προς πτητικές ουσίες επιτρέπεται η ταχεία ανάκτηση του συστατικού ενδιαφέροντος με ξηρή κατάψυξη.

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαλύεται στο νερό προς ελαφρά αλκαλικό διάλυμα. Είναι αδιάλυτη στην ακετόνη και αλκοόλες.

Το όξινο ανθρακικό αμμώνιο διασπάται σε θερμοκρασία άνω των 36 °C προς αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα και νερό με ενδόθερμη αντίδραση που ψύχει το νερό:

NH4HCO3 → NH3 + H2O + CO2.

Η αντίδραση με οξέα παράγει διοξείδιο του άνθρακα:

NH4HCO3 + HCl → NH4Cl + CO2 + H2O

Η αντίδραση με βάση παράγει αμμωνία.

Η αντίδραση με θειικά άλατα των μετάλλων αλκαλικών-γαιών παράγει ίζημα με ανθρακικά άλατα:

CaSO4 + 2 NH4HCO3CaCO3 + (NH4)2ΟΠΌΤΕ4 + CO2 + H2O

Η αντίδραση με αλκαλικά αλογονίδια παράγει διττανθρακικό αλκάλιο και αλογονίδιο αμμωνίου:

NH4HCO3 + NaClNH4Cl + NaHCO3;
NH4HCO3 + KI → NH4 - + KHCO3;
NH4HCO3 + NaBr → NH4Br + NaHCO3.

Ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διττανθρακική αμμωνία είναι ερεθιστική για το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της μύτης, του λαιμού και του αναπνευστικού και να προκαλέσει βήχα εμετό και αναπνευστικά προβλήματα. Η επανειλημμένη έκθεση μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη βρογχίτιδας με βήχα και αναπνευστικά προβλήματα. Οι επιπτώσεις στην υγεία εμφανίζονται άμεσα ή σύντομα μετά την έκθεση και μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή χρόνια.[8]

Συνιστάται η χρήση σε εγκατάστάσεις με καλό σύστημα εξαερισμού. Είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας φίλτρου σκόνης, γυαλιών και γαντιών και προστατευτικής ενδυμασίας εργασίας. Αλλάξτε ρούχα και πλύση αμέσως μετά την έκθεση σε όξινο ανθρακικό αμμώνιο.[9]

Το 2008 κατόπιν του Σκάνδαλου Κινέζικου γάλακτος[10] όπου η κινέζικη μαγειρική αμμωνία βρέθηκε να είναι επιμολυσμένη με μελαμίνη, απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές στη Μαλαισία.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sigma-Aldrich Co., Ammonium bicarbonate. Retrieved on 2022-02-02.
  2. Pubchem
  3. Zapp, Karl-Heinz· Wostbrock, Karl-Heinz (2000). «Ammonium Compounds». Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. ISBN 3527306730. 
  4. «Naturfag : Hornsalt øvelse» [Science: Hornsalt exercise] (στα Norwegian). Studenttorget.no. 26 Νοεμβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link) CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  5. Naturfag : Hornsalt øvelse. studenttorget.no (in Norwegian)
  6. «What is hartshorn?». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2007. 
  7. «Αμμωνία». sunspices.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018. 
  8. «Διττανθρακική Αμμωνία» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Απριλίου 2021. 
  9. Bicarbonate, Ammonium. «Hazardous Substance Fact Sheet» (PDF). New Jersey Department of Health and Senior Services. 
  10. «2008 Chinese milk scandal» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-09-25. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=2008_Chinese_milk_scandal&oldid=861181655.