Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος 1832

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Διοικητική Επιτροπή 1832)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το όνομα Διοικητική Επιτροπή χρησιμοποίησαν αλληλοσυγκρουόμενες διοικήσεις κατά το 1832, που είχαν την προσωρινή διοίκηση μέρους της Ελλάδας κατά τους τελευταίους μήνες της εξουσίας, αλλά και μετά την διάλυση της Διοικητικής επιτροπής 1831 των Αυγουστίνου Καποδίστρια, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Ιωάννη Κωλέττη.

Ο Κωλέττης, ονομάζοντας το κόμμα του Συνταγματικό διοργάνωσε στρατόπεδο στην Περαχώρα πάνω από το Λουτράκι και σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση, με νομιμοποίηση από την Δ' κατ' επανάληψη Εθνική των Ελλήνων συνέλευση, την οποία αποτελούσαν οι[1]:

(αλλού αναφέρεται και ο Μαυροκορδάτος[2]) με κέντρο τα Μέγαρα, όπου σχηματίστηκε δεύτερη εθνοσυνέλευση (η Δ' κατ' επανάληψιν) που δεν αναγνώριζε αυτήν που είχε γίνει στο Άργος (Ε' Εθνοσυνέλευση)[2]. Η κυβέρνηση αυτή είχε δυο γραμματείς (υπουργούς) με τίτλους και καθήκοντα ως εξής:

  • Γραμματέας της Επικράτειας, με καθήκοντα Γραμματέα της Επικράτειας, των Εξωτερικών, των Εσωτερικών, της Αστυνομίας, της Οικονομίας, των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίου Εκπαιδεύσεως (τη θέση κατείχε ο Δημήτριος Χρηστίδης)
  • Γραμματέας των Στρατιωτικών, με καθήκοντα τα των Στρατιωτικών και των Ναυτικών

Μετά την αναχώρηση του Αυγουστίνου Καποδίστρια, το Μάρτιο του 1832, σχηματίστηκε Διοικητική Επιτροπή από τους[2]:

Μια επιτροπή αναφέρεται επίσης με μέλη της τους[3].:

Τον Απρίλιο του 1832, στο πρώτο φύλλο της Εθνικής Εφημερίδας υπογράφεται διακήρυξη της Διοικητικής Επιτροπής από τους[4]:

με γραμματέα της επικράτειας τον Δ. Χρηστίδη.

Τον Μάιο 1832, υπογράφτηκε στο Λονδίνο η συνθήκη για την εκλογή του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, για να τεθεί τέρμα στην αναρχία.

Η Ε' Εθνοσυνέλευση τον Ιούλιο του 1832 εγκρίνει την απόφαση της επιλογής του Όθωνα.

Τον Ιανουάριο του 1833 γίνεται η άφιξη του Όθωνα και η εξουσία περνά στην Αντιβασιλεία, η οποία διατηρεί την κυβέρνηση που μέχρι τότε διοικούσε τη χώρα και αποτελούσαν οι[5]:

Οι παραπάνω αποτέλεσαν την πρώτη κυβέρνηση του Βασιλείου της Ελλάδας (Κυβέρνηση Σπυρίδωνα Τρικούπη Ιανουαρίου 1833).

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία από τις ενέργειες Διοικητικής Επιτροπής ήταν η ανάθεση στους Σταμάτιο Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ να φτιάξουν πολεοδομικό σχέδιο για την Αθήνα[6].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας, τόμος 5ος σελ. 325, Ψήφισμα της Δ' κατ' επανάληψη Εθνική των Ελλήνων συνέλευσης με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 1831, στο Άργος[νεκρός σύνδεσμος]
  2. 2,0 2,1 2,2 Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη, Τόμος Δέκατος, σελ. 576, Εκδ. Πυρσός, 1934 [1]
  3. Η γέννηση της δραχμής Αφιέρωμα - 16/10/2001, Ελευθεροτυπία
  4. «Εθνική Εφημερίς». Γ. Χρυσίσης, Εφημεριδογράφος της Κυβέρνησης, Ναύπλιο. 7 Απριλίου 1832. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2011. 
  5. Νεώτερη Ιστορία του Ελληνικού Έθνους 1826 - 1974, Τόμος Δεύτερος, Η εποχή του Όθωνος, Γεώργιος Ρούσσος, Ελληνική Μορφωτική Εστία, Αθήνα, 1975, σελ. 193
  6. Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο