Αθανάσιος Λιδωρίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθανάσιος Λιδωρίκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1788
Κροκύλειο Φωκίδας
Θάνατος5  Απριλίου 1868
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΑδέλφιαΠαναγιώτης Λιδωρίκης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Γερουσίας της Ελλάδας
Φιλικός

Ο Αθανάσιος Λιδωρίκης ήταν Έλληνας αγωνιστής του 1821 και πολιτικός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1788 στο Παλαιοκάτουνο (σημερινό Κροκύλειο Φωκίδας) της επαρχίας Λιδωρικίου, η οικογένειά του παλαιότερα έφερε το επώνυμο Σκαρλάτος και το άλλαξε σε Λιδωρίκης λογω της επαρχίας που κατοικούσαν. Η γυναίκα του, Βασιλική, ήταν από την οικογένεια Ντέμου της Άρτας και μαζί της απέκτησε τους : Νικόλαο, Πηνελόπη και Αριστομένη[1] .

Από παιδί εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα για να παρακολουθήσει τα σχολικά μαθήματα κοντά στον φημισμένο λόγιο της εποχής Αθανάσιο Ψαλίδα. Αργότερα εισήλθε στην υπηρεσία του Αλή Πασά, επιτυγχάνοντας να αναδειχτεί σε έναν από τους επιφανέστερους συμβούλους του.

Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και συντέλεσε στην πρόοδο της Επανάστασης διακινδυνεύοντας ακόμα και την ίδια του την ζωή. Με την έναρξη της επανάστασης εκλέχτηκε βουλευτής και διορίστηκε μέλος της διμελούς επιτροπής της Ελλάδας προς διατήρηση των φρουρίων και των ατάκτων και τακτικών στρατευμάτων. Κατά την πολιορκία των Αθηνών πήγε με αποστολή της κυβέρνησης στην δυτική Ελλάδα για να διεγείρει σε επανάσταση τους εκεί ευρισκόμενους στρατιωτικούς, όπως και τα κατάφερε.

Αργότερα διορίστηκε διοικητής της ανατολικής Ελλάδας και μέλος της Γερουσίας. Επί Όθωνα διορίστηκε διοικητής της επαρχίας Καρύταινας, και αργότερα της Λιβαδειάς. Διετέλεσε βουλευτής, και αργότερα γερουσιαστής και βασιλικός επίτροπος στην Ιερά Σύνοδο.

Απεβίωσε στις 5 Απριλίου του 1868 και κηδεύτηκε την επόμενη μέρα[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]