Δημήτρης Συλλούρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δημήτρης Συλλούρης
Dimitris Syllouris - 2017 (37947273235) (cropped).jpg
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
2016
Προκάτοχος Γιαννάκης Ομήρου
Βουλευτής Βουλής των Αντιπροσώπων
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
1991
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος
Περίοδος
2006 – 2016
Αντιπρόεδρος Παλλήκαρος Πόλυς
Καραντώνας Μάριος
Κουγιάλης Νίκος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 27 Ιουλίου 1953 (1953-07-27) (64 ετών)
Λευκωσία, Κύπρος
Εθνικότητα Flag of Cyprus.svgΚυπριακή
Υπηκοότητα Κύπρος
Πολιτικό κόμμα Αλληλεγγύη (2016-σήμερα)
ΕΥΡΩ.ΚΟ. (2006-2016)
ΔΗ.ΣΥ. (1991-2004)
Σύζυγος Αντιγόνη Νικολαϊδου
Παιδιά 3 κόρες, 1 υιός
Επάγγελμα Πολιτικός μηχανικός

Ο Δημήτρης Συλλούρης είναι Κύπριος πολιτικός μηχανικός, πολιτικός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Κύπρου.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 27 Ιουλίου 1953 και μεγάλωσε στην Ποταμιά της επαρχίας Λευκωσίας. Έγγαμος με την Αντιγόνη Νικολαΐδου. Έχει τρεις κόρες και ένα γιο.

Πολιτική Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗ.ΣΥ.) στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 και της 27ης Μαΐου 2001. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗ.ΣΥ. (Ιούνιος 2001-Μάιος 2004), μέλος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών.

Από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι το Μάιο του 2005 ήταν ανεξάρτητος βουλευτής. Τον Ιούνιο του 2005 ίδρυσε με άλλους εταίρους το Ευρωπαϊκό Κόμμα, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος, και στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Διετέλεσε επίσης δεύτερος αντιπρόεδρος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου.

Σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Είναι επίσης μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δημήτρης Συλλούρης κατήλθε ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής για τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, μην καταφέρνοντας να εκλεγεί.

Τον Μάρτιο του 2016, ανακοίνωσε την διάλυση του ΕΥΡΩΚΟ και την προσχώρηση του στο Κίνημα Αλληλεγγύη της ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους. Στις εκλογές του Μαΐου του 2016, επανεκλέχθηκε βουλευτής Λευκωσίας. Επίσης με τις ψήφους του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλληλεγγύη, εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Βουλής, διαδεχόμενος τον Γιαννάκη Ομήρου.

Κοινωνικοπολιτική Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.) Αγγλίας και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων “Πρωτοπορία”.

Διετέλεσε επίσης γραμματέας της Επιτροπής Διαφώτισης της Νεολαίας του ΔH.ΣY. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.) και της Επιτροπής Διαφώτισης του ΔΗ.ΣΥ., επαρχιακός οργανωτικός γραμματέας ΔΗ.ΣΥ. Λευκωσίας και γενικός γραμματέας του κόμματος.

Το 2003 ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στα πλαίσια αυτά συμμετείχε στην Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.Είναι μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Διευθυντών Έργων (M.A.P.M.), του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου και του Εμπορικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (Ε.Τ.Ε.Κ.).

Είναι επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και από την επανεκλογή του ως βουλευτής στις 22 Μαΐου 2011 εκτελεί καθήκοντα στην υπερευαίσθητη κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, όπου συζητούνται απόρρητα θέματα και θέματα που αφορούν σκάνδαλα και τραπεζικές εκκρεμότητες, ενώ ταυτόχρονα καλούνται πρόσωπα που συζητούν και τοποθετούν θέματα για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου και καταθέτουν απόψεις για πολλές και διάφορες συνθήκες μέσα σε νομικά πλαίσια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]