Δημήτρης Συλλούρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημήτρης Συλλούρης
Dimitris Syllouris - 2017 (37947273235) (cropped).jpg
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
2016
Προκάτοχος Γιαννάκης Ομήρου
Βουλευτής Βουλής των Αντιπροσώπων
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
1991
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος
Περίοδος
2005 – 2016
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 27 Ιουλίου 1953 (1953-07-27) (65 ετών)
Λευκωσία, Κύπρος
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Κυπριακή
Πολιτικό κόμμα Αλληλεγγύη (2016-σήμερα)
ΕΥΡΩ.ΚΟ. (2006-2016)
ΔΗ.ΣΥ. (1991-2004)
Σύζυγος Αντιγόνη Νικολαϊδου
Παιδιά 3 κόρες, 1 υιός
Σπουδές North East London Polytechnic
Επάγγελμα Πολιτικός μηχανικός
Θρήσκευμα Χριστιανός Ορθόδοξος

Ο Δημήτρης Συλλούρης (γενν. Λευκωσία, 27 Ιουλίου 1953) είναι ελληνοκύπριος πολιτικός μηχανικός, πολιτικός και βουλευτής, και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική ζωή και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτρης Συλλούρης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 27 Ιουλίου 1953 και μεγάλωσε στην Ποταμιά της επαρχίας Λευκωσίας. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο North East London Polytechnic.

Είναι έγγαμος με την Αντιγόνη Νικολαΐδου με την οποία έχουν αποκτήσει τρεις κόρες και ένα γιό.

Μιλάει ελληνικά και αγγλικά.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτρης Συλλούρης από τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.) Αγγλίας και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων «Πρωτοπορία». Διετέλεσε επίσης γραμματέας της Επιτροπής Διαφώτισης της Νεολαίας Δημοκρατικού Συναγερμού και της Επιτροπής Διαφώτισης του Δημοκρατικού Συναγερμού, επαρχιακός οργανωτικός γραμματέας Λευκωσίας και γενικός γραμματέας του κόμματος.

Ο Συλλούρης εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το Δημοκρατικό Συναγερμό στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 και της 27ης Μαΐου 2001. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗ.ΣΥ. (Ιούνιος 2001-Μάιος 2004), μέλος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών.

Το 2003 ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στα πλαίσια αυτά συμμετείχε στην Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι το Μάιο του 2005 ήταν ανεξάρτητος βουλευτής. Τον Ιούνιο του 2005 ίδρυσε με άλλους εταίρους το Ευρωπαϊκό Κόμμα, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος, και στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Διετέλεσε επίσης δεύτερος αντιπρόεδρος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου.

Ήταν μέλος της Επιτροπής Επιλογής, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Διετέλεσε επίσης μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δημήτρης Συλλούρης κατήλθε ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί.

Τον Μάρτιο του 2016, ανακοίνωσε την διάλυση του ΕΥΡΩ.ΚΟ. και την προσχώρηση του στην Αλληλεγγύη της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους. Στις εκλογές του Μαΐου του 2016, επανεκλέχθηκε βουλευτής Λευκωσίας. Επίσης με τις ψήφους του ΔΗ.ΣΥ. και της Αλληλεγγύης, εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαδεχόμενος τον Γιαννάκη Ομήρου.

Άλλες ασχολίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Διευθυντών Έργων (M.A.P.M.), του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου και του Εμπορικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (Ε.Τ.Ε.Κ.).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]