Αδάμος Αδάμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αδάμος Αδάμου
Βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων
Περίοδος
2003 – 2004
Ευρωβουλευτής
Περίοδος
2004 – 2009
Βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
2011
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 30 Οκτωβρίου 1950 (1950-10-30) (68 ετών)
Flag of Cyprus.svg Λεμεσός, Κύπρος
Πολιτικό κόμμα ΑΚΕΛ
Σύζυγος Φαίδρα Λέρνη
Παιδιά 3 υιούς και 1 κόρη
Σπουδές Ιατρική
Επάγγελμα Παθολόγος-ογκολόγος

Ο Αδάμος Αδάμου είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός από τη Λεμεσό. Το 2003 εκλέχτηκε βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού με το ΑΚΕΛ. Το 2004 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής μέχρι το 2009 (δεν επαναδιεκδίκησε). Το 2011 επανεκλέχθηκε βουλευτής.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αδάμος Αδάμου γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 30 Οκτωβρίου 1950. Είναι νυμφευμένος με τη Φαίδρα Λέρνη και έχουν τρεις γιους και μία κόρη. Σπούδασε ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδικότητα στην παθολογία στην Αθήνα και στην παθολογική ογκολογία στην Αθήνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική γλώσσα.

Πολιτική διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1982 στο 15ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ εξελέγη αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και το 1986 στο 16ο Συνέδριο, τακτικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Από το 17ο Συνέδριο του Κόμματος (1990) είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής της Επιτροπής μελέτης του Κυπριακού που συνέστησε το Κόμμα. Είναι, επίσης, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Το 2003 εκλέχτηκε βουλευτής και το 2004 ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ. Κατά τη θητεία του στην Ευρωβουλή υπήρξε μέλος της Επιτροπής Υγείας, Περιβάλλοντος & Ασφάλειας Τροφίμων, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και μέλος της Ευρωμεσογειακής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπηρέτησε το Ευρωκοινοβούλιο από τη θέση του προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, ενώ διετέλεσε συμπρόεδρος της ομάδας «Ευρωβουλευτές κατά του Καρκίνου». Υπήρξε αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας για την Υγεία, μέλος της ομάδας για Καρκίνο Μαστού και συμπρόεδρος ομάδας για τα καρδιαγγειακά νοσήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως ευρωβουλευτής ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρεια Πράσινη Αριστερά. Το 2009 με την ολοκλήρωση της θητείας του στο ευρωκοινοβούλιο δεν επαναδιεκδίκησε επανεκλογή.

Το 2011 εκλέχτηκε εκ νέου βουλευτής με το ΑΚΕΛ. Είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]