Δημήτρης Δημητράκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον καθηγητή. Για τον εκδότη, δείτε: Δημήτριος Δημητράκος.
Δημήτρης Δημητράκος
Ο Δημήτρης Δημητράκος το 2011
Γέννηση1936
Αθήνα, Ελλάδα
Περίοδος20ος αιώνας
ΠεριοχήΔυτική Φιλοσοφία
Κύρια ΕνδιαφέρονταΕπιστημολογία, Αναλυτική φιλοσοφία, Πολιτική φιλοσοφία, Οικονομική θεωρία, Πολιτική οικονομία, Ηθική φιλοσοφία
ΕπιδράσειςΑντόνιο Γκράμσι, Φρίντριχ Χάγιεκ, Καρλ Πόπερ, Ραϋμόν Αρόν, Αϊζάια Μπερλίν

Ο Δημήτρης Δημητράκος (Αθήνα, 1936) είναι Έλληνας φιλόσοφος, Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.[1][2] Παππούς του ήταν ο εκδότης Δημήτριος Δημητράκος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics), όπου είχε μια πρώτη επαφή με τη σκέψη του Καρλ Πόπερ έχοντας παρακολουθήσει διαλέξεις και σεμινάρια του ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα (doctorat d’ État) πάνω στη σκέψη του Αντόνιο Γκράμσι. Την ίδια περίοδο δίδαξε διεθνείς σχέσεις και πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Ρεμς,[3] προτού διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποχώρησε το 2003.[4]

Το έργο του εκτείνεται σε διάφορους γνωστικούς τομείς που περιλαμβάνουν την επιστημολογία, την πολιτική φιλοσοφία, τον μαρξισμό, τον φιλελευθερισμό, τις θεωρίες δημοκρατίας και ελευθερίας και τη θεωρία δικαιωμάτων. Έχει εκτενή αρθρογραφία πάνω σε τρέχοντα πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά θέματα, καθώς και σε θεωρητικά θέματα που αφορούν την οικονομική θεωρία, την πολιτική επιστήμη, την πολιτική φιλοσοφία και την μεθοδολογία των κοινωνικών επιστημών[1]. Επίσης είναι ο ιδρυτής του ιστολογίου Ratio Vincit.

Επιλεγμένη βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου / Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς - Δημήτρης Δημητράκος». www.ekebi.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. «Κοσμητεία Σχολής Θετικών Επιστημών - ΕΚΠΑ - Ομότιμοι Καθηγητές». deansos.uoa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016. 
  3. «Blod | Δημητράκος Δημήτρης». www.blod.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. «ΕΚΠΑ: Μ.Ι.Θ.Ε. - Διατελέσαντα μέλη ΔΕΠ». www.phs.uoa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]