Γύρος του πλανήτη με ποδήλατο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο γύρος του πλανήτη με ποδήλατο έχει πραγματοποιηθεί αρκετές φορές. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε από το 1980 ως το 1994 από τους γάλλους Φρανσουάζ και Κλοντ Ερβέ. To γύρο του πλανήτη με ποδήλατο έχουν επίσης πραγματοποιήσει και οι:

Στις μέρες μας παρόμοια προσπάθεια κάνουν και:

Η ιστορία των Ερβέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κλοντ και η Φρανσουάζ Ερβέ ξεκίνησαν με τα ποδήλατά τους την 1η Απριλίου του 1980 από τη Λυών της Γαλλίας. Διέσχισαν κάνοντας πετάλι περισσότερα από 150.000 χλμ, περνώντας διαδοχικά από όλες της ηπείρους της Γης, με εξαίρεση την Ανταρκτική.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια το ταξίδι του ζευγαριού θα διαρκούσε περίπου τρία χρόνια. Παρόλ’ αυτά η πραγματικότητα έδειξε ότι η 'αποστολή' των δύο γάλλων ποδηλατών θα ολοκληρωνόταν δεκατέσσερα χρόνια αργότερα…

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη για τους δύο ταξιδιώτες δεν αφορούσε την αλλαγή της συνολικής διάρκειας του ταξιδιού, αλλά τον αριθμό των συμμετεχόντων. Στις αρχές του 1988 η Φρανσουάζ Ερβέ διαπίστωσε ότι είχε μείνει έγκυος. Συνέχισε παρόλ’ αυτά να ποδηλατεί μέχρι τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της. Τελικά, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1988, η κόρη του Κλοντ και της Φρανσουάζ, Μανόν, γεννήθηκε στο Πάλμερστον Νορθ της Νέας Ζηλανδίας.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Κλοντ και η Φρανσουάζ Ερβέ δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη σχέση με το ποδήλατο πριν αποφασίσουν να κάνουν το γύρο του πλανήτη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο βιβλίο που περιγράφουν την περιπέτειά τους:

Η ιδέα [σημ. εννοεί το γύρο του κόσμου με ποδήλατο] μας γοητεύει έντονα. Συνδυάζει την αγάπη μας για τη φύση με εκείνην για τον αθλητισμό. Μόνο που, νά, δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με την ποδηλασία. Μήπως αυτό αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο; Δεν βαριέσαι!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει το ταξίδι των δύο γάλλων να ξεχωρίζει είναι η αυτοχρηματοδότησή του. Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες προσπάθειες που γίνονται με τη βοήθεια κάποιου χρηματοδότη ή χορηγό, ο Κλοντ και η Φρανσουάζ Ερβέ αποφάσισαν να βασιστούν στις δικές τους δυνατότητές: Πέρα από τις αρχικές τους οικονομίες (που κράτησαν για λίγα μόνο χρόνια), η χρηματοδότηση του ταξιδιού βασίστηκε στην πώληση φωτογραφιών και τη διοργάνωση διαλέξεων σχετικά με το ίδιο το ταξίδι.

Η διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κλοντ και η Φρανσουάζ Ερβέ πέρασαν από τις εξής χώρες:

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φρανσουάζ & Κλοντ Ερβέ , Ο γύρος του κόσμου με ποδήλατο, μετάφρ. Κώστας Κουρεμένος, εκδ. Ύψιλον, Αθήνα 2002. ISBN 9601700773.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]