Στένκιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στένκιλ
Περίοδος1060 – 1066
ΠροκάτοχοςΕδμόνδος ο Γηραιός
ΔιάδοχοςΕρρίκος και Ερρίκος
Γέννηση1030
Σουηδία
Θάνατος1066 (36 ετών)
Σουηδία
ΣύζυγοςΙνγκαμόντερ
ΕπίγονοιΧάλστεν Στένκιλσον
Χάκαν ο Ερυθρός
Ίνγκε Α΄ της Σουηδίας
ΟίκοςΟίκος του Στένκιλ
ΠατέραςΡάγκνβαλντ Ούλφσον
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Στένκιλ (Stenkil, 1030 - 1066) ήταν βασιλιάς της Σουηδίας ο οποίος βασίλεψε από το 1060 έως το 1066[1][2]. Διαδέχτηκε τον Εδμόνδο το Γηραιό και έγινε ο πρώτος βασιλιάς από τον Οίκο του Στένκιλ[3]. Υμνείται ως αφοσιωμένος χριστιανός, ωστόσο με μια συμβιβαστική στάση απέναντι στον παλιό παγανισμό.

Δεν ήταν από την Ουψάλα αλλά σχετιζόταν με την προηγούμενη δυναστεία μέσω του γάμου του με την κόρη του Εδμόνδου, Ινγκαμόντερ.

Υποστήριξε τον εκχριστιανισμό της Σουηδίας και συνεργάστηκε με επισκόπους από την Αρχιεπισκοπή της Βρέμης. Ωστόσο, όταν ο Άνταλβαρντ ο Νεώτερος θέλησε να καταστρέψει το Ναό της Ουψάλας στην Σιγκτούνα, ο Στένκιλ σταμάτησε τα σχέδια του Άνταλβαρντ, καθώς φοβόταν μία εξέγερση των παγανιστών. Οι φόβοι ήταν μάλλον δικαιολογημένοι. Ο γιος του Στένκιλ, Ίνγκε Α΄ της Σουηδίας, καθαιρέθηκε και εξορίστηκε όταν θέλησε να ακυρώσει τις ειδωλολατρικές θυσίες στον ναό[4].

Ο Στένκιλ έμεινε στην ιστορία ως ο βασιλιάς που αγαπούσε τους δυτικούς Γεάτες, περισσότερο από όλους τους άλλους υπηκόους του, και επαινέθηκε ως μεγάλος τοξότης του οποίου τα χτυπήματα παρουσιάζονταν με θαυμασμό. Η παράδοση που θέλει τον Στένκιλ να είναι αγαπητός από τους Γεάτες φαίνεται να υποστηρίζεται και από τον Σνόρρι Στούρλουσον[5].

Πέθανε το 1066. Σύμφωνα με ένα θρύλο, τάφηκε στο "βασιλικό λόφο" κοντά στο Λεβένε[6]. Οι τρεις γιοι του, Χάλστεν Στένκιλσον, Χάκαν ο Ερυθρός και Ίνγκε Α', έγιναν όλοι τους βασιλείς της Σουηδίας[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Stenkil Internet Archive
  2. Nordisk familjebok Project Runeberg
  3. Medeltidens ABC Internet Archive
  4. The Saga of Hervör and Heithrek Internet Archive
  5. Heimskringla or The Chronicle of the Kings of Norway Αρχειοθετήθηκε 2011-05-19 στο Wayback Machine. The Online Medieval and Classical Library
  6. Levene Wadbring
  7. Håkan röde Riksarkivet
Στένκιλ
Γέννηση: 1030 Θάνατος: 1066
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Εδμόνδος ο Γηραιός
Βασιλιάς της Σουηδίας

1060-1066
Διάδοχος
Ερρίκος και Ερρίκος