Μαργαρίτα του Μπαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαργαρίτα του Μπαρ
Margaret of Bar.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1220
Θάνατος23  Νοεμβρίου 1273[1] ή 1275
Τόπος ταφήςΑββαείο της Κλαιρφονταίν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕρρίκος Ε΄ του Λουξεμβούργου (από 1240)[1][2]
ΤέκναΕρρίκος ΣΤ΄ του Λουξεμβούργου
Βάλεραν Α΄ του Λινύ
Ισαβέλλα του Λουξεμβούργου
Φιλίππη του Λουξεμβούργου[3]
ΓονείςΕρρίκος Β΄ του Μπαρ[1] και Φιλίππα του Ντρε[1]
ΑδέλφιαΘεοβάλδος Β΄ του Μπαρ[1]
Ιωάννα του Μπαρ[1]
ΟικογένειαΟίκος του Μονμπελιάρ[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαργαρίτα, γαλλ.: Marguerite de Bar (1220–1275) από τον Οίκο του Μονμπελιάρ ήταν κόρη του κόμη του Μπαρ και με τον γάμο της έγινε κόμισα του Λουξεμβούργου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η πρώτη κόρη του Ερρίκου Β΄ κόμη του Μπαρ και της Φιλίππας του Ντρε, κόρης του Ροβέρτου Β΄ κόμη του Ντρε.

Οι γονείς του πατέρα της ήταν ο Θεοβάλδος Α΄ κόμης του Μπαρ και η 2η σύζυγός του Ερμεσίνδη του Μπριέν. Οι γονείς της μητέρας της ήταν ο Ροβέρτος Β΄ κόμης του Ντρε και η 2η σύζυγός του Γιολάντα του Κουσύ.

Η Μαργαρίτα ήταν η μεγαλύτερη από τα επτά παιδιά που γεννήθηκαν στους γονείς της. Αδέλφια της ήταν ο Θεοβάλδος Β΄ κόμης του Μπαρ και η Ιωάννα, που παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο του Μπλαμόν. Τα υπόλοιπα αδέλφια της απεβίωσαν μικρά ή άγαμα.

Παντρεύτηκε τον Ερρίκο Ε΄ κόμη του Λουξεμβούργου. Η Μαργαρίτα ήταν 20 ετών και ο Ερρίκος Ε΄ ήταν 24. Η Μαργαρίτα έφερε στον Ερρίκο το Λινύ (Λινύ-αν-Μπαρουά) ως προίκα της, ωστόσο με μία ρήτρα στη σύμβαση γάμου, αυτό παρέμεινε φεουδαρχικά υποτελές στην κομητεία του Μπαρ. Σε περιφρόνηση αυτού, ο Ερρίκος Ε΄ απότισε φόρο τιμής το 1256 στον Θεοβάλδο Β΄ βασιλιά της Ναβάρρας και κόμη της Καμπανίας, υπό την ιδιότητά του ως κόμη της Καμπανίας. Τότε ο αδελφός τής Mαργαρίτας Θεοβάλδος Β΄ κόμης του Μπαρ, στη διαμάχη που έγινε στη συνέχεια μεταξύ του Φρειδερίκου Γ΄ δούκα της Λωρραίνης (ο πατέρας του Ματθαίος Β΄ ήταν εξάδελφός τους[4]) και του επισκόπου του Mετς στην οποία ο Ερρίκος Ε΄ έγινε οπαδός του δούκα, εκείνος (ο Θεοβάλδος Β΄) πήγε με την πλευρά του επισκόπου. Ο Ερρίκος Ε΄ συνελήφθη στη μάχη στο Πρενύ στις 14 Σεπτεμβρίου 1266. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1268, αφού ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας έκανε διαιτησία μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ερρίκος Ε΄ ελευθερώθηκε και ανέκτησε το Λινύ, αλλά υπό την επικυριαρχία του Μπαρ(ουά).

Η Μαργαρίτα και ο Ερρίκος Ε΄ έκαναν ειρήνη με τον Γκυ κόμη της Φλάνδρας νυμφεύοντάς τον με την κόρη τους, την Iσαβέλλα. Η άλλη κόρη τους Φίλιππη παντρεύτηκε τον Ιωάννη Β΄ κόμη της Ολλανδίας και είχαν εγγονές τη Μαργαρίτα Β΄ κόμισσα του Αινώ (σύζυγο του Λουδοβίκο Δ΄ της Γερμανίας) και τη Φίλιππη (σύζυγο του Εδουάρδου Γ΄ της Αγγλίας).

Η Μαργαρίτα απεβίωσε το 1275 και έξι έτη μετά και ο σύζυγός της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1240 τον Ερρίκο Ε΄ κόμη του Λουξεμβούργου. Ο Ερρίκος Ε΄ ανήκε στον Οίκο του Λίμπουργκ, αλλά έγινε ιδρυτής νέου κλάδου, του Οίκου του Λουξεμβούργου[5] Απέκτησαν τέκνα:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 Charles Cawley: «Medieval Lands». (Αγγλικά) Charles Cawley, "Medieval Lands", 2006-2020. Ανακτήθηκε στις 9  Φεβρουαρίου 2016.
  2. p365.htm#i3650. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.
  4. Η μητέρα του Ματθαίου Β΄ δούκα της Λωρραίνης, η Αγνή του Μπαρ, ήταν αδελφή του Ερρίκου Β΄ κόμη του Μπαρ, πατέρα της Μαργαρίτας και του Θεοβάλδου Β΄ κόμη του Μπαρ
  5. John A. Gade, Luxemburg in the Middle Ages, (E.J. Brill, 1951), 96.
  6. Pit Péporté, Constructing the Middle Ages: Historiography, Collective Memory and Nation-Building in Luxembourg, (Brill, 2011), 148.