Γουλιέλμος Ε΄ του Γύλιχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουλιέλμος Ε΄ του Γύλιχ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1290
Θάνατος26  Φεβρουαρίου 1361
Τόπος ταφήςΒόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννα του Αινώ (από 1324)[1]
ΤέκναΓουλιέλμος Β΄ του Γύλιχ
Γκέρχαρντ ΣΤ΄ του Μπεργκ και του Ράβενσμπεργκ
Richardis of Jülich[2]
Philippa von Jülich[2][3]
Johanna von Jülich[2]
Isabella von Jülich[2]
Johanna von Jülich[3]
ΓονείςΓκέρχαρντ Ε΄ του Γύλιχ[3] και Elisabeth of Brabant
ΑδέλφιαΒάλραμ, αρχιεπίσκοπος Κολωνίας
ΟικογένειαΟίκος του Γύλιχ
Θυρεός

Ο Γουλιέλμος Δ΄, γερμ.: Wilhelm V, herzog von Jülich (περ. 1299 - 25/26 Φεβρουαρίου 1361) από τον Οίκο του Γύλιχ ήταν Γερμανός ευγενής. Μερικοί συγγραφείς τον αριθμούν ως Γουλιέλμο Α΄, επειδή ήταν ο πρώτος δούκας του Γύλιχ, ενώ οι προηγούμενοι τέσσερις ήταν κόμητες του Γύλιχ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουλιέλμος Ε΄ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Γκέρχαρντ Ε΄ κόμη του Γύλιχ και της Ελισάβετ των Ρέγκιναρ, κόρης του Γοδεφρείδου κυρίου της Βραβάντης-Άαρσοτ. [4]

Ο Γουλιέλμος Ε΄ ήταν βασική πολιτική προσωπικότητα της εποχής του, καθώς ήταν κουνιάδος του Εδουάρδου Γ΄ της Αγγλίας και του Λουδοβίκου Δ΄ της Γερμανίας. Δαπάνησε τεράστια χρηματικά ποσά για να διοριστεί ο αδελφός του Βάλραμ ως αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας, αντί για τον Aδόλφο Β΄ του Λα Μαρκ. Το 1337 συμμετείχε αποφασιστικά στη Γερμανο-Αγγλική συμμαχία, που προκάλεσε την έναρξη του Εκατονταετούς Πολέμου. Ο Γουλιέλμος Δ΄ ήταν σημαντικός υποστηρικτής του Λουδοβίκου Δ΄· για μία στιγμή, υποστήριξε τους Αψβούργους ενάντια στον Οίκο του Λουξεμβούργου στον πόλεμο της διαδοχής της Καρινθίας. Με την κατάρρευση της Γερμανο-Αγγλικής συμμαχίας και το τέλος του αδελφού του, ο Γουλιέλμος Δ΄ άλλαξε συμμαχία και πήγε με τον Κάρολο Δ΄. Το 1352 θέσπισε φόρο κληρονομιάς στο Χάινσπεργκ-Φάλκενμπουργκ/Mονσώ. Ο Γουλιέλμος Δ΄ κέρδισε σημαντικές θέσεις μέσω τού αδελφού του αρχιεπισκόπου και επίσης υπηρέτησε για μία φορά ως διοικητής για τη Φλάνδρα στον Εκατονταετή Πόλεμο. Οι γιοι του πολέμησαν εναντίον του κατά τη διάρκεια εξέγερσης μέρους των ιπποτών του Γύλιχ, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην αύξηση του εδαφικού κράτους. Ο Γουλιέλμος Δ΄ φυλακίστηκε από αυτούς το 1349, αλλά απελευθερώθηκε το 1351 λόγω της δημόσιας κατακραυγής.

Μετά το τέλος του πατέρα του το 1328, ο Γουλιέλμος έγινε κόμης του Γύλιχ. Το 1336 ο Γουλιέλμος διορίστηκε μάργραβος από τον κουνιάδο του Λουδοβίκο Δ΄ της Βαυαρίας και το 1356/57 αναβιβάστηκε στο επίπεδο του δούκα από τον Κάρολος Δ΄ της Γερμανίας, και έγινε ο 1ος δούκας του Γύλιχ. Η επιδέξια πολιτική του των επιγαμιών, ειδικά ο γάμος τού γιου του Γκέρχαρντ ΣΤ΄ με τη Μαργαρίτα του Ράβενσμπεργκ, κληρονόμο του Μπεργκ και του Ράβενσμπεργκ, επέτρεψε να προστεθούν γαίες στον Οίκο του Γύλιχ. Μετά το τέλος του Γουλιέλμου Ε΄ το 1361, το δουκάτο του Γύλιχ πέρασε στον δεύτερο γιο του, τον Γουλιέλμο Β΄, καθώς ο μεγαλύτερος γιος του είχε προαποβιώσει. Ο Γουίλιαμ και η σύζυγός του αναπαύονται στο Νίντεγκεν.

Φαίνεται να κατείχε τον τίτλο του κόμη του Κέιμπριτζ από το 1340 έως το τέλος του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Φεβρουαρίου 1324 στην Κολωνία, ο Γουλιέλμος νυμφεύτηκε την Ιωάννα των Αβέν, κόρη του Γουλιέλμου Α΄ κόμη του Αινώ (1311/13 - 1374). Είχαν τα ακόλουθα παιδιά:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p10700.htm#i106995. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  4. Walther Möller, Stammtafeln westdeutscher Adelsgeschlechter im Mittelalter (Darmstadt, 1922, reprint Verlag Degener & Co., 1995), Vol. 1, page 14.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]