Γεωγραφία της Μάλτας
Η γεωγραφία της Μάλτας κυριαρχείται από το υδάτινο στοιχείο. Η Μάλτα είναι ένα αρχιπέλαγος το οποίο αποτελείται κοραλλιογενή ασβεστόλιθο. Βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα, 81 χιλιόμετρα νότια της Σικελίας στη νότια Ιταλία.[1] Απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από την Αφρική. Βρίσκεται βόρεια της Λιβύης και βορειοανατολικά της Τυνησίας. Αν και η Μάλτα βρίσκεται στη Νότια Ευρώπη, βρίσκεται νοτιότερα από μια σειρά πόλεων της Αφρικής και της Ασίας: τη Τύνιδα, πρωτεύουσα της Τυνησίας, το Αλγέρι, πρωτεύουσα της Αλγερίας, τη Ταγγέρη στο Μαρόκο και το Χαλέπι στη Συρία, τη Μοσούλη στο Ιράκ. Στη Μάλτα κατοικούνται μόνο τρία νησιά, η νήσος Μάλτα, το Γκόζο και το Κομίνο. Άλλα (ακατοίκητα) νησιά είναι το Κομινότο, η Φίλφλα και τα νησιά του Αγίου Παύλου. Η Μάλτα έχει έκταση 316 τ.χλμ. Τα νησιά της Μάλτας έχουν πολλούς κόλπους κατά μήκος της δαντελωτής ακτογραμμής τους. Γι'αυτό η Μάλτα έχει πολλά λιμάνια. Το τοπίο των νησιών χαρακτηρίζεται από ψηλούς λόφους με σκαλωτά χωράφια. Το υψηλότερο σημείο της Μάλτας είναι το Τα' Ντμέιρεκ με υψόμετρο 253 μέτρων. Η πρωτεύουσα είναι η Βαλέτα.
Στατιστικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Μάλτα έχει έκταση 315.718 τ.χλμ., με τη χερσαία έκταση να καταλαμβάνει το 100% της έκτασης της χώρας. Η Μάλτα έχει σχεδόν τη διπλάσια έκταση της Ουάσινγκτον. Η Μάλτα έχει ακτογραμμή 196,8 χλμ. και το Γκόζο έχει ακτογραμμή 56 χιλιομέτρων. Τα χωρικά ύδατα της Μάλτας φτάνουν τα 12 ναυτικά μίλια (22.2 χλμ), η συνορεύουσα ζώνη της Μάλτας φτάνει τα 24 ναυτικά μίλια (44.4 χλμ). Η υφαλοκρηπίδα της Μάλτας φτάνει τα 200 μέτρα βάθος ή έως το βάθος εκμετάλλευσης, ενώ η αποκλειστική αλιευτική ζώνη της χώρας φτάνει τα 25 ναυτικά μίλια (46.3 χλμ.).
Κλίμα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Μάλτα έχει μεσογειακό κλίμα με ήπιους, βροχερούς χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια.
Υψόμετρο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το χαμηλότερο σημείο της Μάλτας είναι η στάθμη της Μεσογείου και το υψηλότερο σημείο της Μάλτας είναι το Τα' Ντμέιρεκ σε υψόμετρο 253 μ.
Χρήση γης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Αρόσιμη γη: 28.12%
- Μόνιμες καλλιέργειες: 4.06%
- Υπόλοιπη γη: 67.81% (2011)
Αρδευόμενες εκτάσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]32 τ.χλμ. (2007)
Ανανεώσιμοι υδάτινοι πόροι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]0.05 κυβικά μέτρα (2011)
Περιβάλλον
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τρέχοντα θέματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Περιορισμένοι φυσικοί υδάτινοι πόροι φρέσκου νερού και αυξανόμενη εξάρτηση από την αφαλάτωση.
Διεθνείς Συμφωνίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Είναι μέρος των παρακάτω συμφωνιών: Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Βιοποικιλότητας, Κλιματικής Αλλαγής, Πρωτόκολλο του Κιότο, Ερημοποίησης, Εξαφάνισης Ειδών, Δικαίου της Θάλασσας, Θαλάσσιας Εναπόθεσης, Προστασίας της στιβάδας του Όζοντος, Ρύπανσης Πλοίων, Υγροτόπων.
Υπέγραψε αλλά δεν επικύρωσε: Καμία.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Geography of Malta στο Wikimedia Commons