Γεωγραφία του Αζερμπαϊτζάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με την κλιματική ταξινόμηση Κέππεν.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα στην περιοχή του Καυκάσου, στη διασταύρωση της Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας. Τρία φυσικά χαρακτηριστικά κυριαρχούν το Αζερμπαϊτζάν: η Κασπία Θάλασσα η οποία σχηματίζει ένα φυσικό σύνορο στα ανατολικά, ο Μεγάλος Καύκασος και οι εκτεταμένες επίπεδες εκτάσεις στα νότια της χώρας.[1] Έχει περίπου το μέγεθος της Πορτογαλίας ή της αμερικανικής πολιτείας του Μέιν, με έκταση 86.600 τ.χλμ., καταλαμβάνοντας περίπου το 0.4% της έκτασης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.[1] Από τα τρία κράτη της Υπερκαυκασίας τη μεγαλύτερη έκταση την έχει το Αζερμπαϊτζάν.[1] Οι ειδικές διοικητικές διαιρέσεις της χώρας είναι η αυτόνομη δημοκρατία του Ναχιτσεβάν, το οποίο χωρίζεται από το υπόλοιπο αζερικό έδαφος από μια λωρίδα αρμενικής επικράτειας, και την αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ανήκει εξολοκλήρου στο Αζερμπαϊτζάν.[1] Το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι αμφισβητούμενο με την Αρμενία.

Βρίσκεται στο νότιο Καύκασο. Συνορεύει με την Κασπία Θάλασσα στα ανατολικά, με τη Ρωσία και τη Γεωργία στα βόρεια, με τη Γεωργία στα βορειοδυτικά και την Αρμενία στα νότια-νοτιοδυτικά και με το Ιράν στα νότια.[1] Ένα μικρό τμήμα του Ναχιτσεβάν έχει σύνορο με την Τουρκία.[1] Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν είναι η αρχαία πόλη του Μπακού, η οποία έχει το μεγαλύτερο και το καλύτερο λιμάνι στη Κασπία Θάλασσα και αποτελεί εδώ και πολύ καιρό το κέντρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Curtis, Glenn E. (1995). Armenia, Azerbaijan, and Georgia : country studies (1st έκδοση). Washington, D.C.: Federal Research Division. σελίδες 99–101. ISBN 0-8444-0848-4. OCLC 31709972. Αυτό το λήμμα περιλαμβάνει κείμενο από αυτή την πηγή, που είναι κοινό κτήμα. 
  2. «CIA Site Redirect — Central Intelligence Agency». www.cia.gov (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2018. 
  3. «The World Factbook — Central Intelligence Agency». www.cia.gov (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]