Γεωγραφία της Τσεχίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυλιόμενοι λόφοι στο Κράλιτσκι Σνιέζνικ στο βόρειο τμήμα της χώρας

Η γεωγραφία της Τσεχίας είναι αρκετά πλούσια. Η Βοημία, στο δυτικό τμήμα της Τσεχίας, αποτελείται από μια λεκάνη απορροής την οποία αποστραγγίζει ο Έλβας, γνωστός ως Λαμπέ στα τσεχικά, και ο παραπόταμός του Μολδάβας, γνωστός στα τσέχικα ως Βλτάβα. Η Τσεχία περιβάλλεται κυρίως από χαμηλά βουνά (π.χ. Σουδητικά όρη) και υψηλότερο σημείο της χώρας είναι η Σνέσκα σε υψόμετρο 1.603 μέτρων. Η Μοραβία, στην ανατολική πλευρά, είναι επίσης αρκετά λοφώδης και αποστραγγίζεται κυρίως από τον ποταμό Μοράβα. Εκεί πηγάζει και ο ποταμός Όντερ. Το νερό από τη μεσόγεια Τσεχία ρέει σε τρεις διαφορετικές θάλασσες: τη Βόρεια Θάλασσα, Βαλτική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Τσεχία κατέχει επίσης το Μολνταουχάφεν, έναν θύλακα έκτασης 30.000 τετραγωνικών μέτρων στη μέση του λιμανιού του Αμβούργου, ο οποίος παραδόθηκε στην Τσεχοσλοβακία σύμφωνα με το άρθρο 363 της Συνθήκης των Βερσαλλιών, ώστε η μεσόγεια χώρα να έχει ένα μέρος στο οποίο μπορεί να γίνει η εκφόρτωση αγαθών σε πλοία. Αυτή η επικράτεια θα επανέλθει υπό τον έλεγχο της Γερμανίας το 2028.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοποθεσία:

Η Τσεχία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη νοτιοανατολικά της Γερμανίας.

Κλιματικοί τύποι της Τσεχίας κατά Κέππεν
Χάρτης της Τσεχίας
Δορυφορικός χάρτης της Τσεχίας

Γεωγραφικές συντεταγμένες: 49°45′N 15°30′E / 49.750°N 15.500°E / 49.750; 15.500

Ήπειρος: Ευρώπη

Έκταση:

  • συνολικά: 78.867 τ.χλμ.
  • γη: 77.247 τ.χλμ.
  • νερό: 1.620 τ.χλμ.

Σύγκριση της έκτασης της Τσεχίας με άλλες περιοχές: ελαφρώς μικρότερη από την Νότια Καρολίνα και λίγο μεγαλύτερη από την Σκωτία

Χερσαία σύνορα:

Προεξοχές: Λωρίδα του Ας, προεξοχή του Σλούκνοφ, προεξοχή του Φρύντλαντ, προεξοχή του Μπρόουμοφ, προεξοχή του Γιαβόρνικ, προεξοχή Οσόμπλαχα, προεξοχή Μπρέτσλαφ (τρίγωνο Μοράβα-Τάγια).

Μήκος ακτογραμμής: 0 χιλιόμετρα (μεσόγειο κράτος)

Θαλάσσιες αξιώσεις: καμία (μεσόγειο κράτος)

Κλίμα: εύκρατο, με ζεστά καλοκαίρια και κρύους, συννεφιασμένους υγρούς χειμώνες

Έδαφος: Η Βοημία (δύση) αποτελείται από τραχιές πεδιάδες, λόφους και οροπέδια περιβαλλόμενα από χαμηλά βουνά. Η Μοραβία (ανατολή) είναι πολύ λοφώδης περιοχή.

Υψομετρικά άκρα:

  • χαμηλότερο σημείο: ποταμός Έλβας - 115 μέτρα
  • υψηλότερο σημείο: όρος Σνέζκα - 1.603 μέτρα

Φυσικοί πόροι: σκληρός άνθρακας, μαλακός άνθρακας, καολίνης, πηλός, γραφίτης, ξυλεία, ουράνιο

Χρήση γης:

  • αρόσιμη γη: 40.88%
  • μόνιμες καλλιέργειες: 0.98%
  • άλλες χρήσεις: 58.14% (εκτίμηση 2012)

Αρδευόμενες εκτάσεις: 385.3 τ.χλμ. (2007)

Έκταση : 1.315 κυβικά μέτρα (2011)

Φυσικοί κίνδυνοι: πλημμύρες

Περιβάλλον - διεθνείς συμφωνίες:

  • μέρος των παρακάτω συμφωνιών: Για την ατμοσφαιρική ρύπανση, για την ρύπανση του Αέρα με οξείδια του αζώτου, για την Ρύπανση του Αέρα με Έμμονους Οργανικούς Ρύπους, για την ατμοσφαιρική Ρύπανση με Θείο 85, για την Ρύπανση του Αέρα με Θείο 94, για την Ρύπανση του Αέρα με Πτητικές Οργανικές Ενώσεις, το Περιβαλλοντικό Πρωτόκολλο της Ανταρκτικής, την Συνθήκη της Ανταρκτικής, την συμφωνία για τη Βιοποικιλότητα, για την Κλιματική Αλλαγή, για την Κλιματική Αλλαγή-Πρωτόκολλο του Κιότο, για τα Είδη υπό Εξαφάνιση, τη σύμβαση για τη Περιβαλλοντική Τροποποίηση, για Επικίνδυνα Απόβλητα, για το Δίκαιο της Θάλασσας, τη συνθήκη πλήρους απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, την συνθήκη για την Προστασία της στιβάδας του Όζοντος, για την ρύπανση από πλοία, την συνθήκη για τους υγρότοπους και τη φαλαινοθηρία
  • Υπέγραψε αλλά δεν επικύρωσε: καμία

Γεωγραφία - σημείωση: Είναι μεσόγειο κράτος, ωστόσο βρίσκεται σε στρατηγική θέση πάνω σε μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες χερσαίες οδούς στην Ευρώπη. Η Μοραβιανή Πύλη είναι παραδοσιακός στρατιωτικός διάδρομος ανάμεσα στην Πεδιάδα της Βόρειας Ευρώπης, τον Δούναβη και την Κεντρική Ευρώπη.

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα ενσωματώνει περιεχόμενο από το CIA World Factbook, το οποίο είναι κοινό κτήμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «CIA - The World Factbook -- Czech Republic». The World Factbook. Central Intelligence Agency. 31 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]