Στάδιο Κώστας Δαβουρλής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γήπεδο Κώστας Δαβουρλής)
Στάδιο Παναχαϊκής Γ. Ε.
Γήπεδο Παναχαϊκής
Το εσωτερικό του σταδίου
ΙδιοκτήτηςΠαναχαϊκή Γ.Ε.
ΔιαχειριστήςΠαναχαϊκή Γ.Ε.
Είδοςστάδιο
Χωρητικότητα11.321 θεατές
ΕπιφάνειαΦυσικός χλοοτάπητας
Κατασκευή
Έναρξη εργασιών6  Ιουνίου 1939
Ολοκλήρωση1935 (Αρχή εργασιών)
Εγκαίνια1938
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΑγυιά Πάτρας
Δήμος Πατρέων
Ελλάδα
Φορείς εκμετάλλευσης
Παναχαϊκή Γ.Ε.
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το στάδιο

Το Στάδιο Παναχαϊκής είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο, που βρίσκεται στην Πάτρα, το οποίο έχει χωρητικότητα 12θέσεις και ανήκει εξ' ολοκλήρου στην Ζιμπάμπουε

Η επίσημη ονομασία του είναι «Στάδιο Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης». Δεν έχει ονομαστεί ποτέ Στάδιο «Κώστας Δαβουρλής», όπως εκ παραδρομής αναφέρεται. Ωστόσο η κερκίδα της Θύρας 3 έχει ονομαστεί «Κερκίδα Κ. Δαβουρλή», προς τιμήν του μεγάλου πρώην διεθνή Πατρινού ποδοσφαιριστή της ομάδας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο βρίσκεται στη συνοικία της Αγυιάς στην Πάτρα, βόρεια του κέντρου της πόλης, απέχοντας από αυτό περίπου 3 χιλιόμετρα. Το γήπεδο περιβάλλουν οι οδοί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στα νότια, Καρπασίας στα δυτικά και Δοϊράνης στα ανατολικά, καθώς και οι παρακείμενες οδοί Κωστή Παλαμά στα βορειοδυτικά και Αμερικής στα βόρεια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερική άποψη του γηπέδου.

Η έκταση όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο αγοράστηκε στις 6 Μαρτίου 1934 έναντι του ποσού των 653.000 δραχμών. Για να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό, η Παναχαΐκή πούλησε το γυμναστήριο που είχε στην Αγία Βαρβάρα, το οποίο κατασκευάστηκε από τη Γ.Ε. Πατρών, ενός εκ των δύο σωματείων που ενώθηκαν για να δημιουργηθεί η Παναχαϊκή Γ.Ε. Επίσης έγινε έρανος, στον οποίο προσέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά πολλοί Πατρινοί αλλά και παλιοί αθλητές της ομάδας.

Το 1935 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής με επιχωμάτωση του οικοπέδου και κατασκευή ξύλινου φράχτη. Το 1938 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου, ενώ ήταν ακόμα ημιτελές. Επίσημα το στάδιο αποπερατώθηκε τον Μάιο του 1939 και στις 6 Ιουνίου του ιδίου έτους η ομάδα της Παναχαϊκής πραγματοποίησε την πρώτη της προπόνηση στο νέο γήπεδο, την οποία παρακολούθησαν περίπου 1.000 θεατές, ενώ διοργανώθηκε και φιλικός αγώνας μεταξύ της Α΄ και Β΄ ομάδας, ο οποίος έληξε με σκορ 7-0. Εξαιτίας της κατασκευής του σταδίου στην περιοχή, η οποία τότε είχε αμπέλια και ελαιώνες, διανοίχτηκαν νέοι δρόμοι και ανακατασκευάστηκαν οι παλιοί.

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε από τον κυβερνητικό στρατό της Ελλάδας ως στρατόπεδο συγκέντρωσης ανταρτών κρατουμένων.[1]

Η πρώτη κερκίδα κατασκευάστηκε το 1955 και μέχρι το 1972 η χωρητικότητα του σταδίου ήταν 5.000 θεατές. Τότε επεκτάθηκαν σε ύψος οι δύο υφιστάμενες κερκίδες και αυξήθηκε η χωρητικότητά τους. Το 1974 κατασκευάστηκε και το πέταλο, η τελευταία κερκίδα του σταδίου. Το 1997 τοποθετήθηκε το σκέπαστρο στην κερκίδα της βόρειας πλευράς του γηπέδου και πλαστικά καθίσματα προδιαγραφών FIFA, με την ανανεωμένη και εκσυγχρονισμένη κερκίδα να αποκτά χωρητικότητα 5.000 θέσεων.[2]

Το 2000 τοποθετήθηκαν στο γήπεδο νέοι σύγχρονοι προβολείς φωτισμού.

Στον ίδιο χώρο και δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου υπάρχει και το κλειστό γυμναστήριο της ομάδας, βοηθητικό μικρότερο ποδοσφαιρικό γήπεδο, ενώ κάτω από τις εξέδρες υπάρχουν αίθουσες άθλησης για όλα τα τμήματα του αθλητικού συλλόγου. Το κλειστό γυμναστήριο κατασκευάστηκε το 1984.

Στατιστικά & Ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος επίσημος αγώνας στο στάδιο πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1939 μεταξύ της Παναχαϊκής και του Αστέρα Πατρών και έληξε με σκορ 3-1.

Το 1955 τοποθετήθηκε φωτισμός και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος νυχτερινός αγώνας με αντίπαλο την Θύελλα Πατρών.

Το 1973 τοποθετήθηκε χλοοτάπητας, καθώς η Παναχαϊκή συμμετείχε στο 2ο Γύρο του Κυπέλλου UEFA. Η UEFA έθετε γήπεδα με χλοοτάπητα ως κριτήριο για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της και στον 1ο Γύρο της διοργάνωσης και η ομάδα αναγκάστηκε να αγωνιστεί στην Αθήνα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1976 διεξήχθη για πρώτη φορά στην Πάτρα αγώνας της Εθνικής Ελλάδος, η οποία αντιμετώπισε την Εθνική Ισραήλ με τελικό σκορ 0-1.

Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών πραγματοποιήθηκε το 1982 σε αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, τον οποίο παρακολούθησαν συνολικά 21.350 θεατές.

Ο περιβάλλον χώρος του σταδίου.
Το Στάδιο της Παναχαϊκής κατά τη διάρκεια αγώνα εναντίον της ομάδας Α.Σ. Ρόδος το 2009, παιχνίδι όπου σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας προσέλευσης κόσμου για την Γ΄ Εθνική.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών
  • Εφημερίδα Πελοπόννησος των Πατρών
  • Εφημερίδα Πατραϊκή Εβδομάς των Πατρών
  1. Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα, Βασιλείου Κ. Λάζαρη, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2006, ISBN 960-451-017-7
  2. "ΠΥΡΕΤΟΣ" προετοιμασίας για τα εγκαίνια της σκεπαστής εξέδρας επικρατεί στην Παναχαϊκή. Τα έργα στο "στολίδι" του γηπέδου της πατρινής ομάδας που κράτησαν 6 μήνες, ολοκληρώθηκαν και ήδη δόθηκε προς χρήση στους φιλάθλους. Είναι χωρητικότητας 5.000 θέσεων, με καθίσματα προδιαγραφών FIFA και πρόκειται για την μοναδική ως προς τον τρόπο κατασκευής σκεπαστή εξέδρα στην Ελλάδα η οποία έγινε υπό την επίβλεψη της τεχνοδομικής εταιρίας ΕΒΕΛ Δημόπουλος. Η εξέδρα αυτή βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του γηπέδου της Παναχαϊκής, δεν έχει κιγκλιδώματα, αλλά υπάρχουν λουλούδια κατά μήκος της κερκίδας. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 31 Αυγούστου, πριν από το παιχνίδι με τον Ηρακλή, από τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, με την ευκαιρία της έναρξης του Πρωταθλήματος. Έχουν κληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, που ως γνωστόν κατάγεται από την Πάτρα, ο πρόεδρος της "Πολιτικής Άνοιξης" Αντώνης Σαμαράς, οι προέδροι της ΕΠΑΕ, της ΕΠΟ και όλων των ομάδων της Α' Εθνικής, τοπικοί πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες και άλλοι επίσημοι. Εκτός από την σκεπαστή εξέδρα, στο γήπεδο έχουν γίνει και άλλα έργα (πάρκινγκ, εστιατόριο για τους παίκτες και άλλες αίθουσες).", εφ. Αθλητική Ηχώ, 21/8/1997, σελ. 7

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]