Βυζαντινοί Χοροί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Βυζαντινοί Χοροί αποκαλούνται οι χοροί της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα και ήταν επικεντρωμένοι στην τέχνη του Βυζαντίου.

Ο Βυζαντινός πολιτισμός ήταν προσανατολισμένος προς τον Ελληνικό Πολιτισμό και τη θρησκεία του Χριστιανισμού. Ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός είχε σταδιακά κατακτήσει την ευρύτερη περιοχή, και με την επιρροή του Χριστιανισμού δεν άργησε να εξαπλωθεί και να αφομoιωθεί από όλους. Ορισμένες εικόνες από τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χορούς, έχουν αποτυπωθεί σε πολλές μινιατούρες, γλυπτά, χειρόγραφα και σε τοιχογραφίες Εκκλησιών, μεταξύ θρησκευτικών θεμάτων.

Ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης αναφέρει έναν βυζαντινό χορό που άρχιζε κυκλικά και τέλειωνε με τους χορευτές να είναι μεταξύ τους αντιμέτωποι, κοιτώντας ο ένας τον άλλο. Όταν δεν χόρευαν κυκλικά, οι χορευτές σήκωναν ψηλά τα χέρια και χορεύοντας σε αυτή την στάση τραγουδούσαν. Στην Κωνσταντινούπολη πολλές βυζαντινές εκδηλώσεις γινόντουσαν δημόσια με τους στρατιώτες να ζητωκραυγάζουν σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα με την άδεια του Πατριάρχη Θεοφύλακτου. Άλλες φορές τραγουδούσαν με αυτοσχεδιασμό διασκεδάζοντας τον Αυτοκράτορα.

Μερικοί από τους Βυζαντινούς Χορούς εκείνη την περίοδο θεωρούνται οι εξής: Γέρανος, Συρτός, Μαντήλια, Σάξιμος, χασάπικο κ.α.

Ενώ μερικά από τα όργανα που που μπορεί να θεωρηθούν ότι χρησιμοποιούνταν εκείνη την περίοδο, είναι τα: Κανονάκι, Ψαλτήρι, Σείστρον, Τιμπάνι, Κέρας. κ.α.

Σύμφωνα με τον Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο, η Αυτοκρατορία μέσω του Βυζαντινού Πολιτισμού, μπορούσε να αντικατοπτρίσει την κίνηση του σύμπαντος, όπως αυτή έγινε από τον δημιουργό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]