Βυζαντινό ημερολόγιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βυζαντινό ψηφιδωτό της Δημιουργίας του Αδάμ, (Καθεδρικός Ναός Μονρεάλε).

Το Βυζαντινό ημερολόγιο, επίσης γνωστό ως "Εποχή Δημιουργίας της Κωνσταντινούπολης" ή "Εποχή του Κόσμου» (αρχαία ελληνικά: Έτη Γενέσεως Κόσμου κατά Ρωμαίους,[1] και Έτος Κτίσεως Κόσμου ή Έτος Κόσμου) ήταν το ημερολόγιο που χρησιμοποιείται από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία από το 691 έως το 1728 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ήταν επίσης το επίσημο ημερολόγιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από το 988 έως το 1453, και στη Ρωσία από το 988 έως το 1700.

Το Βυζαντινό ημερολόγιο βασίζεται στο Ιουλιανό ημερολόγιο, εκτός του ότι η χρονιά ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και ο αριθμός έτους χρησιμοποίησε την εποχή Anno Mundi, προέρχονται από την έκδοση των Εβδομήκοντα της Βίβλου. Βασιζόταν στους παλαιότερους υπολογισμούς του Πανοδώρου του Αλεξανδρινού και τοποθετούσε την ημερομηνία της δημιουργίας στο 5.509 π.Χ., πριν την Ενανθρώπηση και χαρακτηρίζεται από μια ορισμένη τάση που είχε ήδη μια παράδοση ανάμεσα στους Εβραίους και τους πρώτους Χριστιανούς να αριθμούν τα χρόνια από την ίδρυση του κόσμου. (λατινικά: «Annus Mundi» η ‘Ab Origine Mundi’— AM) έτος ένα, η υποτιθέμενη ημερομηνία της δημιουργίας, ήταν η 1η Σεπτεμβρίου 5509 π.Χ. έως τις 31 Αυγούστου 5508 π.Χ.

Από την 1. Σεπτεμβρίου 2017 έως την 31. Αυγούστου 2018 υπάρχει το βυζαντινό έτος ͵ζφκεʹ ε.Κ. ή 7526 AM.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pavel Kuzenkov. "How Old is The World? The Byzantine Era and its Rivals". Institute for World History, Moscow, Russia. In: Elizabeth Jeffreys, Fiona K. Haarer, Judith Gilliland. Proceedings of the 21st International Congress of Byzantine Studies: London, 21–26 August 2006: Vol. 3, Abstracts of Communications. Ashgate Publishing, Ltd., 2006. pp. 23–24.