Βυζαντινό ημερολόγιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βυζαντινό ψηφιδωτό της Δημιουργίας του Αδάμ, (Καθεδρικός Ναός Μονρεάλε).

Το Βυζαντινό ημερολόγιο, επίσης γνωστό ως "Εποχή Δημιουργίας της Κωνσταντινούπολης" ή "Εποχή του Κόσμου» βασιζόταν στη χρονολόγηση από κτίσεως κόσμου (αρχαία ελληνικά: Έτη Γενέσεως Κόσμου κατά Ρωμαίους,[1] και Έτος Κτίσεως Κόσμου ή Έτος Κόσμου). Αυτή η χρονολόγηση χρησιμοποιήτο από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία από το 691 έως το 1728 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ήταν επίσης η επίσημη χρονολόγηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από το 988 έως το 1453, και στη Ρωσία από το 988 έως το 1700.

Το Βυζαντινό ημερολόγιο βασίζεται στο Ιουλιανό ημερολόγιο, εκτός του ότι η χρονιά ξεκινούσε την 1η Σεπτεμβρίου και τα έτη μετρούνταν από κτίσεως κόσμου (Λατινιστί: εποχή Anno Mundi). Η χρονολογία της κτίσεως κόσμου υπολογιζόταν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης που έκαναν οι Εβδομήκοντα. Βασιζόταν στους παλαιότερους υπολογισμούς του Πανοδώρου του Αλεξανδρινού και τοποθετούσε την ημερομηνία της δημιουργίας στο 5.509 π.Χ., πριν την Ενανθρώπηση. Η παράδοση να χρονολογούν τα έτη από κτίσεως κόσμου (λατινικά: «Annus Mundi» η ‘Ab Origine Mundi’— AM) είχε ήδη δημιουργηθεί ανάμεσα στους Εβραίους και τους πρώτους Χριστιανούς. Το έτος 1 της δημιουργίας εθεωρείτο ότι διήρκεσε από την 1 Σεπτεμβρίου 5509 π.Χ. έως την 31 Αυγούστου 5508 π.Χ.

Σύμφωνα με τη Βυζαντινή χρονολόγηση, από την 1 Σεπτεμβρίου 2017 έως την 31 Αυγούστου 2018 ήτανε το έτος ͵ζφκϚ΄ʹ, δηλαδή το έτος 7526 από κτίσεως κόσμου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pavel Kuzenkov. "How Old is The World? The Byzantine Era and its Rivals". Institute for World History, Moscow, Russia. In: Elizabeth Jeffreys, Fiona K. Haarer, Judith Gilliland. Proceedings of the 21st International Congress of Byzantine Studies: London, 21–26 August 2006: Vol. 3, Abstracts of Communications. Ashgate Publishing, Ltd., 2006. pp. 23–24.