Βικιπαίδεια:Wikimedia CEE Spring 2023

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Wikimedia CEE Spring

Το Wikimedia CEE Spring 2023 (Άνοιξη Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός που οργανώνεται από Βικιπαιδιστές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να δημιουργηθούν λήμματα για τις συμμετέχουσες χώρες της περιοχής, στις Βικιπαίδειες στις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν.

Στα πρόσφατα χρόνια η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχει βιώσει μία σειρά «ατυχών» ανοίξεων, οι οποίες οδήγησαν σε παρεξηγήσεις, διαμάχες και απογοητεύσεις. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθούν, η αντικατάσταση του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ τον Απρίλιο του 1969 προκειμένου να τερματιστεί η Άνοιξη της Πράγας, η κλιμάκωση της Σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ την Άνοιξη του 1988, η εντατικοποίηση του Πολέμου της Υπερδνειστερίας το Μάρτιο του 1992, η έναρξη της Πολιορκίας του Σεράγεβο τον Απρίλιο του 1992, η εκκίνηση του Πολέμου στο Ντονμπάς την άνοιξη του 2014, οι Ταραχές στην Αρμενία το 2018 αλλά και η Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Ο διαγωνισμός έχει ως βασικό στόχο οι συμμετέχουσες χώρες και περιοχές να ενώσουν τις δυνάμεις τους σχετικά με την ελεύθερη γνώση και να συσσωρεύσουν αλλά και να διανείμουν πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της περιοχής. Στοχεύει επίσης να στηρίξει την αμοιβαία αναγνώριση και κατανόηση, αλλά και να αυξήσει την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της διαθέσιμης γνώσης για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διαγωνισμός διαρκεί από 21 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2023, με έμφαση στη σύνταξη λημμάτων για την ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τις προσωπικότητες από τις συμμετέχουσες χώρες και περιοχές.

Για κάθε χώρα - περιοχή θα απονεμηθούν έπαθλα συνολικής αξίας 400 €.

Το ελληνικό σκέλος διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά από το Wikimedia User Group Greece.

Θα απονεμηθούν πέντε βραβεία έως εξής:

  1. βραβείο για το συμμετέχοντα που θα συντάξει το καλύτερο νέο λήμμα, το οποίο θα επιλεγεί από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του Wikimedia User Group Greece
  2. βραβείο για το συμμετέχοντα που θα δημιουργήσει ή/και θα επεκτείνει το μεγαλύτερο αριθμό λημμάτων
  3. βραβείο για τον καλύτερο νεοεισερχόμενo, το χρήστη δηλαδή που θα δημιουργήσει ή/και επεκτείνει το μεγαλύτερο αριθμό λημμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων που έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 400 επεξεργασίες στο κύριο χώρο πριν από την έναρξη του διαγωνισμού. Σε περίπτωση που κανένας χρήστης δεν πληροί τις προϋποθέσεις, το βραβείο που θα κληρωθεί μεταξύ των συμμετεχόντων που έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον πέντε λήμματα στα πλαίσια του διαγωνισμού και δεν έλαβαν βραβείο σε καμία άλλη κατηγορία
  4. βραβείο για το συμμετέχοντα που θα δημιουργήσει ή/και θα επεκτείνει το μεγαλύτερο αριθμό λημμάτων που σχετίζεται με τις γυναίκες της περιοχής
  5. βραβείο που θα κληρωθεί μεταξύ των συμμετεχόντων που έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον πέντε λήμματα στα πλαίσια του διαγωνισμού και δεν έλαβαν βραβείο στις παραπάνω κατηγορίες
  • Θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει λογαριασμό στην Ελληνική Βικιπαίδεια. (Οδηγίες εγγραφής)
  • Η υπηρεσία αποστολή e-mail στο χρήστη να είναι ενεργοποιημένη σε ολόκληρη τη διάρκεια του διαγωνισμού και για τους νικητές μέχρι και την απονομή των βραβείων.
  • Να έχει τοποθετηθεί στη συζήτηση κάθε λήμματος που δημιουργήθηκε ή επεκτάθηκε το {{CEE Spring 2023}} σωστά συμπληρωμένο.
  • Υποβάλετε ένα λήμμα στο διαγωνισμό, καταχωρώντας το στον παρακάτω κατάλογο και προσθέτοντας στη σελίδα συζήτησής του το παραπάνω πρότυπο, αφού ολοκληρώσετε το λήμμα και όχι πριν το δημιουργήσετε καν.
  • Κάθε συμμετέχοντας μπορεί να λάβει μόνο ένα βραβείο.
  • Οι οργανωτές δεν μπορούν να βραβευθούν.
  • Τα λήμματα που υποβάλλονται για το διαγωνισμό πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    • Να έχουν δημιουργηθεί από τις 00:01 (UTC) της 21ης Μαρτίου 2023 έως τις 23:59 (UTC) της 31ης Μαΐου 2023.
    • Να περιέχουν τουλάχιστον 300 λέξεις. Σε περίπτωση επέκτασης υπάρχοντος λήμματος να προστεθούν σε αυτό τουλάχιστον 300 λέξεις.
    • Να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Βικιπαίδειας, για παράδειγμα, την εγκυκλοπαιδικότητα, την επαληθευσιμότητα, και τη μορφοποίηση.
    • Να είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα, να μην είναι μεταφρασμένα από αυτόματους μεταφραστές.
    • Να μην παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα.
    • Να μην αφορούν την Ελλάδα.

Ενδεικτικοί κατάλογοι λημμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω θα βρείτε ενδεικτικούς καταλόγους λημμάτων για κάθε χώρα ή περιοχή.

Κατάλογοι λημμάτων

Αζερμπαϊτζάν Αλβανία Αρμενία Αυστρία Βόρεια Μακεδονία Βόρου Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βουλγαρία Γεωργία Έρζυα Εσθονία Εσπεράντο Καζακστάν Κόσοβο Κροατία Κύπρος Λετονία Λευκορωσία Λιθουανία Μάλτα Μαυροβούνιο Μπασκορτοστάν Περιοχή του Ντον Ουγγαρία Ουκρανία Πολωνία Ρομά Ρουμανία & Μολδαβία Ρωσική Ομοσπονδία Σερβία Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας Σλοβακία Σλοβενία Σορβία Ταταρικά Κριμαίας Ταταρστάν Τουρκία Τσεχία

Λήμματα σχετικά με την Ελλάδα[επεξεργασία κώδικα]

Τα λήμματα που σχετίζονται με την Ελλάδα βρίσκονται εδώ. Τα λήμματα σχετικά με την Ελλάδα δεν αποτελούν μέρος του ελληνικού σκέλους του διαγωνισμού.

Οι χρήστες που θα κατορθώσουν να δημιουργήσουν λήμματα για κάθε περιοχή/χώρα του διαγωνισμού θα μπουν στο Hall of Fame, κερδίζοντας ένα ειδικό αστέρι αλλά και ένα μικρό συμβολικό δώρο από τους διοργανωτές. Αν κατορθώσετε να γράψετε λήμματα για κάθε χώρα/περιοχή του διαγωνισμού προσθέστε το όνομά σας σε αυτή τη σελίδα.

Το CEE Women είναι ένας υποδιαγωνισμός εντός του χρονικού πλαισίου του CEE Spring, με στόχο τη δημιουργία λημμάτων για αξιοσημείωτες γυναίκες από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης - τόσο στις γλώσσες CEE όσο και στις μη CEE γλώσσες.

Μπορείτε να δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Τρόπος συμμετοχής[επεξεργασία κώδικα]

Για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό:

  • τοποθετήστε στις σελίδες συζήτησης των λημμάτων που δημιουργήσατε ή επεκτείνατε στα πλαίσια του διαγωνισμού το {{CEE Spring 2023}} σωστά συμπληρωμένο . Στη σελίδα του προτύπου υπάρχουν οδηγίες χρήσης.

και

  • Αν δημιουργήσατε ένα νέο λήμμα: Καταχωρήστε το λήμμα σαςεδώ
  • Αν επεκτείνατε ένα ήδη υπάρχον λήμμα: Προσθέστε το όνομα χρήστη σας και τον τίτλο του λήμματος στον παρακάτω πίνακα.

Συμμετοχή εκτός του διαγωνιστικού τμήματος[επεξεργασία κώδικα]

Αν θέλετε να συμμετάσχετε αλλά δεν επιθυμείτε να λάβετε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του διαγωνισμού, τότε απλά προσθέστε το το {{CEE Spring 2023}} σε κάθε σελίδα λήμματος που δημιουργείτε ή επεκτείνετε, αλλά μην το δηλώνετε στο fountain ή τον παρακάτω κατάλογο.

Λήμματα που επεκτάθηκαν[επεξεργασία κώδικα]

Χρήστης Λήμματα
που επεκτάθηκαν
Σημειώσεις
Φώτης Α. 1) Τανσού Τσιλέρ, 2) Γιούλια Τιμοσένκο, 3) Οικονομία της Κύπρου, 4) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Pavlos1988 1) Σεργκέι Γκοτσμάνοφ, 2) Βλαντίμιρ Ονισένκο
Apokats 1) Βουαντίσουαφ Σπίλμαν

-

Παρακάτω βρίσκονται οι κατηγορίες βράβευσης και οι αντίστοιχοι νικητές.

Κατηγορία
Category
Νικητής
Winner
Βραβείο
Price
Αξία δώρου
Price value
Καλύτερο νέο λήμμα
Best new article
Fotis A. για το λήμμα Βομβιστικές επιθέσεις στη Ρωσία (1999) βιβλία επιλογής του αξίας μέχρι 80 ευρώ
Μεγαλύτερος αριθμός λημμάτων
Most articles created
Apokats 309 λήμματα βιβλία επιλογής του αξίας μέχρι 80 ευρώ
Καλύτερος νεοεισερχόμενος (λιγότερες από 400 επεξεργασίες στον Κύριο Χώρο πριν την έναρξη του διαγωνισμού)
Best new user (400 edits or less before start of contest)
Horizons14 Δεν υπήρξε. Συμμετέχων με 5 τουλάχιστον λήμματα που πληρούν τα κριτήρια, επιλεγμένος με κλήρωση βιβλία επιλογής του αξίας μέχρι 80 ευρώ
Περισσότερο περιεχόμενο για σημαντικές γυναίκες στην περιοχή
Most contributed content, related to notable women from the region
Nikos1nikos1 49 λήμματα για γυναίκες* βιβλία επιλογής του αξίας μέχρι 80 ευρώ
Συμμετέχων με 5 τουλάχιστον λήμματα που πληρούν τα κριτήρια, επιλεγμένος με κλήρωση
Randomly chosen contributor with at least 5 eligible articles
Projethomere 80 λήμματα βιβλία επιλογής του αξίας μέχρι 80 ευρώ

* Tην πρώτη θέση κατέλαβε ο Apokats με 169 λήμματα για γυναίκες αλλα έχει ήδη βραβευθεί σε άλλη κατηγορία.

Blog και κοινωνικά δίκτυα[επεξεργασία κώδικα]