Βικιπαίδεια:Μήνας Ασίας της Βικιπαίδειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μήνας Ασίας της Βικιπαίδειας
Wikipedia Asian Month Logo.svg

Ο Μήνας Ασίας στη Βικιπαίδεια είναι πολύγλωσσος μαραθώνιος επεξεργασιών με στόχο την οικοδόμηση κατανόησης για τις ασιατικές κοινότητες της Βικιπαίδειας. Λαμβάνοντας χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2020, ο σκοπός του Μήνα Ασίας στην Ελληνική Βικιπαίδεια είναι η βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας των λημμάτων με θέματα σχετικά με την Ασία.

Ως σύμβολο της φιλίας μεταξύ των ασιατικών κοινοτήτων του Wikimedia, κάθε συμμετέχων, ο οποίος συνεισφέρει τουλάχιστον τέσσερα λήμματα που πληρούν τα κριτήρια, θα λάβει μια ειδικά σχεδιασμένη ταχυδρομική κάρτα της Βικιπαίδειας από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες. Οι χώρες και περιοχές που αποστέλλουν ταχυδρομικές κάρτες ως ανταμοιβή για τον διαγωνισμό είναι η ηπειρωτική Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη.

Οι Βικιπαιδιστές που θα γράψουν τα περισσότερα λήμματα σε κάθε έκδοση της Βικιπαίδειας θα τιμηθούν ως «Πρέσβεις Ασίας της Βικιπαίδειας».

Asia (orthographic projection).svg

Κανόνες

Με απλά λόγια: Δημιουργήστε νέα λήμματα σχετικά με την Ασία (τοποθεσίες, πρόσωπα, πολιτισμός κτλ.), μεγέθους τουλάχιστον 3.000 bytes και 300 λέξεων, με επαρκή παράθεση πηγών, στη διάρκεια του Νοεμβρίου 2020. Οι απλές λίστες δεν προσμετρώνται. Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή ενός λήμματος στο Διαγωνισμό «Μήνας Ασίας της Βικιπαίδειας» θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους ακόλουθους κανόνες:

 • Το λήμμα θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί εξ αρχής από εσάς (δηλαδή δεν προσμετράται η επέκταση μικρών λημμάτων) μεταξύ της 1ης Νοεμβρίου 2020 (00:00 UTC) και της 30ής Νοεμβρίου 2020 (23:59 UTC).
 • Το λήμμα θα πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος 3.000 bytes και 300 λέξεις (εξαιρουμένων των κουτιών πληροφοριών, των προτύπων κ.ο.κ.).
 • Το λήμμα θα πρέπει να καλύπτεται από τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας της Βικιπαίδειας.
 • Το λήμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή αριθμό παραπομπών/πηγών/αναφορών. Περιεχόμενο που μπορεί να αμφισβητηθεί θα πρέπει να είναι επαληθεύσιμο μέσω των πηγών που συμπεριλαμβάνονται εντός του λήμματος.
 • Το λήμμα δεν θα πρέπει να αποτελεί αμιγώς μετάφραση με αυτοματοποιημένο εργαλείο και θα πρέπει να διαθέτει επαρκώς ποιοτικό ύφος, ορθογραφία και λεξιλόγιο.
 • Δεν θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το λήμμα (να μην υπάρχει αμφιβολία σχετικά με θέματα εγκυκλοπαιδικότητας και παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων).
 • Το λήμμα δεν θα πρέπει να είναι μία σκέτη λίστα, με εξαίρεση τις «Προβεβλημένες Λίστες» στις Βικιπαίδειες που αυτές υποστηρίζονται.
 • Το λήμμα θα πρέπει να είναι πληροφοριακού χαρακτήρα.
 • Το λήμμα θα πρέπει να αφορά ένα οποιοδήποτε θέμα σχετικό με οποιαδήποτε ασιατική χώρα.
 • Λήμματα που ξεκίνησαν από κάποιο διοργανωτή θα πρέπει να ελέγχονται από άλλους διοργανωτές.
 • Οι κριτές της εκάστοτε γλωσσικής έκδοσης της Βικιπαίδειας θα πρέπει να καθορίσουν κατά πόσο το λήμμα είναι αποδεκτό ή όχι για το διαγωνισμό της εν λόγω Βικιπαίδειας.
 • Όταν φτιάξετε 4 λήμματα που τηρούν τους παραπάνω κανόνες, θα λάβετε μια ταχυδρομική κάρτα για τον Μήνα Ασίας από μία από τις ασιατικές κοινότητες.
 • Οι Πρέσβεις Ασίας της Βικιπαίδειας θα λάβουν υπογεγραμμένο πιστοποιητικό από τους Ασιάτες συνεργάτες συμμετοχής και μια επιπλέον ταχυδρομική κάρτα.

Συμμετοχή

Εγγραφείτε και αναφέρετε τις απόψεις σας εδώ. Μπορείτε να εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή. Οι διοργανωτές θα τα ελέγξουν εάν τα λήμματα που δημιουργούνται πληρούν τα κριτήρια.

Καταχωρήστε τα λήμματα που δημιουργείτε στα πλαίσια του διαγωνισμού, σε αυτή τη σελίδα.

WikiUral 2020

Ο διαγωνισμός WikiUral 2020 είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός αφιερωμένος στα Ουράλια, υποδιαγωνισμός του Μήνα Ασίας 2020. Στόχος του διαγωνισμού είναι η δημιουργία και βελτίωση λημμάτων για τα Ουράλια. Σας προσκαλούμε να εμπλουτίσετε τη Βικιπαίδεια με ποιοτικό έργο για το φυσικό φαινόμενο της Γης-τα Ουράλια όρη, την ιστορία της ανακάλυψής τους, την εξερεύνησή τους, την οικονομία και τον πολιτισμό της περιοχής των Ουραλίων και άλλες πτυχές της ζωής στην περιοχή. Ο διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Λεβ Βλαντιμίροβιτς Μπανκόφσκι, Ρώσου εγκυκλοπαιδιστή και επιστήμονα που ζούσε στη περιοχή, συγγραφέα αρκετών έργων για τα Ουράλια. Αρκετά έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία του παγκόσμιου διαγωνισμού.

Κανόνες και βραβεία

Οι κανόνες είναι οι ίδιοι με τους κανόνες του κυρίου διαγωνισμού, ενώ το έπαθλο του διαγωνισμού θα είναι μια ταχυδρομική κάρτα από το Περιφερειακό Μουσείο του Περμ για όσους χρήστες έχουν γράψει πάνω από 4 λήμματα που πληρούν τους κανόνες.

Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον εξής κατάλογο λημμάτων, ο οποίος είναι βοηθητικός και όχι δεσμευτικός.

Καταχωρήστε τα λήμματα που δημιουργείτε στα πλαίσια του υποδιαγωνισμού, σε αυτή τη σελίδα. Τα λήμματα του υποδιαγωνισμού μπορούν να προστεθούν και στην λίστα του κυρίου διαγωνισμού.

Διοργανωτές

Διεθνής κοινότητα

Συμμετέχουσες Βικιπαίδειες

Συνεργάτες συμμετοχής