Βικιπαίδεια:Μαραθώνιος λημματογράφησης ζωτικών λημμάτων 2023

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Δεκέμβριο συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Βικιπαίδειας. Με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο αυτή, η ομάδα χρηστών Wikimedia Community User Group Greece διοργανώνει μαραθώνιο λημματογράφησης αλλά και επέκτασης λημμάτων, ο οποίος θα διαρκέσει από την 1η Φεβρουαρίου 2023 (00:00 UTC) έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023 (23:59 UTC).

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η δημιουργία αλλά και ο εμπλουτισμός λημμάτων ζωτικής σημασίας, δηλαδή λημμάτων που καλύπτουν σημαντικά θέματα και θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε Βικιπαίδεια.

Η Ελληνική Βικιπαίδεια κατατάσσεται σήμερα 32η στην κατάταξη των Βικιπαιδειών με κριτήριο την ύπαρξη σε αυτές λημμάτων ζωτικής σημασίας αλλά και την ποιότητά τους. Στόχος του διαγωνισμού είναι με τη δημιουργία λημμάτων που λείπουν αλλά και την επέκταση ήδη υπαρχόντων η επίτευξη υψηλότερης θέσης στην κατάταξη.

Σκοπός του διαγωνισμού δεν είναι η απλά δημιουργία λημμάτων προς επέκταση. Εξάλλου στην κατάταξη δεν υπολογίζεται μόνο η ύπαρξη του λήμματος αλλά και το μέγεθός του.


Με σκοπό τη δημιουργία όσο το δυνατόν εκτενέστερων και ποιοτικότερων λημμάτων, ο διαγωνισμός ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ χρηστών για την επέκταση ή τη δημιουργία ενός λήμματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη σελίδα προκειμένου να αναζητήσετε συνεργάτες για τη δημιουργία ή την επέκταση ενός λήμματος.

  • Τα λήμματα που υποβάλλονται για το διαγωνισμό πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Να έχουν αναρτηθεί/επεξεργαστεί από τις 00:01 (UTC) της 1ης Φεβρουαρίου έως τις 23:59 (UTC) της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
  • Να περιέχουν τουλάχιστον 400 λέξεις. Σε περίπτωση επέκτασης υπάρχοντος λήμματος να προστεθούν σε αυτό τουλάχιστον 400 λέξεις. Στον αριθμό αυτό υπολογίζεται μόνο κείμενο και όχι παραπομπές, εικόνες, πρότυπα ή πίνακες.
  • Να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Βικιπαίδειας, όπως η εγκυκλοπαιδικότητα, η ουδετερότητα, η επαληθευσιμότητα.
  • Να είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα, να μην είναι μεταφρασμένα από αυτόματους μεταφραστές.
  • Να μην παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα.
  • Να περιλαμβάνονται στους παρακάτω καταλόγους.

Στους τρεις χρήστες που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους βαθμούς θα απονεμηθεί από ένα ειδικό αστέρι για τη συνεισφορά τους.

Οι βαθμοί θα υπολογίζονται έως εξής:

Λέξεις που προστέθηκαν Δημιουργία νέου λήμματος Επέκταση υπάρχοντος λήμματος
έως 399 0 βαθμοί 0 βαθμοί
400 - 799 1 βαθμός 1,5 βαθμός
800 - 1199 2 βαθμοί 2,5 βαθμοί
1200 - 1599 3 βαθμοί 3,5 βαθμοί
1600 - 1999 4 βαθμοί 4,5 βαθμοί
2000 - 2399 5 βαθμοί 5,5 βαθμοί
2400 - 2799 6 βαθμοί 6,5 βαθμοί
2800 - 3199 7 βαθμοί 7,5 βαθμοί
3200 - 3599 8 βαθμοί 8,5 βαθμοί
3600 - 3999 9 βαθμοί 9,5 βαθμοί

και ούτω καθεξής.

Επιπλέον βαθμοί[επεξεργασία κώδικα]

  1. Κάθε χρήστης που θα δημιουργήσει λήμματα και από τις 11 κατηγορίες θα επιβραβευθεί με 10 επιπλέον βαθμούς, αρκεί να το αναφέρει στη σελίδα συζήτησης απαριθμώντας και τα 11 λήμματα.
  2. Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι συνεργασίες, οι συνολικοί πόντοι των λημμάτων που δημιουργήθηκαν από περισσότερους από έναν συντάκτες θα δίνονται σε όλους τους συνεισφέροντες, αρκεί να έχουν συνεισφέρει με τουλάχιστον 400 λέξεις. Για παράδειγμα, εάν σε ένα λήμμα προστεθούν 600 λέξεις από το χρήστη Α, 1000 από το χρήστη Β και 300 από το χρήστη Γ, οι χρήστες Α και Β θα πάρουν από 3 βαθμούς και ο χρήστης Γ, 0.

Καταχώριση λημμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Καταχωρίστε τα λήμματα που δημιουργείτε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, σε αυτή τη σελίδα.

Στην περίπτωση συνδημιουργίας ενός λήμματος από περισσότερους από έναν Βικιπαιδιστές το λήμμα θα καταχωρίζεται στο Fountain από τον χρήστη ή την χρήστρια που έκανε την πρώτη επεξεργασία σε αυτό. Θα καταχωρίζεται, όμως, στη συνέχεια και στην σελίδα συζήτησης, στο τμήμα «Συνεργασίες» με αναφορά σε όλους και όλες τους συνεισφέροντες και τις συνεισφέρουσες.

Καταχωρίστε τα λήμματα που επεκτείνετε προσθέτοντας το όνομά χρήστη σας στον κατάλογο των προς επέκταση λημμάτων. Σε περίπτωση που η επέκταση έγινε από περισσότερους από έναν συντάκτες το λήμμα θα καταχωριστεί από όλους τους συντάκτες.

Νέα λήμματα[επεξεργασία κώδικα]

Λήμματα προς επέκταση[επεξεργασία κώδικα]

Τα λήμματα που μπορείτε να επεκτείνετε στα πλαίσια του διαγωνισμού είναι τα 100 λήμματα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη σελίδα. Καταχωρήστε τα λήμματα που επεκτείνατε στον παρακάτω πίνακα.

Χρήστης Λήμματα Σημειώσεις