Βικιπαίδεια:WikiForHumanRights 2021 στην Ελλάδα, γράφουμε για τις δομές προσφύγων/μεταναστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
#WikiForHumanRights 2021: Δικαίωμα στο υγιές και υγιεινό περιβάλλον

Η πρωτοβουλία[επεξεργασία κώδικα]

Από 15 Απριλίου μέχρι 15 Μαΐου 2021 διοργανώνεται στη διεθνή κοινότητα Wikimedia για δεύτερη συνεχή χρονιά η πρωτοβουλία “WikiForHumanRights” (“Τα εγχειρήματα Βίκι στηρίζουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”). Φέτος οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου, και έχουν ως κεντρικό θέμα το ανθρώπινο δικαίωμα στο ‘’’υγιές και υγιεινό περιβάλλον’’’.

Για το ελληνικό σκέλος της καμπάνιας θα εστιάσουμε στη συγγραφή/μετάφραση λημμάτων που αφορούν τις δομές προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Πεποίθησή μας είναι ότι η δημιουργία και διάχυση της γνώσης που αφορά τις δομές αυτές - και ειδικά υπό το πρίσμα του υγιούς και υγιεινού περιβάλλοντος - θα συμβάλλει στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών υγιεινής σε αυτές, με σεβασμό στο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα του υγιούς περιβάλλοντος.  

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στη χώρα μας λειτουργούν αυτή τη στιγμή 33 Δομές Φιλοξενίας/Προσωρινής Υποδοχής και 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.).

Παρακάτω δίνονται οι κατάλογοι με τα λήμματα προς δημιουργία, ενώ έχουν συμπεριληφθεί στήλες για αγγλικά - όπου έχουν σημειωθεί τα υφιστάμενα λήμματα της αγγλικής Wikipedia - και δυο κενές στήλες για τυχόν επιπλέον γλώσσες (αν δημιουργηθούν τα λήμματα σε περισσότερες από δυο ακόμα γλώσσες, προσθέτουμε κι άλλες στήλες!)

Δομές Φιλοξενίας/Προσωρινής Υποδοχής[επεξεργασία κώδικα]

Οι δομές ανά την επικράτεια, σε αλφαβητική σειρά
Ελληνικά Αγγλικά
Δομή Αλεξάνδρειας
Δομή Αττικού Άλσους
Δομή Βαγιοχωρίου
Δομή Βέροιας
Δομή Βόλου
Δομή Γρεβενών
Δομή Διαβατών Diavata refugee camp
Δομή Δολιανών
Δομή Δράμας
Δομή Ελαιώνα
Δομή Ελευσίνας
Δομή Θερμοπυλών
Δομή Θήβας
Δομή Καβάλας
Δομή Κατσικά Katsikas refugee camp
Δομή Κάτω Μηλιάς
Δομή Κορίνθου
Δομή Κουτσόχερου
Δομή Κυλλήνης
Δομή Λαγκαδικίων
Δομή Λαυρίου
Δομή Λέρου (Πρώην ΠΙΚΠΑ)
Δομή Λουτρών Νέας Απολλωνίας
Δομή Μαλακάσας
Δομή Οινοφύτων
Δομή Πολυκάστρου
Δομή Πύργου
Δομή Ριτσώνας
Δομή Σερρών
Δομή Σιντικής
Δομή Σκαραμαγκά
Δομή Σχιστού
Δομή Φιλιππιάδας

Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ)[επεξεργασία κώδικα]

Τα ΚΥΤ ανά την επικράτεια, σε αλφαβητική σειρά
Ελληνικά Αγγλικά
ΚΥΤ Κω Reception and Identification Center of Kos
ΚΥΤ Λέρου Reception and Identification Center of Leros
ΚΥΤ Λέσβου Reception and Identification Center of Lesvos
ΚΥΤ Σάμου Reception and Identification Center of Samos
ΚΥΤ Φυλάκιο
ΚΥΤ Χίου Reception and Identification Center of Chios

Άλλες δομές - υφιστάμενα λήμματα[επεξεργασία κώδικα]

Λήμματα που υπάρχουν ήδη στην ελληνική και/ή την αγγλική Βικιπαίδεια
Ελληνικά Αγγλικά
Κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας Amygdaleza detention center
Καρά Τεπέ
Προσωρινό ΚΥΤ Μυτιλήνης (Καρά Τεπέ)
Προσωρινή δομή Καρά Τεπέ Temporary Kara Tepe Refugee Camp
ΚΥΤ Μόριας Moria refugee camp
Pikpa camp
Στρατόπεδο προσφύγων Θεσσαλονίκης Thessaloniki port refugee camp
Δομή φιλοξενίας προσφύγων ΠΙΚΠΑ Λέσβου

Κανόνες - διάρκεια[επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός της λημματογράφησης είναι η δημιουργία και/ή μετάφραση των λημμάτων που αφορούν τις δομές προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Επειδή ο επίσημος ιστότοπος του αρμόδιου Υπουργείου περιλαμβάνει ελάχιστες πληροφορίες για τις δομές αυτές - συγκεκριμένα, μόνο φωτογραφία-μέιλ-τηλέφωνο επικοινωνίας - επιθυμητή είναι η καταγραφή όσων περισσότερων στοιχείων γίνεται, με έμφαση σε πτυχές που αφορούν την υγεία του περιβάλλοντος και την υγιεινή των συνθηκών διαβίωσης. Ως εκ τούτου, τυπικοί κανόνες δεν υπάρχουν: εννοείται ότι τα πλήρη λήμματα είναι ιδανικά, ωστόσο η δημιουργία έστω και μικρών λημμάτων με 2-3 αξιόπιστες πηγές θα αποτελέσει ένα καλό σημείο αναφοράς για τη διεθνή κοινότητα. Ιδιαίτερα επιθυμητή είναι και η συνεισφορά φωτογραφιών στα Κοινά Wikimedia!

Η λημματογράφηση θα έχει διάρκεια ένα μήνα, ήτοι 16 Απριλίου - 16 Μαΐου 2021.

Η λημματογράφηση για τις δομές προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της διεθνούς καμπάνιας #WikiForHumanRights και ως εκ τούτου, ισχύουν τα βραβεία που έχουν οριστεί στην αντίστοιχη σελίδα του Meta. Δείτε τις λεπτομέρειες του Διαγωνισμού και τα βραβεία, διαβάστε για το σύστημα βαθμολόγησης και δηλώστε συμμετοχή!

Εκτός από τη συγγραφή λημμάτων, επιθυμητές είναι οι επεξεργασίες στα Βικιδεδομένα και η μεταφόρτωση εικόνων στα Wikimedia Commons. Όλες οι συνεισφορές κερδίζουν βαθμούς... δείτε στους παραπάνω συνδέσμους πώς μπορείτε κι εσείς να γίνετε νικητές!

συγκεκριμένα[επεξεργασία κώδικα]

Οι κορυφαίοι συνεισφέροντες θα κερδίσουν έπαθλα από το κατάστημα Wikimedia:

  • θέση -- προϊόντα αξίας 125 ευρώ
  • θέση -- προϊόντα αξίας 80 ευρώ
  • θέση -- προϊόντα αξίας 65 ευρώ

Οι επόμενοι 3 κορυφαίοι συνεισφέροντες σε μη-επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ θα λάβουν προϊόντα αξίας 40 ευρώ.

Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες στις θέσεις 1 - 10 θα λάβουν πιστοποιητικό από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με τιμητική αναγνώριση της συνεισφοράς τους στη διεθνή πρωτοβουλία.

Οι έγκυρες συνεισφορές θα καταγραφούν στη σελίδα Συμμετεχόντων, και θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το αντικείμενο του διαγωνισμού και να έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 Απριλίου 2021 00:01 UTC και 15 Μαΐου 2021 23:59 UTC.

σημαντική λεπτομέρεια![επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα λήμματα της λίστας λημματογράφησης για τις δομές προσφύγων/μεταναστών (εκτός της τελευταίας παραγράφου "υφιστάμενα λήμματα", εφόσον μεταφραστούν από τα αγγλικά) - όπως και κάθε δημιουργία νέου λήμματος από τις άλλες λίστες που συμμετέχουν στο διεθνή διαγωνισμό - κερδίζουν από 1 "μπόνους" βαθμό ανά λήμμα! Μάθετε περισσότερα στο σύνδεσμο "Συμμετέχοντες".