Βερενίκη Α΄ της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βερενίκη Α' της Αιγύπτου)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βερενίκη Α΄ της Αιγύπτου
Berenice I portrait.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 340 π.Χ.
Μακεδονία
Θάνατος 268 π.Χ.
Αίγυπτος
Υπηκοότητα Αρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα βασιλική σύζυγος
Οικογένεια
Σύζυγος Φίλιπππος
Πτολεμαίος ο Σωτήρ
Τέκνα Πτολεμαίος Β΄ Φιλάδελφος
Αρσινόη Β΄ της Αιγύπτου
Μάγας της Κυρήνης
Αντιγόνη της Ηπείρου
Θεοξένα
Φιλωτέρα
Γονείς Magas of Macedon και Ἀντιγoνη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Βερενίκη Α'
Δυναστεία: Πτολεμαίοι
Πατέρας: Μάγας
Μητέρα: Αντιγόνη
Σύζυγος: Φίλιππος
Παιδιά: Αντιγόνη
Μάγας της Κυρήνης
Θεοξένα
Σύζυγος: Πτολεμαίος Α' Σωτήρ
Παιδιά: Αρσινόη
Πτολεμαίος Β' Φιλάδελφος
Φιλωτέρα

Η Βερενίκη Α’ της Αιγύπτου ( περίπου 340 - 277 π.Χ. ), κόρη του Μάγα και της Αντιγόνης, αποτέλεσε βασίλισσα της Αιγύπτου, πλάι στον Πτολεμαίο Α' το Σωτήρα, ιδρυτή της Δυναστείας των Πτολεμαίων. Αποτέλεσε την τέταρτη κατά σειρά σύζυγό του και τη μητέρα του διαδόχου του, Πτολεμαίου Β' του Φιλάδελφου.

Στη Μακεδονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος σύζυγος της Βερενίκης ήταν ο Φίλιππος, ένας Μακεδόνας ευγενής, με τον οποίο έφερε στον κόσμο το Μάγα, μέλλοντα βασιλιά της Κυρήνης, τη Θεοξένα και την Αντιγόνη, σύζυγο του Πύρρου, βασιλιά της Ηπείρου. Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου του Μεγάλου το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, ξεσπά μια σειρά εμφυλίων πολέμων ανάμεσα στους διαδόχους του. Τη μεγαλύτερη ισχύ αποκτά ο Περδίκκας, πράγμα που κάνει τους άλλους διεκδικητές να συνάψουν μεταξύ τους συμμαχίες. Ενώ ο Φίλιππος είχε πεθάνει, η Βερενίκη συνόδευσε στην Αίγυπτο σαν κυρία επί των τιμών την Ευρυδίκη, την κόρη του Αντίπατρου, η οποία επρόκειτο να παντρευτεί στα πλαίσια αυτών των συμμαχιών τον Πτολεμαίο.

Βασίλισσα της Αιγύπτου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βερενίκη τράβηξε την προσοχή του βασιλιά, ο οποίος τελικά την παντρεύτηκε. Του χάρισε δύο κόρες, την Αρσινόη, μέλλουσα βασίλισσα της Θράκης, αλλά και της Αιγύπτου, και τη Φιλωτέρα. Απέκτησαν ακόμη το 308 π.Χ. ένα γιο, τον Πτολεμαίο. Ο τελευταίος, ονομάστηκε διάδοχος ως Πτολεμαίος Β' Φιλάδελφος, παραμερίζοντας τους γιους της Ευρυδίκης (κατόπιν έγιναν βασιλείς της Μακεδονίας). Ο Πτολεμαίος Α' φρόντισε ώστε και τα υπόλοιπα παιδιά της, ακόμη και αυτά από τον πρώτο της γάμο, να καταλάβουν διοικητικές θέσεις ή να παντρευτούν άτομα από άλλους βασιλικούς οίκους, ασκώντας παράλληλα διπλωματική πολιτική. Η Βερενίκη ήρθε σε ρήξη με την Ευρυδίκη και τελικά η δεύτερη αποχώρησε. Εκδικούμενη πάντρεψε την κόρη της, Πτολεμαΐδα με τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, μεγάλο εχθρό του πρώην συζύγου της.

Η Βερενίκη, που έμεινε πλέον μόνη βασίλισσα στην Αίγυπτο, επηρέαζε το σύζυγό της σε όλα τα κρατικά θέματα. Μάλιστα πολέμησε και πλάι του στο πεδίο της μάχης. Εκείνος για να την τιμήσει, χάρισε το όνομά της σε ένα λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας. Μετά το θάνατό της, ο γιος της Πτολεμαίος Β' της απέδωσε θεϊκές τιμές.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
340 π.Χ. Γέννηση της Βερενίκης, κόρης του Μάγα και της Αντιγόνης.
325 π.Χ. Γάμος της Βερενίκης με το Φίλιππο.
Γεννήσεις των παιδιών τους, της Αντιγόνης και του Μάγα.
Θάνατος του Φιλίππου.
321 π.Χ. Η Βερενίκη συνοδεύει την Ευρυδίκη στην Αίγυπτο για το γάμο της. Εκεί γοητεύει το βασιλιά Πτολεμαίο και τον παντρεύεται επίσης.
316 π.Χ. Γέννηση της κόρης της Αρσινόης.
308 π.Χ. Γέννηση του Πτολεμαίου Β' του Φιλάδελφου.
Γέννηση της Φιλωτέρας.
301 π.Χ. Ο Μάγας κατακτά την Κυρηναϊκή.
298 π.Χ. Η Αντιγόνη παντρεύεται τον Πύρρο, βασιλιά της Ηπείρου.
Η Ευρυδίκη αναχωρεί από την αυλή της Αλεξάνδρειας.
277 π.Χ. Θάνατος της Βερενίκης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Berenice_I_of_Egypt της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).