Φιλωτέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φιλωτέρα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση315 π.Χ. (περίπου) ή 309 π.Χ. (περίπου)
Αλεξάνδρεια
Θάνατος282 π.Χ. (περίπου) ή 268 π.Χ. (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΜακεδονία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΠτολεμαίος Α΄ Σωτήρ και Βερενίκη Α΄ της Αιγύπτου
ΑδέλφιαΠτολεμαίος Β΄ Φιλάδελφος
Αρσινόη Β΄ της Αιγύπτου
Πτολεμαίος Κεραυνός
ΟικογένειαΔυναστεία των Πτολεμαίων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπριγκίπισσα

Η Φιλωτέρα ήταν Αιγυπτία πριγκίπισσα της ελληνιστικής περιόδου, κόρη της Βερενίκης Α' και του Πτολεμαίου Α' του Σωτήρος, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτή της Δυναστείας των Πτολεμαίων. Αδέλφια της από τους ίδιους γονείς, ήταν ο διάδοχος του πατέρα της Πτολεμαίος Β' Φιλάδελφος και η Αρσινόη Β'. Είχε επίσης διάφορα αδέλφια από προηγούμενους γάμους των γονέων της.

Οι ημερομηνίες γεννήσεως και θανάτου της δεν σώζονται με ακρίβεια. Προσεγγιστικά, γεννήθηκε μεταξύ του 315 και του 309 π.Χ., και πέθανε άγαμη μεταξύ των ετών 268282 π.Χ. Το γεγονός πως υπήρξε αδελφή της Αρσινόης Β', αλλά και το γεγονός πως πέθανε πριν από αυτήν, αποδεικνύει ένας ύμνος που γράφτηκε από τον Καλλίμαχο σχετικά με το θάνατο της Αρσινόης.

Μετά το θάνατο της, η Φιλωτέρα θεοποιήθηκε και έχουμε αναφορές για τους τόπους λατρείας της. Μαρτυρούνται επίσης ένας ιερέας και μία ιέρεια της θεότητας με το όνομα Φιλωτέρα. Ο αδελφός της, Πτολεμαίος Β' έχτισε στην Αλεξάνδρεια ναό όπου λατρεύονταν μαζί με την Αρσινόη και έδωσε το όνομά της σε διάφορες τοποθεσίες με γνωστότερη τη Φιλωτερίδα στο Φαγιούμ, για την οποία μας πληροφορεί ο γεωγράφος Στράβων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]