Κλεοπάτρα ΣΤ΄ της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κλεοπάτρα.
Κλεοπάτρα Στ΄ της Αιγύπτου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κλεοπάτρα Τρύφαινα (Αρχαία Ελληνικά)
ΓέννησηΔεκαετία του 90 π.Χ.
ΘάνατοςΔεκαετία του 50 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚυβερνώσα βασίλισσα
Οικογένεια
ΓονείςΠτολεμαίος ΙΒ΄ Αυλητής και Κλεοπάτρα Ε΄ της Αιγύπτου
ΑδέλφιαΒερενίκη Δ΄ της Αιγύπτου
Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Αρσινόη Δ΄ της Αιγύπτου (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Πτολεμαίος ΙΓ΄ (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Πτολεμαίος ΙΔ΄ (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
ΟικογένειαΔυναστεία των Πτολεμαίων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαηγεμόνας της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών
Κλεοπάτρα ΣΤ΄
Δυναστεία: Πτολεμαίοι
Πατέρας: Πτολεμαίος Ι' Αλέξανδρος ή
Πτολεμαίος Θ΄ Λάθυρος ή
Πτολεμαίος ΙΒ΄ Αυλητής
Μητέρα: άγνωστη

Η Κλεοπάτρα ΣΤ΄ Τρύφαινα ήταν Βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, μέλος της Δυναστείας των Πτολεμαίων, η οποία κυβέρνησε τη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου. Η καταγωγή της είναι αδιευκρίνιστη, και μάλιστα η ίδια της η ύπαρξη αμφισβιτείται από ορισμένες πηγές.

Αντικρουόμενες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή της και οι πηγές τείνουν να δίνουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Μερικές την ταυτίζουν με την Κλεοπάτρα Ε΄, σύζυγο του φαραώ Πτολεμαίου ΙΒ΄ Αυλητή, ενώ άλλες θεωρούν πως η τελευταία υπήρξε μητέρα της. Αιτία της σύγχυσης είναι η προσωνυμία «Τρύφαινα», που αποδίδεται και στις δύο.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μια περίπτωση η Κλεοπάτρα Ε΄ να πέθανε κάπου το 69 ή το 68 π.Χ. γιατί το όνομά της αρχίζει να εξαφανίζεται από μνημεία και παπύρους. Ωστόσο μια Κλεοπάτρα Τρύφαινα αναφέρεται ως συμβασίλισσα της Αιγύπτου την περίοδο 5857 π.Χ., η οποία και πέθανε το 57 π.Χ. Ο Πορφύριος υποστηρίζει πως η δεύτερη Κλεοπάτρα ήταν κόρη της πρώτης, που αναφέρεται από ορισμένους μελετητές ως Κλεοπάτρα ΣΤ΄. Να τονιστεί ότι η αρίθμηση των βασιλέων και βασιλισσών της πτολεμαϊκής Αιγύπτου είναι σύγχρονη επινόηση, ενώ στην εποχή τους διακρίνονταν από τις επωνυμίες τους. Από την άλλη μια αφιέρωση στον Ναό του Εντφού, που χρονολογείται το 57 π.Χ., αναφέρει το όνομα της Κλεοπάτρας Τρύφαινας στο πλάι αυτού του Πτολεμαίου ΙΒ΄, κάτι που ενισχύει την υπόθεση πως ήταν σύζυγος και όχι κόρη του φαραώ. Επίσης είναι απίθανο να συνέχιζε να κατονομάζεται στα μνημεία αν είχε πεθάνει δώδεκα χρόνια πριν. Την ταύτιση των δύο προσώπων υποστηρίζει ο γεωγράφος Στράβων, που μας παρέχει τα ονόματα τριών μόνο θυγατέρων του Πτολεμαίου ΙΒ΄: τη Βερενίκη Δ΄, την Κλεοπάτρα Ζ΄ (τη διασημότερη Κλεοπάτρα της δυναστείας) και την Αρσινόη Δ΄.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν υποθέσουμε πως η Κλεοπάτρα ΣΤ΄ είναι διαφορετικό πρόσωπο από την Κλεοπάτρα Ε΄, το 58 π.Χ., οπότε κι ο Πτολεμαίος ΙΒ΄ έχασε προσωρινά το θρόνο, η ίδια παρέμεινε και συμβασίλεψε στην Αίγυπτο με την αδερφή της, Βερενίκη Δ΄. Ωστόσο πέθανε πριν την επιστροφή του Πτολεμαίου ΙΒ΄ στο θρόνο, ο οποίος ανέτρεψε και θανάτωσε μόνο τη Βερενίκη με την υποστήριξη των Ρωμαίων.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση της Κλεοπάτρας ΣΤ΄ Τρύφαινας.
58 π.Χ. Αποπομπή του Πτολεμαίου ΙΒ΄ Αυλητή από το θρόνο. Η Βερενίκη Δ΄ βασιλεύει σύμφωνα με πηγές στην Αίγυπτο με τη μητέρα ή αδερφή της Κλεοπάτρα Τρύφαινα. Παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για την Κλεοπάτρα ΣΤ΄.
55 π.Χ. Με τη βοήθεια του Ρωμαίου κυβερνήτη της Συρίας, ο Πτολεμαίος ΙΒ΄ ενθρονίζεται και πάλι. Η Βερενίκη εκτελείται τον Ιούλιο.
Τα ίχνη της Κλεοπάτρας Τρύφαινας χάνονται.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιογραφία από τον Christopher Bennett, Cleopatra V
  • www.livious.org, Cleopatra VI Tryphaena
  • Το αντίστοιχο άρθρο της αγγλόφωνης wikipedia.

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]