Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου

Τα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου (γαλλικά: Les Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique· ολλανδικά: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België), είναι από τα πιο διάσημα μουσεία του Βελγίου. Βρίσκονται στην πρωτεύουσα Βρυξέλλες, στην περιοχή Καουντενμπέρχ (Coudenberg). Τέσσερα μουσεία συνδέονται με το Βασιλικό Μουσείο, και δύο εξ αυτών (το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), βρίσκονται στο κεντρικό κτήριο. Τα άλλα δύο (το Μουσείο Κονσταντέν Μενιέ (Constantin Meunier) και το Μουσείο Αντουάν Βιέρτς (Antoine Wiertz) είναι αφιερωμένα σε συγκεκριμένους Βέλγους καλλιτέχνες, είναι αρκετά μικρότερα και βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία στην πόλη.

Το Βασιλικό Μουσείο περιέχει πάνω από 20.000 σχέδια, γλυπτά και ζωγραφικούς πίνακες που χρονολογούνται από τις αρχές του 15ου αιώνα μέχρι σήμερα. Το μουσείο διαθέτει εκτενή συλλογή Φλαμανδικής ζωγραφικής. Μεταξύ των έργων υπάρχουν πίνακες των Πίτερ Μπρίγκελ του πρεσβυτέρου (Pieter Bruegel de Oude), Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν (Rogier van der Weyden), Ρομπέρ Καμπέν (Robert Campin), Άντονυ βαν Ντάικ (Anthony van Dyck) και Γιάκομπ Γιόρντενς (Jacob Jordaens). Το μουσείο είναι επίσης περήφανο γαι το "Δωμάτιο Ρούμπενς", το οποίο φιλοξενεί περισσότερους από 20 ζωγραφικούς πίνακες του καλλιτέχνη. Το μουσείο στεγάζει επίσης τον διάσημο ζωγραφικό πίνακα "Ο Θάνατος του Μαρά" του Ζακ-Λουί Νταβίντ (Jacques-Louis David).

Πέρα από τη μόνιμη έκθεση στο μουσείο λαμβάνουν χώρα συνεχείς περιοδικές εκθέσεις ανταλλαγής. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2007, το μουσείο φιλοξένησε εκθέσεις πάνω στον Βέλγο καλλιτέχνη Λεόν Σπιγιέρτ (Léon Spilliaert) καθώς και έκθεση με Χριστουγεννιάτικα φαγητά στη Φλαμανδική ζωγραφική.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα