Χανς Μέμλινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χανς Μέμλιγκ
Memling30.jpg
Γέννηση Hans Memling
1433-1440
Ζελίγκενσνταντ, Γερμανία
Θάνατος 11 Αυγούστου 1494
Μπρυζ, Βέλγιο
Εθνικότητα Γερμανός
Υπηκοότητα Νότιες Κάτω Χώρες και Γερμανία[1]
Ιδιότητα Ζωγράφος
Καλλιτεχνικά ρεύματα Πρώιμη φλαμανδική ζωγραφική
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη
Ο Μέμλινγκ τοποθετεί τα θεία πάθη στο σκηνικό ενός αστικού τοπίου με πύργους, καμπαναριά κι άλλα ψηλά κτήρια κι οι σκηνές διαδραματίζονται σε ανοιχτό χώρο, ώστε να είναι κατανοητές από όλους. Το φως αντανακλάται επιτυχημένα στους τοίχους για ν΄αποδίδεται καλύτερα η ατμόσφαιρα-Alte Pinakothek - Μόναχο

Ο Χανς Μέμλιγκ (Hans Memling, Ζελίγκενσνταντ, Γερμανία, περ. 1433-1440 - Μπρυζ, Βέλγιο, 11 Αυγούστου 1494) ήταν Γερμανός ζωγράφος που μετακόμισε στη Φλάνδρα και εργάστηκε στην παράδοση της πρώιμης φλαμανδικής ζωγραφικής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του εργαστηρίου της Μπρυζ το 15ο αι. Η γερμανική καταγωγή του, οι μορφολογικές συγγένειες και η υποτιθέμενη ταύτιση του με ένα βοηθό του Βαν ντερ Βάιντεν το 1459 οδηγούν στην υπόθεση ότι διαμορφώθηκε καλλιτεχνικά στο εργαστήριο του Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν.

Ιδιαίτερη μνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Τα τρίπτυχα και δίπτυχα του Μέμλινγκ (αναθηματικά τα περισσότερα), όπου στην μια πλευρά απεικονίζεται η Παναγία με το μικρό Χριστό και στην άλλη ο δωρητής του Πίνακα είχαν ανάλογες απηχήσεις κατά τους επόμενους αιώνες από πολλούς καλλιτέχνης, αλλά και δωρητές. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην απόδοση των υφασμάτων και των κοσμημάτων, που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο στη φλαμανδική τέχνη. Τα έργα του χαρακτηρίζονται για τη διαυγή και διάχυτη φωτεινότητά τους για τη συνθετική ισορροπία και την ήρεμη ατμόσφαιρα.»[2]

Θεματογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα θέματά του περιλαμβάνονται απεικονίσεις θρησκευτικών σκηνών και πολλές προσωπογραφίες - στο τομέα αυτό διέπρεψε- καθώς κατόρθωσε να αποδώσει με μοναδική λεπτότητα, ευαισθησία και χάρη την προσωπικότητα και το οικείον περιβάλλον των απεικονιζομένων. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται: το τρίπτυχο Η Παναγία με το Χριστό ανάμεσα σε αγίους και δωρητές (Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου), Η προσκύνηση των Μάγων (Μουσείο Μέμλινγκ, Μπρυζ), Ο μυστικός γάμος της αγίας Αικατερίνης (Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι) κ.α.

Επιλογή έργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. artist list of the National Museum of Sweden. 12  Φεβρουαρίου 2016. kulturnav.org/cc77c748-893b-4058-8164-da28eac8905c. Ανακτήθηκε στις 27  Φεβρουαρίου 2016.
  2. Erwin Panofsky , Πρώιμη ολλανδική ζωγραφική, 1953

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]